Vacanta la Praga in 5 zile

58 Shares

Praga, capitala magica aflata in inima Europei, este un oras superb ce poate fi vizitat in orice anotimp. Ea isi captiveaza vizitatorii si locuitorii prin infatisarea fermecatoare, istoria glorioasa, numarul impresionant de monumente culturale din toate perioadele si stilurile: palate Rococo si Renascentiste, biserici Baroce, spirale Gotice, muzee Neoclasice, case Cubiste sau Art Deco.

praga 1 Vacanta la Praga in 5 zilepraga 2 Vacanta la Praga in 5 zileOrasul este impanzit si de magazine elegante, cafenele si restaurante comfortabile, baruri ce sevesc cocktail-uri retro, muzica buna, teatre si viata de noapte copioasa.

Concluzionand, frumoasa capitala ceha are atat de multe obiective turistice turistice, incat v-ar trebui minim  o saptamana de vacanta la Praga, ca sa le vizitati  doar pe cele mai interesante si mai cunoscute dintre ele.

Mai jos va povestesc ce am vizitat noi intr-o vacanta la Praga timp de  5 zile.
Castelul din Praga este cu siguranta cea mai renumita atractie turistica a splendidei capitale medievale, si este de fapt cu complex muzeal ce cuprinde mai multe cladiri ce pot fi vizitate: Catedrala Sf. Vitus, Basilica si Manastirea Sf. Gheorghe, Palatul Vechi Regal, Apartamentele Regale, Galaria de Picturi a Palatului regal, Muzeul de Jucarii.

praga 3 Vacanta la Praga in 5 zile

Catedrala Sf. Vitus este cel mai important si cel mai mare lacas de cult din Praga. Construita in stil gotic, catedrala adaposteste cele mai importante comori ale statului ceh, precum Coroana Sf. Wenceslas sau Crucea de Incoronare a regilor.

vacanta la praga vitus catvacanta la praga vitus
Basilica Sf. Gheorghe este construita in stil Romanesc, interiorul sau fiind auster si monumental. Aici se afla mormintele membrilor dinastiei Premyslide.

basilica sf gheorghe vacanta la praga

Manastirea Sfantul Gheorghe este cea mai veche manastire din Cehia. A fost fondata in anul 973 langa vechiul castel din Praga de catre Printul Boleslav al II-lea si sora sa Mlada.
Manastirea Sfantul Gheorghe face parte din complexul Castelului din Praga si se afla intre Biserica Sfantul Gheorghe si fortificatia castelului.

manastirea gheorghe 1 vacanta la pragamanastirea gheorghe vacanta la praga
Pana in 1782 cand manastirea a fost desfiintata si transformata in casa parohiala, aici primeau educatie fetele nascute in familii nobile, iar staretele, ce proveneau din familii regale impreuna cu arhiepiscopul manastirii, puteau incorona reginele Boemiei.
In prezent manastirea Sfantul Gheorghe gazduieste Galeria Nationala de Arta Baroca din Boemia ce cuprinde o colectie impresionanta din sec. XIX de peste 350 de picturi, mobila, sticlarie, argintarie, arta decorativa.

Palatul Vechi Regal (secolul X) a fost reconstruit de multe ori, cel mai remarcabil in timpul domniilor lui Charles al IV-lea si Vladislav Jagiello. Holul Vladislav adaugat castelului in secolul XV, a fost scena incoronarilor regale, a banchetelor, a turnirurilor cavalerilor, dar si locul unde comerciantii isi vindeau bunurile de lux.

castel praga vacanta la pragacastel praga 1 vacanta la praga
Apartamentele Regale se afla la etajul intai al Noului Palat Regal. In saloanele si holurile acestuia, presedintele ceh (ce isi are resedinta aici) primeste vizite oficiale.
In Galaria de Picturi a Palatului Regal va puteti delecta cu celebra colectie de arta a imparatului Rudoph al II-lea. Desi sunt expuse in jur de 100 de picturi din cele 4.000 cat detine colectia, majoritatea sunt capodopere realizate de mari maestri: Titian, Rubens, dar si pictori cehi.
Muzeul de Jucarii este adapostit in fostele „Camere ale Contelui” din Castelul Praga (in apropiere de Aleea de Aur).
Aici se afla in prezent o expozitie unica de jucarii vechi din Europa si America dispusa de-a lungul a doua etaje.
In sapte camere mari pot vazute saizeci de vitrine, in mare parte din colectia renumitului producator de filme de animatie Ivan Steiger. Muzeul din Praga a fost inaugurat in 1994, dar Steiger mai deschisese in 1983 un alt muzeu de jucarii in Marienplatz , Munchen, care s-a bucurat de un imens succes. Colectia de jucarii clasice aduna obiecte facute din lemn si cositor, papusi, case de papusi, modele de case apartinand nobilimii sau oamenilor de rand, ele fiind redate in cele mai mici detalii.

muzeul de jucarii 1 vacanta la pragamuzeul de jucarii 2 vacanta la praga
Tot aici gasim carute trase de cai, masini si motociclete, avioane, gari, tranulete, si toate accesoriile posibile.
Locuintele de la tara sunt populate cu animale salbatice si domestice, ursuletii si maimutelele ne zambesc parca din vitrine, iar colectia impresionanta de papusi Barbie intregeste atmosfera extraordinara din acest muzeu.

Palatul Schwarzenberg se afla tot in incinta complexului imperial al Castelul Pragai si gazduieste o colectie splendida de arta Baroca ceha.

palatul schwarzenberg 1 vacanta la pragapalatul schwarzenberg 2 vacanta la praga

In apropierea Castelul din Praga se afla si frumoasa Manastire Loreto, un monument artistic si istoric realizat in stil Baroc la mijlocul secolului al XVII-lea.
Principalul altar este decorat cu o presupusa copie a picturii Renascentiste a „Adoratiei” de Filipo Lippi, dar si cu sculpturi de SS Joseph.

Loreto vacanta la praga
Altarele laterale din naos contin picturi Rococo al Sf. Apollonia si Sf. Agatha realizate de Anton Kern, dar si culpturi de Richard Prachner.

Un alt lacas de cult important din Praga este Manastirea Sf. Agnes ce a fost fondata de Sfanta Agnes de Boemia, sora Regelui Wenceslas I, intre 1231 si 1234. Aceasta si-a petrecut intreaga viata ajuntandu-i pe cei saraci si pe oamenii bolnavi. Sfanta Agnes a fost beatificata in 1870 si canonizata in 1989.

manastirea agnes 1 vacanta la pragamanastirea agnes vacanta la praga
Manastirea Sf. Agnes este un complex format din doua cladiri, manastirea Ordinului Doamnelor Sarace si manastirea Franciscanilor. Prima este cea mai veche cladire din caramizi pastrata in Praga. Biserica Sf. Francisc construita in stil gotic timpuriu apartine manastirii.
In timpul razboaielor husite din sec. al XV-lea, calugaritele au fost nevoite sa paraseasca manastirea si cladirea a decazut. Manastirea a fost desfiintata la ordinul Imparatul Joseph al II-lea in sec. XVIII si a complexul a fost utilizat ca un depozit, aici fiind ateliere de lucru si caminul oamenilor sarmani din Praga.
In sec. XX manastirea St. Agnes a fost restaurata si apartine acum Galeriei Nationale din Praga. O expozitie a artei medievale din Europei Centrala, in special cea ceha, poate fi vizitata aici.
Muzeul Mucha, consacrat vietii si lucrarilor de arta ale artistului ceh ce apartine stilului artistic ART-NOUVEAU Alfonso Mucha (1860-1939), se afla in cladirea baroca a Palatului Kaunicky, chiar in centrul Pragai.
Selectia de peste 100 de picturi, desene in creion, fotografii, pasteluri, litografii si amintiri personale ne ofera o privire de ansamblu asupra universului artistului, care este cunoscut pe plan mondial in special pentru posterele realizate celebrei artiste Sarah Bernhardt in lumea distinsa a sfarsitului de secol XIX din Paris.

muzeul mucha 1 Vacanta la Praga in 5 zile
Expozitia se bazeaza in special pe lucrarile executate de Alfonso Mucha din perioada cand a stat la Paris (1887-1904). Multe din panourile decorative va vor face sa intelegeti conceptia lui Mucha despre curentul artisitc Art-Nouveau.
Pagini din albumul de schite parizian al acestuia, ce nu au mai fost expuse pana acum, pot fi vazute de asemenea in acest muzeu.
Lucrarile realizate dupa ce s-a intors in Cehoslovacia (1910-1939
) sunt expuse separat si constau in postere, schite si picturi in ulei. In finalul expozitiei vezi vedea cam cum arata atelierul din Paris al artistului, cu cateva din obiecte de mobilier ce s-au aflat acolo, fotografii de familie si fotografii facute in studioul sau. Un documentar de o jumatate de ora face parte de asemenea din expozitie.
Muzeul s-a deschis in anul 1998 si de atunci reprezinta una din atractiile principale ale Pragai.
Muzeul de Arte Decorative a fost deschis publicului din Praga in anul 1900. Expozitiile pe care le putem vedea aici reprezinta o desfatare pentru cel ce le priveste: artefacte din sec. XVI-XIX precum mobila, portelanuri, goblenuri, tapiserii si o fabuloasa colectie de articole din sticlarie. Cladirea Neo-Renascentista in care se afla muzeul, este ea insasi o lucrare de arta, fatada fiind decorata cu lucrari in relief reprezentand diferite arte decorative si orasele din Boemia care produceau aceste obiecte.
Scara care duce catre intrarea in sala principala a muzeului de la etajul 2, este decorata cu ceramica colorata, vitralii si fresce reprezentand artele grafice, lucrari din metal, lucrari ceramice si bijuterii. Ea ne conduce spre camera ce adaposteste tezaurul Karlstejn, o comoara din argint din sec. XIV gasita ascunsa in peretii Castelului Karlstejn in sec. XIX.
In dreapta acesteia se afla expuse fascinante colectii de ceasuri, orologii, ceasornice, cadrane solare si dispozitive astronomice, dar cele mai frumoase obiecte se afla in partea stanga a tezaurului Karlstejn: sala de sticlarie si ceramica: colectii rare de articole din sticlarie din perioada baroca, o colectie impresionanta de portelanuri Meissen si o gama de articole din sticla fabricate in Cehia, ceramica si mobila din stilurile Art-Nouveau, Cubist, Art-Deco, cele mai frumoase piese fiind cele confectionate de artistii Josef Gocar si Pavel Janak.
Sectiunea de arta grafica are cateva postere Art-Nouveau, iar expozitia de aur si bijuterii contine niste obiecte foarte interesante precum: o brosa cu granat, potire din sec. XIV, diamante cu multe stele, argintarie Art Nouveau, un ceas din argint in forma de craniu si o delicata scoica nautilus gravata cu scene de batalie.
Ceea ce este expus in acest minunat muzeu este doar o mica parte din intreg patrimoniu acestuia. Celelalte piese pot fi vazute cand si cand, in expozitii temporare pe diverse teme.
Majoritatea obiectelor din acest muzeu au fost donate de Vojtecj Lanna (antreprenor ceh pasionat de lucrari de arta) in 1906 si Gustav Pazaurek (istoric de arta) in 1932.
Un muzeu aparte este si Muzeul Muzicii din Praga. Colectia permanenta intitulata Omul-Instrumentul-Muzica, expune instrumentele muzicale nu numai ca pe o proba a talentului mestesugaresc a celui ce le-a creat, dar si ca un intermediar esential intre oameni si muzica. Astfel, puteti admira instrumente muzicale de percutie, cu claviatura sau cu coarde, realizate in secolele XVII-XX, realizate in de maestrii italieni, francezi, dar si cehi.

mim 1 vacanta la pragamim 2 vacanta la praga
Muzeul National din Praga se afla intr-o cladire impresionanta Neo-Renascentista ce a fost construita la sfarsitul secolului XIX in Piata Wenceslas. Muzeul National este un muzeu complex ce contine expozitii permanente grupate in diverse colectii: Mineralogie, Geologie, Arta Decorativa, Numismatica, Antropologie.

muzeul national vacanta la pragamuzeul nat vacanta la praga
Desi nu este la fel de impresionant ca cel din Londra, Muzeul de Ceara din Praga cuprinde figurile de ceara a peste 50 de personalitati cehe, dar si cativa artisti universali.

muzeul de ceara 1 vacanta la praga
Biserica Sf. Nicolas este cea mai renumita biserica Baroca din Praga. Aici se afla o orga cu peste 4.000 de tuburi lunga de 6 metri la care a cantat compozitorul W.A. Mozart in timpul sederii sale in Praga, ca si oaspete al sopranei Duschek.

biserica nicolas 1 vacanta la praga
Ca sa va mai relaxati dupa atatea muzee si biserici, va recomand o plimbare cu vaporasul pe raul Vltava ce traverseaza Praga. Croazierele obisnuite dureaza o ora si costa in jur de 240 CZK/persoana (preturile pentru copii sunt la jumatate). Croazierele in care puteti servi un desert si o cafea, sau vin, costa maxim 300 CZK, iar in cele in care puteti servi pranzul sau cina ajung si la peste 700 CKZ/persoana. Vaporasele au ca punct de plecare docul de la langa Fcultatea de Drept din Praga (metrou Staroměstská) .

croaziera vltava 1 vacanta la pragacroaziera vltava vacanta la praga
Podul Carol, cel mai frumos din capitala ceha, este intotdeauna, indiferent de vreme, plin de turistii aflati in vacanta la Praga, dar si ce pictori amatori, vanzatori ambulanti sau chiar cantareti. Cele 30 de statui ce parca pazesc podul, sunt impresionante si ii reprezinta pe diversi sfinti ai Boemiei (Sf. Vitus, Sf. Ludmila, Sf. Wenceslas, etc.), dar si pe Sf. Ioan Botezatorul ori Fecioara Maria.

pod carol vacanta la pragapodul carol vacanta la praga
In timp ce va plimbati pe frumoasele stradute medievale ce alcatuiesc centrul istoric al Pragai, nu ratati celebrul Ceas Astronomic ce a fost creat in anul 1410 de ceasornicarul imperial Mikulas din Kadan aflat in Piata din Centrul Vechi al Pragai. Aceasta avea ca functie principala observarea miscarii corpurilor ceresti (in special a Lunii si a Soarelui), iar trecerea timpului era doar o functie secundara.

ceas astron (1) vacanta la pragaceas astron (2) vacanta la praga
Turnul Pulberariei (initial numit Turnul Nou) este un maiestuos turn de piatra ridicat la sfarsitul secolului XV pe locul unei portii anterioare, parte a zidurilor de aparare ale Orasului Vechi.
Este impodobit cu motive ludice si in Evul Mediu pe aceasta poarta intrau cortegii somptuoase care se indreptau spre Curtea Regala, ce servea drept sediu al regilor cehi la acea vreme.
In timpul regelui Vladislav al II-lea Jagetto, cand rezidenta regala s-a mutat in Castelul Pragai, turnul si-a piedut rolul reprezentativ, iar in 1757, cand trupele prusace au invadat orasul, turnul a devenit depozit de praf de pusca (de atunci i se spune Turnul Pulberiei).

„Vecina” Turnului Pulberiei nu este o constructie oarecare, ci Casa Municipala a Pragai, o cladire din secolul XX – Perioada Art Nouveau.
Aceasta cladire modernista construita intre 1905-1911 se afla pe un loc memorabil, ocupat in trecut de Curtea Regala, fosta resedinta a monarhilor cehi.
Capodopera modernista este decorata atat la exterior, cat si la interior cu opere de arta picturale si sculpturale ale celor mai renumiti artisti ai epocii.

casa municipala 1 Vacanta la Praga in 5 zilecasa municipala 2 Vacanta la Praga in 5 zilecasa municipala 3 Vacanta la Praga in 5 zilecasa municipala 4 Vacanta la Praga in 5 zile
La exteriorul Casei Municipale, deasupra portalului veti descoperi un mozaic de mari proportii – „Omagiu Pragai”, realizat de Karel Spillar.
In interiorul cladirii, principala camera este Sala Smetana, locul unde se tin concerte.
Picturile de pe peretii balcoanelor laterale de aici, reprezinta alegoriile Muzicii, Dansului, Poeziei si Dramei.

casa municipala 5 Vacanta la Praga in 5 zilecasa municipala 6 Vacanta la Praga in 5 zilecasa municipala 7 Vacanta la Praga in 5 zilecasa municipala 8 Vacanta la Praga in 5 zile
Alte saloane impresionante din Casa Municipala ce se pot vizita numai cu tur ghidat (maxim 3/zi): Salonul Moravian-Slovac, Salonul Oriental, Palacky Hall, sau Gregr Hall.

Palatul Lobkowicz, ce face parte din complexul Castelului Pragai, a fost construit in secolul XVI de nobilul Jaroslav din Pernstejn.
Inca de la inceputul secolului XVII a fost resedinta pentru familia Roudnice, o ramura a familiei aristocrate Lobkowicz.
Dupa ce in timpul celui De-al Doilea razboi Mondial a fost confiscat de nazisti, palatul a ajuns din nou in proprietatea familiei Lobkowich, insa a fost confiscat din nou in 1947, de data aceasta de comunisti.

palatul lobkowicz 1 Vacanta la Praga in 5 zilepalatul lobkowicz 2 Vacanta la Praga in 5 zilepalatul lobkowicz 3 Vacanta la Praga in 5 zile
Din fericire, dupa mai bine de 40 de ani, palatul a fost redat familiei Lubkowich in anul 2002.
Acestia l-au restaurat si remobilat, astfel incat palatul a fost deschis publicului in 2007 ca si muzeu privat.

palatul lobkowicz 4 Vacanta la Praga in 5 zilepalatul lobkowicz 5 Vacanta la Praga in 5 zilepalatul lobkowicz 6 Vacanta la Praga in 5 zile
Astazi puteti vizita superbul Palat Lobkowicz ce contine printre cele mai importante colectii de picturi, arta decorativa, manuscrise origianale ale unor compozitori celebri (Beethoven, Haydn, Mozart), instrumente originale, ceramica, arme din Europa.

Zoo Praga se afla pe locul 4 din 25 al celor mai apreciate gradini zoologice din lume, intr-un top realizat de Tripadvisor in 2015, si de asemenea este cel de-al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Cehia, dupa Castelul Pragai, asa ca trebuie s-o vizitati daca va aflati in capitala ceha.

zoo 1 Vacanta la Praga in 5 zilezoo 3 Vacanta la Praga in 5 zilezoo 4 Vacanta la Praga in 5 zilezoo 5 Vacanta la Praga in 5 zile

Popularitatea acesteia se datoreaza animalelor incantatoare si jucause ce sunt rezidente aici: ursi polari, panda rosu, elefanti, hipopotami, etc., dar si gratie mediului ambiant inconjurator al gradinii zoologice.

Nu ratati festivalul Whisky Life ce se desfasoara in fiecare an la inceputul lunii noiembrie in Praga. Aici puteti degusta gratuit anumite tipuri de whisky ori burbon, pe baza biletului de intrare, din cele peste 150 de tipuri prezentate aici, sau puteti plati 30 CKZ pentru un dram de whisky ce nu intra in costul biletului la festival.
Festivalul se desfasoara timp de doua zile (de obicei vineri si sambata) in interiorul Capelei Betleem din Praga.

festival whisky 1 Vacanta la Praga in 5 zilefestival whisky 2 Vacanta la Praga in 5 zilefestival whisky 3 Vacanta la Praga in 5 zilefestival whisky 4 Vacanta la Praga in 5 zile

Daca ati fost in vacanta la Praga si ati vizitat si alte obiective turistice lasati un comentariu mai jos.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.