Singapore mai mult decat orasul gradinilor fabuloase

28 Shares

Singapore este locul in care gasiti Gradini si Parcuri fabuloase, mancare fantastica, paradisul cumparatorilor, panorama exuberanta, arhitectura fascinanta, transport modern, hoteluri vechi sau moderne de prima clasa, muzee mici – dar interesante, temperaturi ridicate tot timpul anului.
Toate acestea sunt doar cateva din atuurile acestui mic oras-stat, ce-l fac una din cele mai populare destinatii din lume (se estimeaza ca la sfarsitul lui 2017 va ocupa locul 5, cu aproximativ 13,4 milioane de vizitatori).
Singapore era de ceva timp pe lista noastra de „must see”, asa ca am profitat de discount-urile oferite de o companie aeriana de la inceputul anului, si ne-am cumparat bilete de avion pentru aceasta incantatoare destinatie, pentru sfarsitul lunii septembrie.
Clima tropicala din Singapore face ca orasul sa fie mereu plin de turisti, asa ca aproape indiferent ce luna va veti alege pentru a vizita orasul, veti fi intampinati de mult soare si multa caldura (mai putin noiembrie-ianuarie, cand este sezonul ploios).
marina bay obiective turistice singapore 6marina bay obiective turistice singapore 1marina bay obiective turistice singapore 7marina bay obiective turistice singapore 4bar altitude obiective turistice singapore 0
In Singapore nu aveti nevoie de viza, insa de fiecare data cand intrati in tara trebuie sa completati un formular cu numele si prenumele vostru, nationalitatea, cu ce companiei aeriana/navala ati ajuns aici, cate zile veti sta, si la ce adresa.
De asemenea in pasaport veti avea o stampila cu VISIT PASS, ce stipuleaza data cand ati intrat in Singapore si faptul ca in aveti dreptul de a sta in aceasta tara 90 de zile.
viza singapore
In cele 6 zile petrecute aici, din care o zi am vizitat Legoland-ul din Johor Bahru – Malaezia, am reusit sa ajungem la cateva din atractiile de aici: gradini si parcuri, muzee, temple, panorama superba, mancare sud-asiatica diversa, shopping cu produse locale, pe care va invit sa le vedeti mai jos:

Barul 1 Altitude

1 Altitude este cel mai inalt bar din Singapore, unde puteti savura cocktail-uri speciale si in acelasi timp puteti admira panorama spectaculoasa de 360 grade a orasului.
Acesta se afla la etajul 63 al skyscraper-ului One Raffles Place Tower 1, aflat in imediata apropiere a iesirii B de la Raffle Place MTR.
Datorita privelistilor unice asupra orasului de la 282 m inaltime, ce includ atractiile principale, precum celebrul Hotel Marina Bay Sands, Singapore Flyer, sau Gardens by the Bay, consider 1 Altitude ca un obiectiv turistic in sine, ce trebuie neaparat „vizitat” atunci cand ajungeti la Singapore.
In costul de 35 S$ al biletul de intrare la 1 Altitude este inclusa si o bautura la alegere dintr-o lista scurta de cocktailuri, cateva tipuri de bere sau tarii.
Asadar, vizitind 1 Altitude veti avea o experienta fantastica deoarece veti vedea privelisti fabuloase ale superbului Singapore de la inaltime, si in acelasi timp va veti bucura de bauturi savuroase si muzica buna.
bar altitude obiective turistice singapore 1bar altitude obiective turistice singapore 2bar altitude obiective turistice singapore 3bar altitude obiective turistice singapore 4bar altitude obiective turistice singapore 5

Temple

Singapore este un oras cosmopolit, unde religiile se intalnesc si se respecta reciproc. Astfel, aici se afla deopotriva temple hinduse, temple buddhiste, moschei, si chiar si o frumoasa catedrala.
Noi am reusit sa vedem:

Templu Hindus Sri Mariamman Temple

Singapore are peste 35 de temple Hinduse, denumite de localnici „Mandirs”. Toate au la intrare un impresionant „Gopuram” (un turn ornat cu sculpturi ale unor Zei si Zeite indiene, frumos colorate).
Primii imigranti indieni au sosit in Singapore la inceputul secolului al XIX-lea pentru a lucra la celebra companie de atunci, British East India.
Astazi, etnicii de origine indiana, reprezinta cca. 10% din populatia orasului-stat Singapore.
Primul templu Hindus construit in Singapore a fost Sri Mariamman, in anul 1827.
Acesta se afla in Chinatown si este considerat unul din cele mai frumoase temple Hinduse din Singapore, motiv pentru care l-am vizitat si noi.
„Mariamman” inseamna „Mama Mari”, si este zeita Ploii, una din principalele zeite ale S Indiei.
Templul Sri Mariamman are un acoperis impunator si picturi interesante pe tavan.
Daca aveti timp, vizitati si alte temple indiene, majoritatea se afla in Little India, si in general sunt deschise zilnic intre 7—12 si 18—21.
Sri Mariamman Temple obiective turistice singapore 0Sri Mariamman Temple obiective turistice singapore 1Sri Mariamman Temple obiective turistice singapore 2Sri Mariamman Temple obiective turistice singapore 3

Templu chinezesc si Muzeul Buddha Tooth Relic (Templul Dintelui lui Buddha)

Templul Buddha Tooth Relic este in acelasi timp lacas de cult, dar si un muzeu fascinant.
Construit in urma cu doar zece ani, fascinantul templu-muzeu bogat decorat, ce a costat 62 mil. S$, este o atractie turistica populara in Singapore.
Poate parea o investitie imensa pentru a onora un fragment de dinte, insa acesta se presupune ca apartine uneia dintre cele mai venerate personalitati religioase din istorie: Buddha.
Templul este structurat pe 4 nivele, iar atractia principala – fragmentul de dinte (caninul stang) ce a apartinut lui Buddha gazduit in stupa din aur ce cantareste 3.500 kg, (din care 320 sunt din aur), se afla la ultimul nivel ( aici este interzis fotografiatul).
Deasupra nivelului 4, pe acoperisul templului se afla o terasa frumoasa cu plante si o pagoda ce gazduieste o roata mare de rugaciune.

Muzeul Culturii Buddhiste aflat la nivelul trei al templului, gazduieste in jur de 300 de artefacte buddhiste din toata Asia, inclusiv China, Thailanda, Myanmar si Pakistan.
La celelalte doua nivele se afla holuri decorate cu statui mici reprezentandu-l pe Buddha, precum si alte obiecte interesante legate de cultura buddhista.
La intrarea in templu se afla Maitreya Trinity, un hol imens cu tavan inalt ce gazduieste 3 statui impunatoare: Buddha Maitreya la mijloc, Bodhisattva Dharma Garden Grove in stanga acestuia si Bodhisattva Great Wondrous Appearance in dreapta.
Tot aici se afla si Holul celor 100 de Dragoni, o alta atractie principala a Templului Buddha Tooth Relic.
buddha tooth relic obiective turistice singapore 1buddha tooth relic obiective turistice singapore 2buddha tooth relic obiective turistice singapore 3buddha tooth relic obiective turistice singapore 4

Catedrala St. Andrew

Singapore gazduieste si lacasuri crestine, nu numai hinduse ori buddhiste, precum Catedrala Anglicana St. Andrew din centrul orasului-stat.
Arhitectura Neo-Gotica si vitraliile inalte, frumos colorate sunt atractiile principale ale Catedralei St. Andrew.
catedrala st andrew obiective turistice singapore 3catedrala st andrew obiective turistice singapore 2catedrala st andrew obiective turistice singapore 1

Muzee in Singapore

In Singapore nu te duci pentru muzee, insa orasul-stat gazduieste cateva foarte interesante, carora le-am trecut pragul, deoarece acestea adapostesc obiecte, artefacte si lucrari de arta prin care poti descoperi istoria si cultura acestui oras-stat cosmopolit:

Muzeul Peranakan

In limba malay „peranakan” insemana „copilul lui” sau „nascut din” si se foloseste pentru a defini oameni cu origini etnice mixte.
Asia de SE a fost din timpuri stravechi o rascruce de drumuri pentru comercianti din toata lumea.
Unii din acesti comercianti s-au stabilit aici si s-au casatorit cu localnice.
Descendentii acestora sunt predecesorii Peranakanilor.
Peranakani de origine chineza sunt majoritari in SE Asiei, insa sunt si comunitati Peranakane de alte etni precum, arabi, indieni sau eurasiatici.
In fascinantul Muzeul Peranakan din Singapore gasiti povestea acestor oameni, spusa prin colectiile minunate de obiecte, mobila, argintarie, covoare, moda, ritualuri religioase, viata sociala, obiceiuri de nunta/inmormantare, mancare si obiceiuri, expusa de-a lungul a 9 galerii.
muzeul peranakan obiective turistice singapore 4muzeul peranakan obiective turistice singapore 3muzeul peranakan obiective turistice singapore 2muzeul peranakan obiective turistice singapore 1

Muzeul Civilizatiei Asiatice

Muzeul Civilizatiei Asiatice gazduieste colectii interesante ce demonstreaza legaturile stravechi dintre cultura singaporezilor, cu cea a popoarelor din SE Asiei, a Chinei, Indiei si a lumii islamice.
Explorand Muzeul Civilizatiei Asiatice veti afla despre diversele culturi mostenite de cei din Singapore, legaturile dintre ele si conexiunile acesteia cu restul lumii.
Astfel, dupa ce veti strabate expozitiile permanente ale muzeului: „ Religii Vechi”, Galeria Carturarilor”, „Ceramica Chinezeasca”, „Epava navei Tang”, „Galeria Comertului Maritim”, veti intelege mai bine zestrea culturala a acestui oras-stat cu origini mixte.
muzeul civilizatiei asiatice obiective turistice singapore 1muzeul civilizatiei asiatice obiective turistice singapore 2muzeul civilizatiei asiatice obiective turistice singapore 3

Muzeul Filatelic

Putem spune ca una din cele mai importante inventii ale secolul XIX a fost timbrul postal, deoarece el reprezenta plata in avans si un mijloc ieftin de a trimite scrisori, fapt ce a condus la comunicarea in masa.
Timbrele postale sunt acele mici bucatele de hartie ce infatiseaza evenimente importante istorice si culturale ale unei tari, zugravind trecutul, dar si viata de zi de zi, si sunt cele mai populare obiecte colectionabile din lume.
In Muzeul Filatelic din Singapore se afla expuse timbre din Singapore si alte tari (inclusiv Romania si Moldova) emise din 1830 pana in prezent.
Aranjate in colectii colorate, agreabile si interactive, aceste micute bucatele de hartie ofera o fereastra inedita intre Singapore si alte parti ale lumii.
muzeul filatelic obiective turistice singapore 1muzeul filatelic obiective turistice singapore 2muzeul filatelic obiective turistice singapore 3muzeul filatelic obiective turistice singapore 4

Muzeul National din Singapore

Muzeul National din Singapore relateaza cu ajutorul colectiilor sale, povesti remarcabile despre aceasta tara, intr-o maniera atat amuzanta cat si satisfacatoare.
Expozitiile cele mai interesante din acest muzeu sunt: „Colonia Moderna”, „Istoria orasului Singapore” si „Povestea Padurii”.
muzeul national obiective turistice singapore 1muzeul national obiective turistice singapore 2muzeul national obiective turistice singapore 3

Galeria Nationala

Galeria Nationala din Singapore gazduieste cea mai mare colectie de arta moderna din SE Asiei, ce cuprinde lucrari din secolul XIX pana in prezent.
Majoritatea tablourilor de aici apartin pictorilor singaporezi, dar gasiti deopotriva si lucrari realizate de artisti din Indonezia, Malaezia, Thailanda, Myanmar, Vietnam, Cambogia si Philippine.
galeria nationala obiective turistice singapore 1galeria nationala obiective turistice singapore 2galeria nationala obiective turistice singapore 3

Insula Sentosa

Insula Sentosa se afla in sudul orasului-stat Singapore si reprezinta o adevarata provocare pentru orice turist.
Sunt multe de vazut si facut in Sentosa (daca aveti timp !), de la parcuri de distractii si aventura deopotriva pentru copii si adulti, muzee, spectacole de muzica si lumini, parcuri cu pasari si insecte, la terenuri de golf si plaje linistite.
Noi am vizitat Sentosa, intr-o dupa-amiaza foarte aglomerata de sambata, si am reusit sa vedem doar cel mai sudic punct al Asiei Continentale, ce se afla aici, si Merlionul din Sentosa.
Ca sa ajungeti in Sentosa din Singapore, sunt mai multe posibilitati: cu funicularul Mount Fiber Line, cu MTR pana la Harbour Front Station + mers pe jos, ori cu Expresul SENTOSA (cel mai rapid), pe care il luati de la etajul 3 al Mall-ului VivoCity.
sentosa 4sentosa 3sentosa merlion obiective turistice singapore 1sentosa merlion obiective turistice singapore 2

Ce am mancat in Singapore

Bucataria singaporeza este foarte diversa, la fel ca si locuitorii acesteia, o combinatie de mancaruri malay, chinezesti, indoneziene, indiene, dar si vestice.
Daca vreti sa testati din toate aceste influente gastronomice, cel mai bina mancati la centrele hawker (mancare stradala), atat de populare in Singapore.
Cele mai vandute feluri de mancare in aceste centre, si nu numai, sunt: chili crab, laksa (paste noodles din orez in sos picant de cocos cu creveti si ou), fish head curry, satay (un fel de frigarui din porc, pui, vita sau miel, servite alaturi de un sos din arahide) sau omleta cu stridii.
Noi am mancat la un hawker central – Lau Pa Sat (18 Raffles Quay), unde am incercat celebrele satay. Cele mai gustoase si bine preparate sunt la standurile 7 si 8. Desigur, aici gasiti si alte preparate locale in diverse standuri cu mese frumos amenajate, unele din acestea fiind deschise non-stop.
mancare-street-food-singapore-2mancare-street-food-singapore 1
Pentru ca nu sunt mare fan preparate carne-sosuri dulci, am mancat mai mult mancare indiana, pentru ca aceasta vasta bucatarie ofera si preparate picante, mult mai pe gustul meu, decat cele dulci.
Unul din restaurantele cu mancare indiana foarte buna din Singapore este The Curry Culture, ce are 3 locatii in oras: pe Orchard Road, Farrer Park si Robertson Quai.
Chicken Tikka, Seekh Kebab, Butter Chicken, Chicken Jalfrezi – sunt doar cateva din specialitatile culinare de aici.
mancare singapore curry culture 6mancare singapore curry culture 5mancare singapore curry culture 4mancare singapore curry culture 3mancare singapore curry culture 2mancare singapore curry culture 1
Neaparat trebuie incercate painile plate foarte gustoase, specifice bucatariei indiene: tandoori roti, naan sau parantha, pe care puteti sa le incercati simple, cu usturoi (varianta perfecta !), cu branza, cartofi sau unt.
mancare singapore naan cu usturoimancare singapore naan cu branza
Pentru un pranz rapid, gustos si satios, va recomand sa mancati in diverse patiserii, pe care de obicei le gasiti in mall-uri.
O chifla cu pulled pork excelenta si un croissant delicios umplut cu muschi de vita, au fost alegerile noaste la Tiong Bahru Bakery, ce are de asemenea 3 locatii in Singapoe: in Raffles Shopping Center, pe Orchard Road, si Eng Hoon street.
Tot aici puteti savura si paste, diverse tipuri de burgeri, salate, sandwich-uri, dar si prajituri delicioase.
mancare singapore tiong bahru bakery 1mancare singapore tiong bahru bakery 2mancare singapore tiong bahru bakery 3
O alta patiserie in care puteti servi atat prajituri, cat si cateva preparate la minut, este The Fabolous Baker Boy, aflata in parcul Fort Canning din centrul orasului Singapore.
mancare singapore bakerboy 2mancare singapore bakerboy 1
Daca vizitati parcurile de animale in aceeasi zi (Zoo Singapore, River Safari, Nights Safari), sau cel putin doua dintre acestea, cu siguranta la un moment dat vi se va face foame.
Intre intrarile dintre parcuri exista cateva restaurante tip fast-food, unde puteti servi mancare proaspata la preturi accesbile.
Noi am optat pentru fish& chips si paste carbonara, insa lista mancarurilor de aici este lunga: salate, pizza, preparate singaporeze, etc.
mancare parc animale 3mancare parc animale 2mancare parc animale 1
In afara de hawker-e, restaurante cu specific indian, indonezian, perakanean, in Singapore exista si multe restaurante ce ofera buffer dinner, adica, pentru un pret fix, poti manca in voie dintr-o multime de preparate culinare.
Noi am ales buffet dinner-ul de la Hotelul Grand Hyatt, restaurantul StraitsKitchen, ce ofera preparate din bucataria, chineza, malay si indiana. In pret sunt incluse si apa, cafele, ceaiuri si sucuri.
mancare singapore grand hyatt 1mancare singapore grand hyatt 2mancare singapore grand hyatt 3mancare singapore grand hyatt 4mancare singapore grand hyatt 5mancare singapore grand hyatt 6

Nu uitati sa incercati cocktail-ul local – Sling (gin, lichior de cirese, suc de ananas, suc de lime) pe care il puteti gasi aproape in orice bar din oras.
sling singapore
De asemenea, daca nimeriti in perioada Mid Automn Festival din Singapore ( inceputul lui septembrie- inceputul lui octombrie) incercati mooncake (un fel de fursecuri ce au umplutura dintr-o pasta obtinuta din seminte de lotus, conturate sub forma de luna) in mai multe variante (cele mai bune sunt cele glazurate cu ciocolata, facute de cofetarii de la The Peninsula).
Acestea se gasesc in mall-uri, in standuri special amenajate (noi le-am vazut si incercat in VivoCity).
festival toamna obiective turistice singapore 1festival toamna obiective turistice singapore 2festival toamna obiective turistice singapore 3festival toamna obiective turistice singapore 4

Shopping

Singapore este orasul cu cele mai multe mall-uri pe kmp din lume, asa ca asta il face una din cele mai populare destinatii de shopping.
Pe Orchard Road se afla cele mai multe mall-uri din oras, cele mai populare fiind ION Orchard, Paragon House sau Far East Asia.
Cel mai mare mall din Singapore este insa VivoCity, ce se afla in apropiere de MTR Harbour Front.
Pentru cumparaturi mai ieftine de tot felul (suveniruri, genti, imbracaminte, incaltaminte, jucarii) incercati Bugis Street Market (peste 800 de standuri), Chinatown Street Market sau Mall-ul Mustafa Center, care deschis non-stop.

Acestea au fost experientele noaste turistice, de shopping si culinare in Singapore. Daca ati fost In Singapore si ati vizitat si alte atractii turistice, ori ati mancat in alte hawkere, restaurante, bakeries sau buffet dinner, lasati un comentariu mai jos.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

4 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.