Ce sa vizitezi in Wuppertal: obiective turistice, recomandari

12 Shares

Wuppertal-ul a fost fondat in 1929 prin contopirea vechilor orase Barmen si Elberfeld. Desi orasul are o varsta frageda, istoria asezarilor omenesti de-a lungul raului Wupper dateaza inca din anul 1161. Elberfeld-ul a fost prima oara mentionat intr-un document oficial ca si proprietate a arhicopiescopului din Koln in anul 1610, iar Barmen-ul a fost cartografiat in 1808.
Dar, sa lasam istoria la o parte si sa va povestesc ce am vizitat in Wuppertal, intr-o sambata ploioasa de octombrie, cand am avut ocazia sa ne aflam in acest oras din NV Germaniei.
Una din principalele atractii ale orasului, vizibila aproape peste tot, este Schwebebahn-ul sau Monorail-ul. Acesta a fost principalul mijloc de transport al Wuppertalului inca din anul 1901. Desi are o viteza relativ mica (37 km/h), durata parcurgerii intregului traseu (13 km) al acestuia de la un capat la altul, dureaza in jur de 35 de minute, timp in care opreste in 20 de statii. Din pacate cand am vizitat noi Wuppertalul acesta se afla intr-o perioada de reparatii capitala, asa ca l-am admirat doar de la sol…
O alta atractie a Wuppertalului este Gradina Zoologica deschisa din 1881 in Elberfeld (asa cum v-am spus mai sus Wupperatal-ul s-a fondat in 1929 din contopirea vechilor orase Barmen si Elberfeld). Pe atunci adapostea 34 de animale printre care un urs si o femela lup.

Wuppertal obiective turistice 2Wuppertal obiective turistice 3

La inceputul sec XX au fost adusi lei, ursi polari, foci, iar in 1927 au ajuns aici primii elefanti: Krishna si Lakshmi. Din 1937 Gradina Zoologica din Elberfeld a fost preluata de orasul Wuppertal.
In 1950 a fost adus hipopotamul Lina, care mult timp a fost atractia acestei gradini zoologice.
Pana in 1981, la aniversarea a 100 de ani de la deschiderea acestei gradini zoolgice, 40 milioane de oaspeti au venit sa vada incantatoarele animalele si minunatele gradini de aici.
Astazi la Zoo Wuppertal exista 5.000 de animale din peste 500 de specii, si putem vedea gorile, urangutani, tapiri, pasari exotice, feline mari, pinguini, camile, reptile, pesti.

Wuppertal obiective turistice 4Wuppertal obiective turistice 1
Muzeul Ceasului din Wuppertal, aflat in apropierea garii la subsolul magazinului de bijuterii Abeler, contine o colectie extravaganta de peste 2.000 ceasuri, pendule, orologii, ceasornice, clepsidre. Sunt modele foarte diversificate, din diferite perioade de timp, cel mai vechi fiind de acum 5.000 de ani.
Colectia contine cel mai vechi ceas produs in Germania, cateva clepsidre din Egiptul antic, ceasuri Stutz in forma de animale, cadrane solare romane si grecesti.

Wuppertal obiective turistice 5Wuppertal obiective turistice 6Wuppertal obiective turistice 7
Alte piese deosebite sunt: ceasuri ce il reprezinta pe Napoleon incoronat imparat, un ceas ce il infatiseaza pe Jason cu lana de aur, un incantator ceasornic cu statuia lui Voltaire. Muzeul a fost deschis in 1958 de ceasornicarul si bijutierul Georg Abeler.
Muzeul Industrializarii Timpurii din Wuppertal ilustreaza cu ajutorul documenteleor istorice, uneltelor, masinilor-unelte, modelelor si diverselor dispozitive media, dezvoltarea tehnologica, sociala si politica in regiunea Bergisches, in timpul perioadei industrializarii timpurii.
Inca din sec. XVI aici s-a dezvoltat industria fierului (arme, cutite, unelte), dar mai ales industria textila (masini de tors, razboaie de tesut ce erau puse in miscare de motoare cu abur).

Wuppertal obiective turistice 10Wuppertal obiective turistice 11Wuppertal obiective turistice 12
Muzeul reflecta aceasta perioada industriala, tehnica si sociala a tinutului Bergisches intre 1750 si 1850. O multime de masini inca operabile sunt expuse aici. Vizitatorii pot afla cu ajutorul prezentarilor audio-video, conditiile in care traiau si munceau oamenii in acea perioada.
Muzeul a fost deschis in anul 1983 si a fost primul din Germania dedicat acestei teme. El a primit prestigiosul Premiu European al Muzeului acordat de Consiliul Europei pentru acest concept.
Langa Muzeul Industrializarii Timpurii din Wuppertal se afla Casa lui Engels ce astazi este transformata intr-un mic muzeu care se poate vizita.
Muzeul se afla intr-una din cele 5 locuinte rezidentiale pe care le detinea familia sa si expune documente originale despre viata si lucrarile lui Friedrich Engels.

Wuppertal obiective turistice 8Wuppertal obiective turistice 9

Pentru cei ce iubesc arta, va recomand Muzeul Von der Heydt, ce contine una din cele mai bogate colectii de arta din Germania, aflat tot in apropierea garii din Wuppertal. Acesta expune picturi si sculpturi realizate din secolul XVI pana in prezent, focusandu-se in special pe secolele XIX si XX. Puteti astfel admira lucrari de Degas, Gauguin, Munch, Picasso, Cezanne, Touluse-Lautrec, Renoir si Monet.

Ce ar mai trebui sa stiti daca vizitati Wuppertal-ul

  • Puteti servi masa intr-unul din restaurantele aflate in mall-ul din apropierea garii, la preturi decente.
  • Daca vizitati Gradina Zoologica cumparati-va VRR Kombi ticket ce costa 15 euro/persoana (8 euro pentru copii), in acest pret intrand vizita la zoo si trasportul gratuit pe toate mijloacele de transport in ziua respectiva (biletele se gasesc la zoo sau la centrele de turism – unul se afla chiar cum iesiti din gara).
  • Ca sa ajungeti la Wuppertal puteti lua trenul din Dusseldorf (20 minute) sau din Koln (30 minute).
Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.