Gandia oraselul istoric de pe Costa Blanca

35 Shares

Daca va aflati in Valencia si aveti mai mult timp la dispozitie, va recomand o excursie de o jumatate de zi in oraselul Gandia, aflat la doar o ora distanta de acesta.
Gandia face parte din frumoasa Costa Blanca aflata in estul Spaniei, si a fost candva influentata de o parte a dinastiei Borgia.

Ce puteti vizita in Gandia

Palau Ducal dels Borja (Palatul Ducal al Familiei Borgia) ce a fost resedinta a catorva din membrii familiei regale Aragoneze. In 1485 cardinalul Rodrigo Borgia, ce avea sa devina Papa sub numele de Alexandru al VI-lea, a cumparat Ducatul Gandia pentru urmasii sai de la Regele Ferdinand Catolicul, ce au stat aici pana in anul 1740.
palau ducal del borgia gandia 1palau ducal del borgia gandia 2

Palatul construit aici in secolul al XV-lea, a fost ulterior abandonat pana in 1890, cand a fost achizitionat de Societatea Iezuitilor, care s-a ocupat de restaurarea si intretinerea acestuia.
Palatul se afla langa Primaria din Gandia si Biserica Santa Maria, in locul unde candva erau zidurile orasului.
Al IV-lea Duce Saint Francis de Borgia (1510-1572) ce a fost si General Superior al Ordinului Iezuitilor din Spania, si-a lasat cel mai mult amprenta asupra acestui palat.
Palatul Ducal al familiei Borgia are doua curtii interioare: Curtea Blazoanelor – unde se afla intrarea principala si Curtea Cisterna ce are patru coridoare.
palau ducal del borgia gandia 3palau ducal del borgia gandia 4 palau ducal del borgia gandia 6In interiorul palatul puteti vizita doar etajul al doilea, deoarece numai acesta este in prezent reamenajat. Din pacate in interiorul palatului este interzisa fotografierea, insa iata ce puteti vizita aici:

Sala Incoronarii – una din cele mai importante sali din palat. Numele acesteia provine de la nenumaratele coroane ce decoreaza tavanul casetat. Tot aici se afla cateva picturi ce descriu secene din viata celui de-al patrulea Duce de Gandia, Saint Francis de Borgia.
Camera Ducelui de Gandia – aici se afla biroul celui de-al patrulea duce de Gandia, pana in anul 1896 cand Societatea Iezuitilor l-a transformat intr-o capela.
Decoratia Neo-Gotica a tavanului cu stele aranjate in forma de dom si cei cativa ingeri in centru, face din aceasta una din cele mai interesante camere ale palatului. Peretii sunt decorati cu imagini ale unor sfinti.
Dupa ce treceti printr-o alta capela, veti trece prin Galeria de Ceramica, de unde puteti admira Curtea Blazoanelor, dar si peretii splendid decorati cu placi de ceramica frumos pictate.
Camera Ducesei, in care s-a nascut la 28 octombrie 1510 Saint Francis de Borgia este decorata in stil maur.
Holul Saint Michael sau Holul Vulturilor este holul principal al palatului. Spatiul sau rectangular avea initial tavanului confectionat din lemn, insa a fost redecorat in secolul XVIII cu fresce in stil Baroc.
Holul Sardinia – contine placi de ceramica numite „mocadoret” (batista), ce aparitin perioadei Renascentiste si Baroce, si erau tipice Vechiului Regat al Valenciei. Se numeste Sardinia deoarece familia Borgia detinea pamanturi la acea vreme si in frumoasa insula din Italia.
Holul Verde este decorat cu placi din ceramica ce dateaza din secolul al XVII-lea si sunt colorate in verde si albastru. Camera este in prezent dedicata Societatii Iezuitilor si lui Saint Francis de Borgia.
Camera micului Turn sau camera Ducesei Maria Enriquez, bunica lui Saint Francis.
In aceasta camera, in care o parte din spatiu e ocupat de un turn, are o placa ceramica interesanta in forma hexagonala, dar si triptice realizate in stil Gotic si Renascentist.
Ultima sala a palatului ce se poate vizita, Galeria de Aur , cea mai impresionanta, este compusa din cinci camere:

  • Sala Heraldica
  • Sala Tapiteriilor
  • Sala Canonizarii
  • Sala Sfantei Familii
  • Sala Glorificarii

Ele au fost denumite asa dupa frescele ce se afla pe tavanul fiecareia, realizate in stil Baroc.

Palatul Ducal al Familiei Borgia se poate vizita luni-sambata intre orele 10—13.30; 16—19.30, iar pretul de intrare este de 6 euro/persoana.

Un alt obiectiv tursitce interesant din Gandia, aflat la 3 minute de mers pe jos de Palatul Ducal al Familiei Borgia este Muzeul Santa Clara.
Acesta esta gazdut in intr-o cladire a fostului Spital Sant Marc, aflata de-a lungul zidurilor medievale ale orasului.
muzeul santa clara gandia 1muzeul santa clara gandia 2Colectiile muzeului contin picturi si sculpturi religioase ce au fost donate de duci, nobili si suverani, ce de-a lungul timpului au creeat o impresionanta colectie de arta cu opere din secolul XV pna in secolul XIX.
Printre lucrari se pot admira picturi de Paolo da San Leocadio, Nicolau Falco, Joan de Joanes, si sculpturi realizate de artisti precum Pedro de Mena. Tot aici se afla si o colectie deosebita de argintarie din secolul al XVI-lea.
muzeul santa clara gandia 3muzeul santa clara gandia 4 muzeul santa clara gandia 5Muzeul Santa Clara se poate vizita M-S 10—14;16-20. Pretul unui bilet de intrare este de 3 euro/persoana.
Tot in cladirea Muzeului Santa Clara se mai afla si un mic Muzeu de Arheologie. Aici puteti vedea cateva obiecte din neolotic si paleolitic gasite in zona rurala a Gandiei, Marxuquera, artefactele fiind descoperite in pesterile Parpallo si Maravillas.
muzeul de arheologie gandia 1muzeul de arheologie gandia 2Costul unui bilet de intrare este de 2 euro/persoana, iar orele de vizitare sunt aceleasi ca la Muzeul Santa Clara.
Nu parasiti Gandia, inainte de a va bronza in superbele plaje aflate aici. Din fata garii exista un autobuz ce la fiecare sfert de ora pleaca inspre plaje pe timpul verii.

plaja gandia 2plaja gandia 1 plaja gandia 3

Cum ajungeti in Gandia

Din Gara Estacio del Nord din Valencia exista doua trenuri pe ora in directia Gandia. Un bilet dus-intors costa 11,6 euro/persoana.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.