Statuia lui Ginghis Han

De astazi voi adauga pe blog articole de calatorii si in categoria „Locuri de vizitat”. Scopul acesteia este de a va prezenta atractii turistice spectaculoase de pe glob, unele foarte cunoscute, altele mai putin cunoscute sau chiar deloc.

Am sa incep cu statuia lui Ginghis Han din Mongolia pentru ca am aflat recent de existenta ei, si m-a impresionat prin grandoare. Este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat, mai ales ca pana in prezent, este cea mai mare statuie ecvestra din lume.
Pentru majoritatea oamenilor Ginghis Han este un razboinic de temut care a stapanit jumatate din lumea cunoscuta in secolul XIII, impunandu-se prin violenta asupra regiunilor cucerite.
Dar, pentru mongoli, el este un erou national, un personaj impozant, si un simbol al culturii mongole. Ginghis Han a intemeiat Imperiul Mongol (unul din cele mai mari imperii din lume) unind triburile razboinice, a reanimat celebrul Drum al Matasii, si a fost responsabil pentru impunerea pozitiei mongoliilor pe harta lumii.
Dupa caderea comunismului in Mongolia in 1989, aici au inceput sa apara un numar mare de monumente si produse ce glorifica celebrul personaj, numit local Chinggis Khann.
Principalul aeroport din Ulan Bator se numeste Chinggis Khaan, studentii invata la Universitatea Chinggis Khan, iar turistii pot sta la hotelul Chinggis Khaan.
Chipul acestuia se poate vedea si pe multe produse, precum sticle de lichior sau acadele, dar si pe cateva bancnote mongole.
Un alt edificiu ridicat pentru a-l venera pe Ginghis Han a fost realizat in anul 2008.
Este vorba de o statuie gigant a lui Ginghis Han calarind pe un cal, ce a fost inaltata pe malurile raului Tuul la Tsonjin Blodog, la 54 km est de capitala mongoleza Ulan Bator.

Statuia lui Ginghis Han mongolia
In acest loc, conform legendei, Ginghis Han a gasit biciul de aur la varsta de 15 ani.
Se spune ca acesta l-ar fi inspirat pe tanarul Temujin (numele de nastere a lui Ginghis Han) sa mearga sa cucereasca lumea cunoscuta atunci.
Statuia ecvestra se afla in centrul unui complex ce are suprafata totala de 212 hectare.
Aceasta are inaltimea totala de 40 de metri si este confectionata din otel inoxidabil stralucitor. Baza rotunda are 10 metri inaltime si un diametru de 30 de metri unde se afla muzee, un hol expozitional, restaurante, un bar, un magazin de suveniruri, dar si un loc de destindere, unde turistii pot juca biliard.
Cele 36 de coloane aflate la baza complexului, ii reprezinta pe cei 36 de hani (conducatori mongoli) de la Ginghis Han la Ligdan Khan.
In viitor statuia va fi inconjurata de 200 de iurte ce vor fi mobilate modern pentru a caza turisti (pana in prezent sunt construite doar 20 de iurte).

Statuia lui Ginghis Han
Pentru a ajunge pe statuie, in capul, pieptul sau gatul calului, vizitatorii pot lua un lift sau pot urca scarile. De aici pot admira panorama intregului complex muzeal si a imprejurimilor.
Lucrarea a fost realizata de sculptorul D. Erdenebileg si de arhitectul J. Enkhjargal si a costat 4.1 milioane de dolari, platiti de compania de turism mongola Genco Tour Bureau.
In prezent statuia lui Ginghis Han de la Tsonjin Blodog este cea mai mare statuie ecvestra din lume.
Din Ulan Bator se poate ajunge la complexul muzeal fie cu taxiul, fie cu o agentie locala de turism.

Please follow and like us:

4 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *