Palatul Pitti – Florenta

0 Shares

Vastul Palat Pitti situat in cartierului Oltrarno din Florenta, a fost construit pentru bancherul florentin Luca Pitti si se presupune ca a fost proiectat de Filippo Brunelleschi. A durat aproape patru sute de ani pentru a capata infatisarea actuala, facandu-se multe modificari si adaugiri la cladirea initiala, care a fost construita pe doua nivele, dar istoria sa lunga ca palat al dinastiilor conducatoare din Florenta incepe cu achizitia acestuia de catre Cosimo I, ulterior Mare Duce de Toscana, la mijlocul sec. al XVI-lea. El l-a insarcinat pe Bartolomeo Ammanati sa construiasca doua aripi  de o parte si de alta a cladirii, in felul acesta formandu-se curtea splendida ce da catre dealurile  Gradinii Boboli.  In urmatoarele decenii s-a facut mai multe adaugiri la cladirea initiala, iar la inceputul acestui secol fatada sa masoara 200 metri.

Timp de trei sute de ani, de la a doua jumatate a sec al XVI-lea si pana in 1859, cand Marele Ducat de Toscana a fost anexat Regatului Italiei Unificate, palatul si curtea sa  au fost  centrul evenimentelor si festivitatilor dinastiilor care au locuit aici. Ele au fost scena nuntilor, botezurilor si inmormantarilor dinastiei de Medici si Habsburg-Lorraines, care au venit la tron ca si conducatori in Toscana in 1736.

In acest palat familia conducatoare Medici a acumulat colectii care au facut Galeria Palatina asa de cunoscuta: cardinalul Leopoldo de Medici a imbogatit-o in mare parte cu picturi venetiene, in timp ce  Marele Print Ferdinand, fiul marelui Duce Cosimo III de Medici, a contribuit cu exceptionale sale colectii din renastere si baroc. In timpul dinastiei  Hapsburg-Lorreine colectiile de arta baroca au fost aranjate la etajul intai al palatului si sunt aici si in ziua de azi; de asemenea acestia au adaugat camere si picturi in stilul neo-clasic. Palatul s-a deschis oficial in anul 1828, in timpul domniei Casei de Savoya, apoi a intrat sub patrimoniul statului si   s-a largit cu o noua aripa, aripa Volteranno, dublandu-se numarul de lucrari expuse.

Una din cele mai importante trasaturi ale palatului este aranjamentul picturilor, asezate compact pentru a forma o expunere de marime si culoare in concordanta cu decoratiile tavanelor, a mobilei si a sculpturilor. Fiecare camera are particularitatea sa si fiecare poarta numele frescei aflata pe tavan . Cei din dinastia Lorraines au decorat camerele cu mobila produsa de Opificio della Pietre Dure – un renumit fabricant florentin de mozaic lucrat in piatra semipretioasa si pretioasa, si cu obiecte pretioase care dau salilor o opulenta deosebita atat baroca cat si neoclasica.

Palatul Pitti adaposteste aceste minunate lucrari de arta in urmatoarele muzee: Galeria Palatina, Galeria de Arta Moderna, Galeria Costumelor, Muzeul Tezaurului, Muzeul Portelanurilor si Gradina Boboli.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.