6 Retete rapide de post

Pentru ca ne aflam in perioada Postului Mare va propun 6 idei de retete rapide de post. Aceastea nu numai ca se prepara usor, dar sunt si extraordinar de savuroase, asa ca nu va ramane decat sa le incercati !

1. Salata de cartofi cu masline si anghinare

Aceasta salata imi place in mod deosebit deoarece este foarte satioasa , se prepara destul de usor si se poate servi atat in perioadele de post ca un fel de mancare principal, dar si ca si garnitura alaturi de o friptura din carne de pui. Din ingredientele de mai jos se obtin in jur de 6 portii de salata de cartofi cu masline si anghinare.

retete salate rapide de post

retete salate rapide de post: Salata de cartofi cu masline si anghinare

Ingrediente Salata de cartofi cu masline si anghinare:

  • 1 kg de cartofi
  • 100 grame masline feliate
  • 100 grame inimi de anghinare (in ulei sau otet) taiate in bucati
  • 2-3 fire ceapa verde tocate marunt
  • 3 catei de usturoi tocati fin
  • 2 linguri capere (clatiti-le bine de sare sau de otet)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura otet de mere
  • 1 legatura patrunjel proaspat tocat

Preparare Salata de cartofi cu masline si anghinare:

  • Spalatii cartofii si punetii la fiert in coaja, aproximativ 25-30 minute.
  • Lasatii sa se raceasca, apoi curatatii de coaja, taiatii in bucati si punetii intr-un castron de salata.
  • Adaugati maslinele feliate, caperele, patrunjelul tocat, inimile de anghinare,ceapa verde tocata marunt si usturoiul.
  • Condimentati salata cu sare si piper.
  • Turnati uleiul de masline si otetul.
  • Mixati salata de cartofi cu masline si anghinare pana obtineti un amestecomogen.
  • Lasati salata la frigider cel putin 30 de minute inainte de a o servi.

2. Praz cu ciuperci si oregano

Aceasta mancare este o garnitura savuroasa, foarte usor de preparat. Se poate servi ca si mancare de post, dar si ca garnitura alaturi de orice tip de friptura (pui, porc).

retete salate rapide de post

retete salate rapide de post: Praz cu ciuperci

Ingrediente Praz cu ciuperci:

  • 1 ceapa mare tocata julien
  • 400 grame ciuperci feliate
  • 3-4 fire de praz taiate in rondele de 1/2 cm
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 2 linguri ulei de masline

Preparare praz cu ciuperci:

  • Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si caliti ceapa pana serumeneste.
  • Adaugati ciupercile; lasati-le  3 minute, puneti apoi rondelele de praz, sarea,piperul si oregano.
  • Amestecati ingredientele usor  si lasati-le pe foc inca 5-7 minute amestecand dincand in cand.
  • Prazul cu ciuperci si oregano se serveste cald.

3. Tocanita de fasole verde cu rosii si usturoi

Este o mancare de post foarte gusotasa ce se preparara foarte usor.

retete rapide de post

retete rapide de post: Tocanita de fasole verde cu rosii si usturoi

Ingrediente Tocanita de fasole verde cu rosii si usturoi:

  • 1.5 kg fasole verde
  • 100 ml ulei de masline
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 2 cepetaiate julien
  • 600 grame rosii taiate in bucati
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • Sare
  • Piper

Preparare Tocanita de fasole verde cu rosii si usturoi:

  • Curatati fasolea verde de codite, spalati-o si rupeti-o in bucati.
  • Incingeti uleiul intr-o tigaie mare antiaderanta si caliti ceapa timp de 5 minute, amestecand din cand in cand.
  • Adaugati apoi fasolea verde rupta in bucati, usturoiul , rosiile si condimenati cu sare si piper.
  • Acoperiti tigaia cu capac si lasati tocanita de fasole verde cu rosii si usturoi sa fiarba la foc mic timp de 30-40 de minute, avand grija sa o amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn.
  • In final adaugati patrunjelul tocat.

4. Chiftelele la cuptor din orez si spanac

Chiftelutele se pot servi atat ca aperitiv, cat si ca fel principal de mancare. Sunt gustoase, foarte satioase, si mai ales savuroase.

retete rapide de post

retete rapide de post: Chiftele lla cuptor din orez si spanac

Ingrediente Chiftele la cuptor din orez si spanac:

  • 1 kg spanac proaspat
  • 1 legatura ceapa verde tocata marunt
  • 2 linguri ulei de masline
  • 400 grame orez brun fiert
  • 2 lingurite marar uscat
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 100 grame pesmet
  • Sare
  • Piper

Preparare Chiftele la cuptor din orez si spanac:

  • Incalziti cuptorul la 190 grade.
  • Intr-o cratita mare, fierbeti spanacul, strecurati-l, scurgeti-l de apa, tocati-lmarunt.
  • Puneti uleiul intr-o tigaie si caliti ceapa verde pana se inmoaie.
  • Intr-un castron mare amestecati spanacul tocat, orezul fiert, ceapa calita,sarea, piperul, sucul de lamaie, mararul, pana obtineti o compozitie omogena.
  • Puneti hartie de copt intr-o tava de cuptor.
  • Cu ajutorul mainilor umezite formati chiftelutele cu orez si spanac din compozitia obtinuta anterior.
  • Dati-le apoi prin pesmet si asezati-le in tava de copt.
  • Lasati chiftele  din orez si spanac in cuptorul incins timp de 25-30 minute.
  • Se servesc calde alaturi de o salata simpla.

5. Mancarea de praz cu cartofi si morcovi la cuptor

Este o reteta rapida, simplu de facut, foarte consistenta. De obicei o prepar dupa sarbatori cand simt nevoia sa mananc ceva fara carne. De asemenea puteti sa faceti aceasta reteta  in perioadele de post (in acest caz nu mai presarati deasupra emmentaler ras).

Mancare de praz cu cartofi si morcovi la cuptor

retete rapide de post: Mancare de praz cu cartofi si morcovi la cuptor

Ingrediente Mancare de  praz cu cartofi si morcovi la cuptor:

  • 400 grame cartofi curatati de coaja taiati felii subtiri
  • 3- 4 fire de praz taiate rondele
  • 200 grame morcovi curatati de coaja si taiati rondele
  • Cateva frunze de busuioc tocate marunt
  • 50 grame branza emmentaler rasa
  • Ulei
  • Sare

Preparare Mancare de  praz cu cartofi si morcovi la cuptor:

  • Incalziti cuptorul la 180 grade.
  • Ungeti cu ulei o tava Yena si puneti in aceasta rondelele de cartofi, praz simorcovi; adaugati frunzele de busuioc tocate, condimentati cu sare si piper.
  • Acoperiti tava Yena cu capac si dati-o cu cuptorul incins timp de 1 ora sau panacand se inmoaie legumele.
  • Scoateti tava din cuptor si presarati deasupra branza emmentaler rasa.
  • Puneti tava din nou in cuptor neacoperita si lasati-o pana se topeste branza.
retete rapide de post: Mancare de praz cu cartofi si morcovi la cuptor 1

retete rapide de post: Mancare de praz cu cartofi si morcovi la cuptor

 

6. Mancare de conopida picanta cu cartofi si mazare

Este o reteta de post gustoasa, satioasa, foarte usor de preparat. Din ingredientele de mai jos se obtin 3-4 portii mancare de conopida picanta cu cartofi si mazare.

retete rapide de post

retete rapide de post: Mancare de conopida picanta cu cartofi si mazare

Ingrediente Mancare de conopida picanta cu cartofi si mazare:

  • 700 grame cartofi curatati de coaja, spalati, taiati cuburi
  • 1 ceapa mica tocata marunt
  • 2 catei de usturoi pisati
  • 1 conopida marime medie taiata in buchetele
  • 250 ml apa
  • 250 grame mazare
  • 2 lingurite boabe de mustar
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 lingurite ghimbir proaspat dat pe razatoare
  • 1 lingurita chimion macinat
  • ½ lingurita praf de curry
  • ½ lingurita sofran
  • Sare
  • Piper
  • Coriandru proaspat tocat

Preparare Mancare de conopida picanta cu cartofi si mazare:

  • Puneti intr-o tigaie boabele de mustar la foc mediu; cand incep sa „sara” adaugati uleiul de masline, ceapa, usturoiul, ghimbirul ; amestecati pana se inmoaie ceapa.
  • Adaugati celelalte condimente (chimion, curry, sofran), apoi puneti cuburile de cartofi si buchetelele de conopida, amestecati usor toate ingredientele.
  • Turnati apa si lasati-le sa fiarba timp de 15 -20 minute pana se inmoaie cartofii.
  • Condimentati cu sare si piper; adaugati mazarea, amestecati; lasati ingredientele pe foc pana se absoarbe aproape toata apa si mazarea este fiarta, avand grija sa amestecati din cand in cand.
  • Cand serviti mancarea de  conopida picanta cu cartofi si mazare presarati deasupra coriandru proaspat tocat.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.