Excursie de o zi in Aachen: obiective turistice, recomandari

35 Shares

Frumosul orasel Baroc ce se afla la granita Germaniei cu Olanda si Belgia, in care am avut ocazia sa ne petrecem cateva ore intr-o splendida duminica de octombrie, a fost locul de incoronare a 32 de regi din Imperiul Romano-German intre 936-1531, ceea ce il face un loc cu o importanta istorica deosebita.
Principalele obiective turistice din Aachen se afla in centrul istoric, si sunt foarte aproape unul de celalalt.
Catedrala din Aachen denumita si „Kaiserdom” (Catedrala Imperiala), este o cladire de o mare importanta istorica, arhitecturala si religioasa.
Construita in timpul domniei lui Charlemagne (Carol cel Mare) in anul 805, Catedrala din Aachen are un design unic octogonal, inspirat de catre biserica bizantina San Vitale din Ravenna (Italia), arcuri cu dungi, podea din marmura, mozaicuri din aur si arcade.
Catedrala din Aachen adaposteste:

  •  chivotul aurit cu o parte din ramasitele lui Charlemagne;
  •  sanctuarul Fecioarei Maria ce contine mai multe relicve (vesmintele Maicii Domnului, scutecele pruncului Isus, vesmintele lui Isus de pe cruce, acoperamantul lui Ioan Botezatorul – din anul 1349. Aceste relicve sunt expuse publicului o data la 7 ani in timpul asa-zisului „Pelerinaj la Aachen” – ultimul a fost in iunie 2014);
  •  mormantul imparatului Otto al III-lea;
  •  tronul lui Charlemagne pe care au fost incoronati alti 32 de regi din Imperiul Romano-German intre 936-1531 (Charlemagne insa a fost incoronat la Roma pe 25.12.800);

Toate acestea au atras de-a lungul secolelor numerosi pelerini din diverse tari la frumoasa Catedrala din Aachen ce este descrisa drept „capodopera a arhitecturii carolingiene” si a intrat in patrimoniul UNESCO din 1978.

Aachen obiective turistice 6Aachen obiective turistice 7

Langa Catedrala din Aachen se afla tezaurul acesteia ce contine o colectie unica de lucrari de arta cu o valoare deosebita.
Cea mai cunoscuta piesa este Bustul lui Charlemagne, confectionat din aur si argint, ce il infatiseaza pe acesta ca un excelent model de perfectiune al statului suveran, unificand traditiile germane si franceze. Crucea lui Lothair, este o alta capodopera a artei sacre de la sfarsitul sec. X pe care o puteti admira aici; este confectionata din aur si incrustata cu pietre pretioase si era folosita in ceremonialul incoronarii regilor.

Aachen obiective turistice 9Aachen obiective turistice 8
Cea mai veche piesa a tezaurului este Sarcofagul Persefonei – in care Charlemagne a fost initial inmormantat.
Tezaurul catedralei contine si alte lucruri de o mare valoare istorica: un numar mare de obiecte sacre precum remarcabilul brat-relicvariu al lui Charlemagne sau capa de incoronare a lui Charles IV (Cappa Leonis) din sec. al XIV-lea. Tot aici intalnim sculpturi si picturi datand din Evul Mediu. Sunt de asemnea expuse o carte cu coperti din fildes ce contine scene cu Invierea lui Isus si un corn de vanatoare ce a apartinut lui Charlemagne, confectionat din colt de elefant. In Catedrala din Aachen se considera ca se afla cele mai importante comori bisericesti din nordul Europei.

Aachen obiective turistice 10

In fata Catedralei din Aachen se afla Primaria din Aachen ce a fost construita in anul 1350 pe locul unde odinioara fusese palatul lui Charlemagne . Fatada de nord era bogat ornamentata cu circa 60 de imagini colorate si partial poleite cu aur. Edificiul era atat de fermecator incat a devenit un model pentru primariile flamande precum cea din Anvers, Bruges si Gent.

Aachen obiective turistice 1Aachen obiective turistice 2
Cladirea Primariei din Aachen a fost initial construita in stil Gotic, dar dupa incendiile care au cuprins-o in 1656 si 1883 ea a fost refacuta in stil Baroc. De asemenea s-au produs modificari ale fatadei de nord in 1901 cand au fost aduse 50 de statui reprezentand conducatori germani, din care 31 incoronati in Aachen.
In interiorul Primariei din Aachen vizitatorii pot admira la parter Foaierul, Salonul Alb, Salonul Rosu (Salonul Pacii), Salonul Mestesugarilor, Salonul Consiliului.

Aachen obiective turistice 4Aachen obiective turistice 3
La etajul Primariei din Aachen se afla Salonul Imperial, loc unde in Evul Mediu, pana in 1531, se tineau banchete cu ocazia incoronarii regilor, iar in prezent se tine anual festivitatea de acordare a Premiului Charlemagne (acest premiul a fost creat de cetatenii din Aachen in 1949 ca un omagiu adus persoanelor ce au avut contributii majore in unificarea Europei). In aceasta sala se afla statuia originala din bronz a lui Charlemagne ce initial se gasea pe fantana din fata Primariei din Aachen( din 1969 acolo se afla o replica acesteia). Statuia originala este in marime naturala si il reprezinta pe Charlemagne purtand armura, coroana si tinand o sabie si un glob .

Tot in centrul istoric al Aachen-ului se afla si Muzeul Couven ce ofera vizitatorilor sai o „privire” in stilul de viata al clasei mijlocii germane din sec. XVIII-XIX.
Casa a fost construita in 1662 pentru a fi sediul unei farmacii. In 1783 Andreas Monheim, a achizitionat aceasta casa si in 1786 l-a imputernicit pe Jacob Couven, un renumir arhitect al vremii, s-o redecoreze. Acesta a renovat-o in stil Rococo, dandu-i infatisarea de azi. In 1958 aceasta casa a devenit muzeu. Aici sunt expuse obiecte de mobilier de inalta calitate, seminee, picturi, vase din argint somptuoase, portelanuri chinezesti, obiecte de bucatarie, toate provenind de la familia Monheim, ce a locuit in aceasta casa.

Aachen obiective turistice
Tot aici putem admira si azulejos ce initial au apartinut muzeului „Zum Linderbaum”. Ele au fost confectionate in sec. XVIII in Olanda si ilustreaza scene din viata de la tara, animale, case, peisaje.
La doar 10 minute de centrul istoric al Aachen-ului se afla Muzeu Suermondt Ludwig. Acesta contine o valoroasa colectie de picturi din secolele XIV – XX realizate de artisti precum Cranah, Durer, Zurbaran, Rembrandt, dar si sculpturi medievale, vitralii, tapiserii si bijuterii.

Aachen obiective turistice 11

Ce ar mai trebui sa stiti daca vizitati Aachen-ul

  • In Aachen puteti ajunge cu trenul din Koln (1 ora), Dusseldorf (1 ora si jumatate) sau din Maaschicht (1 ora insa trebuie sa schimbati trenul la Schnellzug).
  • Toate obiectivele turistice din Aachen sunt la 10-15 minute de mers pe jos de la gara, asa ca nu trebuie sa folositi mijloacele de transport in comun din oras.
  • Daca vreti sa mancati ceva deosebit in Aachen va recomand cofetariile Nobis. Aici puteti servi o cafea buna, prajituri, torturi, produse de panificatie exceptionale. Sunt cel putin 3 cofetarii de acest tip in oras, insa v-o recomand pe cea de langa Catedrala care este deschisa si duminica.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.