Amalfi si Ravello perlele Coastei Amalfi

51 Shares

Frumusetea Coastei Amalfi din sudul Italiei este legendara si a inspirat artisti, scriitori, dar si muzicieni ilustri, precum Richard Wagner.

Splendidele satuce vibrante ce alcatuiesc Coasta Amalfi, se intind de-a lungul stancilor si par ca ies din mare. Acestea isi incanta vizitatorii atat cu frumuseti din natura (pajisti verzi, gradini fabuloase pe stanci, plaje superbe), dar si cu atractii culturale (galerii de arta, biserici ce gazduiesc obiecte de arta valoroase, si festivale celebre).
Noi ne-am „rezervat” doar o zi pentru Coasta Amalfi si am vizitat satucele Amalfi si Ravello, insa „oferta” Golfului Salerno e mare: Positano, Minori, Maiori, Sorrento.

Coasta Amalfi Amalfi 1 Coasta Amalfi Amalfi 2 Coasta Amalfi Amalfi 3 Coasta Amalfi Amalfi 4

Amalfi a fost una din cele patru Republici Maritime puternice ale Italiei ( intre 839-1135) alaturi de Genova, Venetia si Pisa, aici desfasurandu-se activitati comerciale prolifice cu alte tari.
In Amalfi cea mai populara atractie turistica este Catedrala Sfantului Andrei.
A fost construita la inceputului secolului XIII pe o locatie abrupta in apropiere de portul din Amalfi.
In timpul celei de-a patra Cruciade Cardinalul Pietro Capuano a luat relicvele Sfatului Andrei din Constantinopole si le-a adus in Amalfi. Acestea au ajuns pe 8 mai 1208 si au fost asezat sub cripta catedralei, unde se afla si astazi.

Fatada actuala a catedralei dateaza de la inceputul secolului XIX si este construita in stil arab-sicilian cu o multime de arce, mozaicuri si dungi.
Portile medievale de bronz ale catedralei au fost realizate la Constantinopole de Simion al Siriei. Acestea au incrustatii din argint ce il infastiseaza pe Isus, Fecioara Maria si alti sfinti.
In Catedrala din Amalfi puteti admira:

Coasta Amalfi Amalfi 5 Coasta Amalfi Amalfi 6 Coasta Amalfi Amalfi 7 Coasta Amalfi Amalfi 8

Cripta, decorata in stil Manierist in secolul XVII, la comanda regelui Phillip al III-lea al Spaniei, adaposteste relicvele Sfantului Andrei. Frescele din tavan si de pe pereti, reprezentand Pasiunile lui Christos, sunt incadrate in casete confectionate din stucco aurit, realizate de artistul Vincenzo de Pino.
In centrul altarului de aici se afla statuia din bronz a Sfantului Andrei, alaturi de care se afla statuile Sfantului Stefan si Laurentiu, considerati decanii Bisericii de Vest si de Est.
Cloisterul Paradisului, din care se poate intra prin partea stanga a porticului catedralei, este una din atractiile principale ale Catedralei din Amalfi. Acesta a fost construit intre 1266-1268 pentru a adaposti mormintele comerciantilor bogati din Amalfi. Este alcatuit din arcade cu coloane duble construite din marmura alba. In centrul acestuia se afla gradina Mediteraneana, iar aleile ce o inconjoara contin arta medievala remarcabila.
Basilica Crucifixului, ce dateaza din secolul IX contine fresce medievale, si de asemenea este gazda Muzeului Catedralei din 1996. Aici sunt expuse cele mai pretioase obiecte sacre ce apartin tezaurului Catedralei din Amalfi: coroana din aur Norman-Angevina, un potir frantuzesc din secolul XIV, obiecte facute din fildes, o piesa de altar din argint, sau carje episcopale.

Coasta Amalfi Amalfi 9 Coasta Amalfi Amalfi 10

Interiorul Catedralei din Amalfi este Baroc, insa arhitectura de baza este in stil Romanesc, iar picturile de pe pereti si tavan sunt realizate in secolul XVIII si ilustreaza minunile infaptuite de Sfantul Andrei.
In dreapta altarului se afla Capela Relicvelor in care sunt expuse sute de relicve, unele din ele aduse in aceeasi perioada in care au fost aduse moastele Sfantului Andrei.
De interes mai sunt statuile din marmura al Sfantului Ioan Botezatorul si al Sfantului Ioan Evanghelistul realizate la sfarsitul secolului XV.

Cum ajungeti in Amalfi

Noi am preferat sa luam din Napoli trenul pana in Salerno, apoi un vaporas pana in Amalfi, dar se poate ajunge si cu un autobuz din Salerno, sau mai exista si varianta Napoli-Positano-Amalfi.

Ravello

Perla satucului istoric Ravello este fabuloasa Villa Rufolo.
Acest complex monumental poarta numele bogatei familii ce a construit-o in secolul al XIII-lea, ea a fost de-a lungul timpului gazda pentru cativa preoti, dar si pentru regele Robert de Anjou.
Cea mai fabuloasa parte a vilei, este Belvedere sau gradina de sus, ce ofera o panorama incredibila asupra Coastei Amalfi, dar si asupra nivelurilor inferioare ale gradinei.

Coasta Amalfi Ravello 2 Coasta Amalfi Ravello 3 Coasta Amalfi Ravello 4 Coasta Amalfi Ravello 5 Coasta Amalfi Ravello 6 Coasta Amalfi Ravello 8

Gradina vilei Rufolo este cunoscuta si sub denumirea de „Gradina Sufletului”, iar istoria acesteia poate fi impartita in trei faze distincte: faza originala, faza medievala si faza romantica.
Gradina construita in cascada pe care o putem vedea azi, a fost creata in 1853 de scotianul Scott Neville Reid, si este absolut magnifica.

Coasta Amalfi Ravello 9 Coasta Amalfi Ravello 10 Coasta Amalfi Ravello 11 Coasta Amalfi Ravello 13

Astazi supeba gradina gazduieste anual, din iulie pana in septembrie, Festivalul de la Ravello, pentru acest eveniment cultural folosindu-se o scena construita deasupra marii, ce este asezata acolo doar pe perioada fiecarui Festival.
In Ravello mai puteti vizita un mic muzeu de corali ce se afla in incinta unui magazin de bijuterii in Piazza Duomo, Catedrala din Ravello, dar si Villa Cimbrone.

Cum ajungeti in Ravello

Din oraselul Amalfi (la 150 metri in dreapta portului) puteti lua fie un autobuz SITA (1.5 euro/calatoria), fie un Sightseeing bus (5 euro/calatoria).

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.