Parlamentul Austriac

De-a lungul istoriei sale de peste o suta de ani, cladirea Parlamentului, situata pe „Wiener Ringstrasse” a gazduit diverse institutii paramentare. Initial acest edificiu a fost sediul Reichsrat-ului (Consiliul Imperial) – Parlamentul Austriei in perioada Imperiului austro-ungar. Cladirea a fost construita intre anii 1874 si 1884, special pentru acest parlament, dupa planurile arhitectului Theophil Hansen.

parlamentul austriac1parlamentul austriac2parlamentul austriac3
Conceptul arhitectonic al lui Hansen era menit sa aminteasca de Grecia antica in calitatea ei de „leagan al democratiei”. Acest stil arhitectural este cunoscut si sub denumirea de istorism.
Cladirea Parlamentuui austriac adaposteste doua sali mari de sedinte, legate intre ele prin cladirea centrala dominata de marea Sala a coloanelor. Ea reprezinta materializarea proiectului cladirii Consiliului Imperial, ce era alcatuit din doua camere parlamentare – si anume Camera Deputatilor (Abgeordnetenhaus) si Camera Nobililor (Herrenhaus). Proiectul ei fusese aprobat prin Patenta din februarie (Februar- Patent) in anul 1861. In anul 1918, in cladirea Palramentului din Ring avea sa se savarseasca trecerea la republica. In urmatorii doi ani (1919 – 1920) Adunarea Nationala constituanta elaboreaza Constitutia federala (BundesVerfassungsgesetz), fundamentul constitutional al Republicii Austria pana in zilele noastre.

parlamentul austriac4parlamentul austriac5parlamentul austriac6 parlamentul austriac7
Incepand in 1920 – cu exceptia perioadei cuprinse intre anii 1934 si 1945 – Consiliul National si Consiliul Federal – organele legislative ale Republicii Austria – isi au sediul in cladirea Parlamentului. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cladirea a fost grav avariata, iar structura ei de rezistenta aproape pe jumatate distrusa. A urmat apoi reconstructia ei, care a durat pana in 1956. Cu aceasta ocazie sala de sedinte a Consiliului National a fost recreata intr-un stil modern, functional, in timp ce celelalte incaperi accesibile publicului ca de altfel si fatada cladirii Parlamentului, au fost restaurate, redandu-li-se in mare masura aspectul original.
Consiliul National (Der Nationalrat) este format din 183 membri, alesi de popor pentru o legislatura de cinci ani; toti cetatenii care au implinit varsta de 16 ani au drept de vot. Sarcina principala a Consiliului National este legiferarea, insa nu mai putin importanta este si functia de control.
Consiliul Federal (Der Bundesrat) are in componenta sa 62 de membri care sunt alesi de catre parlamentele celor noua landuri federale pe perioada unei legislaturi a parlamentului landului rspectiv. In functie de suprafata sa, fiecare land poate delega minimum trei si maximum doisprezece membri in Consiliul Federal.

parlamentul austriac8parlamentul austriac9parlamentul austriac9parlamentul austriac11
Menirea Consiliului Federal este de a reprezenta interesele landurilor federale la nivelul federatiei, motiv pentru care isi aduce aportul la legiferarea la nivel federal. Acesta poate impiedica adoptarea unei legi (drept de veto absolut) doar atunci cand aceasta ar avea ca efect modificarea competentelor landurilor federale.

parlamentul austriac12parlamentul austriac13parlamentul austriac14
Parlamentul austriac se poate vizita astfel: de la jumatatea lunii iulie pana la sfarsitul lunii august de luni pana sambata, din ora in ora, incepand cu ora 11 pana la ora 16 inclusiv, iar de la inceputul lui septembrie pana la mijlocul lunii iulie: luni – vineri : orele 11, 14, 15, 16, iar sambata, din ora in ora, incepand cu ora 11 pana la ora 16 inclusiv. Tururile sunt numai cu ghid in limba germana si engleza si dureaza aproximativ o ora. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro/persoana. Adresa Parlamentului austriac : Dr. Karl Renner-Ring nr. 3.

Please follow and like us:
fb-share-icon0

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.