Albi un orasel grandios din Midi-Pyrenees

22 Shares

Albi este un orasel minunat, plin de istorie, construit de-al lungul raului Tarn, in care puteti descoperi sarmul Frantei medievale.
Aflat la doar o ora de mers cu trenul din Toulouse, orasul Episcopal Albi a fost inclus in patrimoniul universal UNESCO in 2010 cu urmatoarele monumente: Catedrala Saint-Cecile, Biserica Saint-Salvi, Pont Vieux, si centrul vechi al orasului, ce acopera o suprafata de 63 ha.
obiective turistice albi 1
Cele mai importante atractii turistice din Albi pot fi vazute intr-o singura zi, care desigur incepe foarte de dimineata.
Acestea sunt:

Impunatoarea Catedrala Saint Cecile domina centrul istoric al orasului Albi de peste sase secole prin prestanta, istorie, bogatie si splendoare.
Este cel mai mare lacas de cult din lume construit din caramizi rosii, dimensiunile acestuia fiind impresionante: lungimea cca. 114 m, latimea 35 m, iar inaltimea 40 m.
Interiorul Catedralei Saint Cecile este decorat cu fresce deosebite, cea mai impresionanta fiind cea aflata sub orga, numita „Judecata de Apoi” realizata de un artist flamand, insa si frescele Renascentiste pictate pe arcele din tavanul imens sunt de admirat.
catedrala st cecile obiective turistice albi 1catedrala st cecile obiective turistice albi 5catedrala st cecile obiective turistice albi 6catedrala st cecile obiective turistice albi 4catedrala st cecile obiective turistice albi 3catedrala st cecile obiective turistice albi 2

In spatele impozantei Catedrale Saint Cecile se afla Palatul Barbie, construit in secolul XIII la indemnul Episcopului din Albi.
Arhitectura medievala a Palatului Barbie, cu pereti inalti si foarte grosi, ce dau impresia unei fortarete, dovedeste puterea pe care o aveau in acea perioada Episcopii din Albi.
Astazi, Palatul Barbie gazduieste Muzeul Toulouse-Lautrec, cel mai mare si mai interesant muzeu din Albi.
Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) a fost un artist post-impresionist al vietii Pariziene de la sfarsitul secolului al XIX-lea. El s-a nascut in Albi, de aceea muzeul de aici adaposteste cea mai mare parte a lucrarilor sale de arta.
Portrete, picturi cu animale, viata pariziana, desene, postere, sunt doar cateva din cele peste 1.0000 de lucrari ale artistului expuse aici.
muzeul lautrec obiective turistice albi 4muzeul lautrec obiective turistice albi 3muzeul lautrec obiective turistice albi 2muzeul lautrec obiective turistice albi 1
In muzeu sunt expuse si lucrarile unor alti artisti din secolul XIX si XX.

In spatele palatului, se afla Gradina Barbie, un loc incantator de unde puteti admira raul Tarn ce strabate oraselul Albi si cateva din podurile de peste el.

jardin du barbie obiective turistice albi 1jardin du barbie obiective turistice albi 2jardin du barbie obiective turistice albi 3jardin du barbie obiective turistice albi 4jardin du barbie obiective turistice albi 5

Muzeul Laperouse a fost deschis in 1988 in onoarea lui Jean-Francois de Galaup de Laperouse (1741-1788). Aici puteti afla despre personalitatea, viata eroica, calatoria aventuroasa, si sfarsitul tragic si misterios al lui Laperouse.

Jean-Francois de Galaup de Laperouse a fost explorator si ofiter naval francez, nascut in Albi, ce a plecat intr-o expeditiei stiintifica in Oceanul Pacific in 1785 cu fregatele La Boussole si L’Astrolabe.
Din pacate, in 1788 acesta a disparut intr-un naufragiu, in circumstante necunoscute, pe coasta Vanikoro din Insulele Solomon.
Muzeul dedicat lui Laperouse contine instrumente nautice, arme, harti, uniforme recuperate din naufragiu, modele ale celor doua nave cu care a calatorit acesta, ruta voiajului sau, dar si obiecte din expeditiile de cercetare, ce au avut loc dupa naufragiu.
muzeul laperouse obiective turistice albi 3muzeul laperouse obiective turistice albi 2muzeul laperouse obiective turistice albi 1

L’academie des Miniatures este un mic muzeu, aflat in imediata apropiere a Pont Vieux. El gazduieste 34 de vignette realizate cu multa migala de artista Annie Jaures, la scala 1/7.
In vignette veti descoperi interioare ale unor case opulent decorate din secolul XIX, dar si cateva magazine din vrema copilariei lui Annie Jaures.
Daca va plac miniaturile si casele de papusi veti fi incantati de acest mic, dar interesant muzeu.
muzeul de miniaturi obiective turistice albi 3muzeul de miniaturi obiective turistice albi 2muzeul de miniaturi obiective turistice albi 1

Cel mai cunoscut pod din Albi este Pont Vieux. El masoara 150 m si a fost construit in secolul XI, fiind unul din cele mai vechi poduri din Franta, ce inca mai este folosit.
De pe acest pod construit din piatra, se vede cel mai bine Catedrala Saint Cecile si raul Tarn.
plimbare vaporas obiective turistice albi 4

Muzeul Raphael Cordoba

Raphael Cordoba este un pictor contemporan ce a reprodus de-a lungul a 25 de ani capodopere ale unor mari maestri precum: Bruegel, Botticelli, Arcimboldo, van Gogh, Velazquez sau Dali.
Muzeul ce adaposteste reproducerile acestuia, se afla in Hôtel de Saunal, fosta casa a unuia dintre cei mai mari vanzatori de pastel din Albi.
Muzeul poate fi vizitat numai cu tur cu ghid, reprezentat de Catherine Cordoba, fiica artistului, ce va explica cele 65 de picturi reproduse de tatal sau.

Ce puteti manca in Albi

In orice restaurant din Albi gasiti preparate specifice regiunii Midi-Pyrénées: cassoulet (fasole boabe cu pulpa de rata si carnat), foie gras, file de de vita cu sos périgueux, pui la ceaun sau pulpa de miel, sunt doar cateva din specialitatile culinare de aici.
mancare albi 1mancare albi 2

Noi atat am reusit sa vedem intr-o singura zi in Albi, insa daca mai aveti timp puteti face si o plimbare cu vaporasul pe superbul rau Tarn.

plimbare vaporas obiective turistice albi 3plimbare vaporas obiective turistice albi 2plimbare vaporas obiective turistice albi 1

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.