Cetatea Rasnovului un obiectiv turistic cu atmosfera medievala

Aflata intr-un cadru natural de poveste, frumoasa Cetate medievala a Rasnovului este un “must see” in judetul Brasov.

Impozanta prin amplasament, pe o stanca abrupta, se presupune ca ar fi fost construita undeva pe la 1200, in perioada stapanirii teutone in Tara Barsei. Prima mentiune documentara a cetatii Rasnovului dateaza insa din anul 1335, an in care fortificatia a salvat vietile locuitorilor refugiati intre zidurile sale in timpul invaziei tatarilor ce pustiisera Tara Barsei.
Datorita constructiei si pozitiei sale, cetatea a reprezentat de multe ori sansa supravietuirii locuitorilor Rasnovului, atat in fata invaziilor militare, cat si in timpul unor catastrofe naturale.

cetatea rasnovului  1
Astazi s-au identificat in cetate 83 de incaperi ce serveau drept adapost, dar si camara in timpul asediilor.
In secolul XVIII interesul pentru intretinerea cetatii Rasnovului a scazut, datorita faptului ca invaziile militare s-au diminuat, iar la transformarea cetatii intr-o ruina a contribuit si cutremurul din 1802, care a distrus o mare parte din tunuri.
Restaurarea Cetatii Rasnov s-a facut abia in anii 1955-1956, in acea perioada realizandu-se multe filme istorice aici (“Dacii”, “Columna”, etc).

Astazi putem vizita cetatea Rasnov, una din cele mai bine conservate cetati taranesti din Transilvania si unul din cele mai populare obiective turistice din judetul Brasov.

cetatea rasnovului  2cetatea rasnovului  3

Cel mai mult va va impresiona ingeniozitatea constructiei, ce avea ca principal scop apararea locuitorilor.
Zidurile au un traseu neregulat, cu inaltimi de pana la cinci metri si o latime de 1.5 metri. Cu o intrare puternic fortificata, cetatea are doua curti, una interioara si alta exterioara, aceasta din urma fiind cunoscuta si sub denumirea “curtea din fata cetatii” sau “gradina cetatii”.
Intrarea in curtea interioara a cetatii este precedata de o constructie fortificata circulara, prevazuta cu guri de tragere, doua herse (gratare metalice care inchideau intrarea cetatilor medievale, servind ca bariere auxiliare ale portilor) si un drum de straja.
In secolul al XIV-lea, in curtea exterioara a fost ridicata o capela catolica in stil gotic cu hramul probabil al Sfantului Gheorghe, in secolul XVI a fost demolata.

cetatea rasnovului  4cetatea rasnovului
Prin construirea unei fanatani adanci de 143 de metri, dupa luptele din 1612 cu armata principelui Gabriel Bathory, Cetatea Rasnov si-a dobandit o reputatie de cetate de necucerit. Legenda spune ca in timpul unui asediu, locuitorii cetatii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana, promitandu-li-se in schimb libertatea. Timp de 17 ani cat au sapata fantana prizonierii au scris pe peretii acesteia versete din Coran. Daca locuitorii cetatii si-au onorat sau nu promisiunea fata de acesti doi prizonieri nu se mai stie, timpul nu a mai pastrat aceasta marturie. Singura marturie este reprezentata de versetele din Coran, vizibile si azi pe peretii fantanii, dar si “comoara cetatii”, gasita de arheologi sub zidul turnului de aparare, prabusit in timpul unui asediu. Aceasta contine cani de cositor cu capac, arme, instrumente si unelte din fier, ghiulele de piatra, ceramica si 416 monede de argint.

cetatea rasnovului  fantana
Puteti vizita Cetatea Rasnovului zilnic, inclusiv de sarbatori, aici organizandu-se tot felul de manifestari artistice, cu strajeri, mesteri si ghizi intampinad turistii cu povesti si legende medievale ce reconstituie atmosfera de glorie a fortaretei de pe stanca. Taxa de intrare este de 10 lei/adulti si 5 lei copii/studenti.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.