Gradina La Mortella – un must see in Insula Ischia

46 Shares

Superbele orase italienesti sunt pe placul si celor mai mofturosi turisti, dintr-o multime de motive: obiective turistice fabuloase, mancare si vinuri excelente, viata de noapte palpitanta, sau magazine pe gustul tuturor.

Cine vrea insa ca in vacanta sa se relaxeze in gradini magnifice cu privelisti unice, sa stea in aer curat, sau sa faca plimbari cu vaporasul, cea mai buna alegere este viziteze una din insulele magnifice din sud-vestul Italiei: Capri, Ischia sau Procida.

Gradina La Mortella insula ischia 1 insula ischia 22
Ischia este mai putin vizitata de turisti, insa si aici sunt o multe de facut si vazut: plaje, parcuri termale, spa-uri relaxante, gradini fabuloase, sau site-uri istorice precum Castello Aragonese sau Chiesa del Soccorso.

Noi am avut la dispozitie doar o jumatate de zi pentru Ischia, asa ca am ales sa vizitam cea mai populara atractie turistice de aici: Gradina La Mortella.
La Mortella a apartinut compozitorului englez Sir William Walton (1902-1983) si sotiei sale de origine argentiniana Susana Walton.

insula ischia 21 insula ischia 20 insula ischia 19 insula ischia 18

Acestia s-au mutat in 1956 definitiv in Ischia fiind trasi de frumusetea insulei. Ei au cumparat un teren calcaros pe un deal vulcanic al insulei, pe care, cu ajutorul expertului Russell Page, l-au transformat intr-o gradina tropicala cu o varietate fascinanta de plante si arbusti exotici.
La acestea a adaugat fantani, piscine si tasnitori pentru a permite cultivarea unor plante de apa, precum papirus, lotusi sau nuferi.
La Mortella este impartita in gradina de jos si cea de sus. Nivelele diferite ale gradinii sunt legate prin alei, scari si poteci ce invita vizitatorii sa urce pana la superbul Teatru Grecesc de unde pot admira privelisti unice ale golfului Forio.

insula ischia 17 insula ischia 16 insula ischia 15 insula ischia 14

Cele mai importante atractii ale Gradinii La Mortella sunt:

  • Victoria House – o sera tropicala ce contine nufarul gigant Victoria amazonica. Aici apa tasnesti dintr-o „Bocca” (gura) sculptata de Simon Verity. Tot aici gasiti multe specii de orhidee si diverse plante cataratoare.
  • Templul soarelui – cele trei camere ale acestuia luminate de razele soarelui prin deschizaturile din acoperis, sunt decorate cu basorelifuri ce descriu teme mitologice si plante exotice.
  • Sera Orhideelor – sera plina de orhidee superbe
  • Nymphaeum – memorialul lui Lady Walton
  • Aviariu – o colivie pentru cateva pasari incantatoare
  • Teatrul Grecesc – vara aici se tin concerte la care pot participa 400 de spectatori
    Pavilionul Thai – un loc linistit pentru mediatatie si relaxare inconjurata de flori de lotus

Gradina La Mortella insula ischia 5 Gradina La Mortella insula ischia 4 Gradina La Mortella insula ischia 3 Gradina La Mortella insula ischia 2

 

Gradina de care o putem vizita astazi a fost realizata si cu ajutorul Susanei Walton ce s-a ocupat exclusiv de aceasta.
La Mortella a fost deschis publicului in 1991. Asa cum am am precizat, ea este impartita in cateva niveluri, pe fiecare putand admira o parte din frumusetea unica a Ischiei.
Primavara si toamna aici se tin peste 70 de concerte sustinute de muzicieni tineri (intre 7- 25 ani) din intreaga lume, in scopul de a promova tinere talente.

insula ischia 13 insula ischia 12 insula ischia 11 Gradina La Mortella insula ischia 10
In 2004 Gradina La Mortella a catigat premiul de „Il Piu del parco d’Italia” (cel mai frumos parc din Italia) dupa ce a depasit alte 100 de rivale nominalizate la concursul anul Briggs si Stratton.

La Mortella este una din cele mai impresionante gradini pe care le-am vizitat pana in prezent, asa ca merita sa-i treceti pragul daca ajungeti in Ischia.
Ea se poate vizita de la sfasitul lui martie pana la inceputului lui noiembrie, in zilele de marti, joi, sambata si duminica intre 9—19.

Gradina La Mortella insula ischia 9 Gradina La Mortella insula ischia 8 Gradina La Mortella insula ischia 7 Gradina La Mortella insula ischia 6

Cum ajungeti in Ischia

Din portul Molo Beverello (Napoli) sunt plecari zilnice catre Ischia (e de preferat sa plecati dimineata) cu feriboturi ce apartin companiilor SNAV, Alilauro sau Caremar, la unul din cele trei porturi ale insulei: Ischia (Porto), Casamicciola sau Forio.
Calatoria cu vaporul dureaza aproximativ o ora, iar majoritatea feriboturilor opresc si in insula Procida pentru a lasa sau prelua calatori.
Pentru a ajunge din porturi la Gradina La Mortella fie luati un autobuz , fie mergeti pe jos cca. 3 km (din portul Casamicciola sau Forio).

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.