Prajitura cu prune nuci si frisca
Prajitura cu prune nuci si frisca este un desert de toamna nemaipomenit de delicios. Blatul fin cu nuci combinat cu prunele aromate si frisca cu gust de vanilie alcatuiesc o prajitura minunata.
Ingrediente Prajitura cu prune nuci si frisca:
Blatul de nuci:
- 5 oua
- Un praf de sare
- 200 g nuci macinate
- 120 g zahar
- 60 g faina
- 1 lingura pesmet
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingura apa
Stratul de prune:
- 450 g prune
- 120 g zahar
Crema de frisca:
- 500 g smantana pentru frisca rece
- 3-4 linguri zahar pudra vanilat
Decor:
- Ciocolata rasa
Preparare Prajitura cu prune nuci si frisca:
Blatul de nuci:
- Mixati ouale cu zaharul si cu praful de sare pana cand acestea devin ca o spuma si isi tripleaza volumul (8-10 minute).
- Intr-un alt castron amestecati nucile macinate cu faina, pesmetul si praful de copt.
- Adaugati un sfert din amestecul de nuci peste ouale batute, incorporandu-le usor cu ajutorul unei spatule, turnati apa, apoi incorporati restul mixului de nuci cu ajutorul spatulei, amestecand usor pana la omogenizare.
- Turnati compozitia obtinuta intr-o tava de 23×32 cm in care ati pus hartie de copt.
- Dati tava in cuptorul preincalzit la 170 grade celsius timp de 25 – 30 minute, verificati cu scobitoarea.
- Blatul de nuci copt se lasa sa se raceasca complet.
Stratul de prune:
- Prunele se spala, li se scot samburii, apoi se pun intr-o craticioara la foc mediu impreuna cu zaharul.
- Amestecati prunele pana cand zaharul se topeste, sucul rezultat din prune se reduce, iar prunele se inmoaie.
- Lasati compozitia sa se raceasca cateva minute apoi puneti-o intr-un blender si mixati-o cateva secunde pana devine ca o pasta.
- Intindeti compozitia de prune peste blatul racit, dati tava la frigider minim o ora, inainte de a intinde crema de frisca.
Crema de frisca:
- Mixati smantana pentru frisca cu zaharul pudra vanilat pana cand obtineti o frisca ferma.
- Intindeti crema de frisca peste compozitia de prune (dupa ce a stat minim o ora la frigider).
- Decorati Prajitura cu prune nuci si frisca cu ciocolata rasa.