Prajitura cu mere si topping de nuci

Prajitura cu mere si topping de nuci este un desert minunat de toamna. Daca nu va place topping-ul cu nuci caramelizate, puteti pur si simplu sa decorati prajitura cu zahar pudra sau scortisoara.

Prajitura cu mere si topping de nuci

Ingrediente Prajitura cu mere si topping de nuci:

Foi:

  • 2 1/2 cani faina (cana 250 ml)
  • 3 oua
  • 3/4 cana zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3 linguri smantana 18%
  • 200 g unt/margarina rece taiat in bucatele

Umplutura de mere:

  • 2 kg mere
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicuri gelatina (20 g)
  • 75 ml suc de lamaie
  • 100 ml apa

Topping nuci caramelizate:

  • 200 g nuci taiate in bucatele
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri miere
  • 3 linguri lapte
  • 80 g unt

Preparare Prajitura cu mere si topping de nuci:

Foi:

  • Din ingredientele de foi se framanta un aluat, pe care apoi il impartim in 3 parti egale.
  • Cele 3 parti de aluat se vor lasa la frigider cca. 30 minute.
  • Dupa ce au stat la frigider se intinde din fiecare bucata de aluat, cate o foaie de marimea tavii de copt 23×32 cm.
  • Fiecare foaie se coace separat, intr-o tava in care am pus hartie de copt, cca. 15-20 minute, in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius.
  • Foile se lasa sa se raceasca complet inainte de a le umple cu compozitia de mere.

Umplutura de mere:

  • Gelatina se inmoaie intr-o cana in care ati pus sucul de lamaie si apa.
  • Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari.
  • Se calesc cateva minute la foc mediu cu 2 linguri zahar.
  • Se ia apoi cratita de pe foc si se adauga gelatina inmuiata in suc de lamaie si apa.
  • Se amesteca energic pana la omogenizare.
  • Compozitia obtinuta se lasa la frigider cca. 30 minute, pentru ca gelatina sa inceapa sa se inchege.

Asamblare Prajitura cu mere si topping de nuci:

  • Se aseaza una din foile de aluat pe un platou de prajituri.
  • Peste aceasta se intinde 1/2 din umplutura de mere (dupa ce a stat la frigider).
  • Se repeta procedeul inca o data.
  • Peste ultimul strat de mere se aseaza cea de-a treia foaie.
  • Acoperiti cu o folie si dati prajitura la frigider cateva ore pentru a se inchega gelatina.

Topping nuci caramelizate:

  • Toate ingredientele de topping se pun intr-o craticioara antiaderenta la foc mic.
  • Se amesteca pana cand mierea, zaharul, untul se topesc si sosul obtinut este de consistenta usor vascoasa.
  • Turnati si intindeti uniform compozitia obtinuta peste prajitura ce a stat la frigider.
  • Dati din nou prajitura la frigider inca 3-4 ore inainte de a o taia in bucati.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.