Tort Dobos
O prajitura clasica pe placul tuturor este savurosul tort Dobos. Foile impreuna cu crema delicioasa si blatul de zahar ars alcatuiesc un desert perfect.
Ingrediente Tort Dobos:
Foi:
- 6 oua
- 100 grame zahar pudra
- 100 grame faina
- 60 grame unt topit racit
Crema:
- 200 grame ciocolata dark rupta in bucatele
- 4 oua
- 200 grame zahar pudra
- 275 grame unt
- 1 plic zahar vanilat
- 2-3 linguri pudra de cacao
Topping-ul:
- 100 grame zahar
Preparare Tort Dobos:
- Bateti albusurile spuma cu 50 grame zahar pudra.
- Intr-un alt castron mixati galbenusele cu restul de zahar pudra pana cand obtineti o compozitie omogena.
- Turnati albusurile batute spuma impreuna cu zaharul in compozitia de galbenusuri+zahar.
- Mixati si incorporati untul topit racit, apoi faina.
- Impartiti aluatul in 6 parti egale.
- Taiati 6 hartii de copt sub forma rotunda cu diametrul de cca. 20 cm.
- Asezati 1/6 din aluat in mijlocul fiecarei hartii de copt si intindeti-o cu dosul unei linguri, incercand sa respectati forma rotunda trasata.
- Asezati hartia cu aluat pe fundul unei tavii de copt.
- Procedati asa cu toate foile de aluat.
- Coaceti foile la 175 grade celsius aproximativ 10 minute sau pana cand incep sa se rumeneasca.
- Dezlipiti apoi hartia de copt de pe blaturi.
Crema:
- Mixati ouale cu zaharul pudra si cu cel vanilat, apoi puneti compozitia obtinuta sa fiarba pe bain-marie.
- Cand aceasta se ingroasa putin luati-o de pe foc si mixati-o cu telul pana cand se raceste.
- Topiti ciocolata dark pe bain-marie, apoi incorporati-o in crema de oua obtinuta anterior.
- Amestecati untul cu mixerul pana cand acesta devina ca o crema.
- Adaugati pudra de cacao, omogenizati, apoi incorporati treptat crema de oua+ciocolata obtinuta anterior.
- Crema de ciocolata se da la frigider cel putin 30 de minute.
Topping-ul:
- Topiti zaharul intr-o craticioara antiaderenta pana se formeaza zahar ars.
- Amestecati la sfarsit.
- Pe cel mai frumos blat care v-a iesit, turnati imediat, cat mai este cald, zaharul ars si intindeti-l rapid pe toata suprafata acestuia cu ajutorul unui cutit lat uns cu putin unt.
- Impartiti blatul in doua, apoi fiecare pe jumatate, si apoi cele 4 sferturi se impart in 3, astfel incat sa obtineti 12 felii.
Asamblare Tort Dobos:
- Luati un blat si intindeti crema pe acesta.
- Acoperiti apoi cu urmatorul blat, si tot asa pana cand ungeti si cel de-al cincilea blat.
- Pastrati crema si pentru a decora marginea tortului.
- In final, cele 12 felii glazurate obtinute anterior se aseza pe tort.