Recomandari turistice in Varsovia

11 Shares

O destinatie turistica animata, cu multe variante de petrecere a timpului si nu prea costisitoare, este frumoasa capitala poloneza – Varsovia.
In 3-4 zile puteti vedea multe obiective turistice in Varsovia, dar va si puteti relaxa in frumoasele parcuri din oras.
Majoritatea recomandarilor turistice pe care le voi face mai jos se afla in centrul Varsoviei, mai putin Palatul si Gradinile Wianowa ce se afla in sudul capitalei poloneze.
Complexul Lazienki are cateva obiective turistice: Palatul Myslewicki, Palatul de pe Insula, Amfiteatrul, Orangeria, Pavilionul Alb si Muzeul de Echitatie, dar si un parc imens de 76 de hectare ce cuprinde 3 gradini: Gradina Regala, Gradina Belvedere si Gradina Moderna. Asa ca daca va hotarati sa vizitati acest superb complex va cam trebuie o zi intreaga pentru a-l vedea pe indelete.

  • Palatul Myslewicki a fost resedinta de vara a regelui polonez Stanislau August Poniatowski si este una din cele mai interesante constructii Rococo din istoria artei poloneze a secolului XVIII. Interiorul contine picturi si sculpturi realizate de artisti polonezi, dar si fresce mitologice reprezentandu-i pe Zephyr si Flora.

palatul myslewicki recomandari turistice in varsovia

  • Palatul de pe Insula a fost initial o baie comunala ce in secolul XVIII a devenit resedinta regelui Stanislau August Poniatowski. Palatul este construit pe o insula artificiala ce imparte lacul in doua, si este conectat cu restul parcului Lazienki prin doua poduri cu arcade. Astazi Palatul de pe Insula este un muzeu ce se poate vizita. Este decorat in stil Baroc si contine o serie de picturi si sculpturi realizate pentru relege Stanislau August Poniatowski.

palatul de pe insula 3 recomandari turistice in varsoviapalatul de pe insula 2 recomandari turistice in varsoviapalatul de pe insula 1 recomandari turistice in varsovia

  • Amfiteatrul este un exemplu tipic de teatru de vara. Partea de jos este incadrata de doua sculpturi: Gladiatorul si Cleopatra. Elementul central al Amfiteatrului ce putea gazdui in jur de 1.000 de persoane este insa loja regala. Partea superioara a Amfiteatrului este decorata cu 16 sculpturi ale celor mai renumiti scriitori din toate timpurile (Sofocle, Shakespeare, Moliere).

amfiteatru 1 recomandari turistice in varsovia

  • Orangeria aflata in vestul complexului Lazienki, a fost creata pentru a adaposti copaci si plante exotice. In prezent aici se afla sculpturi ce formeaza un frumos muzeu in aer-liber. Printre acestea se afla busturi ale diversilor imparati romani, dar si sfincsi din marmura si doi lei din piatra.

orangerie recomandari turistice in varsovia

  • Pavilionul Alb este o cladirea mica construita pe doua nivele, ce contine un cadran solar, si este decorata cu picturi in stil Renascentist si Grotesc.

pavilionul alb recomandari turistice in varsovia

  • Muzeul de Vanatoare si Echitatie este unic in Polonia si in Europa datorita scopului pentru care a fost creat : se focuseaza atat pe vanatoare cat si pe echitatie. O mare parte din colectie, alcatuita din peste 10.000 de articole, au fost confectionate in a doua jumatate a sec. al XIX-lei si inceputul sec. XX in Polonia si in Europa de vest. Primele obiecte au fost furnizate de catre Asociatia Poloneza de Vanatoare, iar ulterior muzeul a cumparat si a primit donatii pentru a-si imbogati colectia.

muzeu de vanatoare recomandari turistice in varsoviamuzeul de vanatoare recomandari turistice in varsovia

  • Colectiile muzeului cuprind trofee de vanatoare si accesorii, obiecte legate de istoria echitatiei, articole ce tin de vanatoare si echitatie, precum: picturi, sculpturi, schite, medalii, obiecte lucrate manual, arme de vanatoare, documente, fotografii, icoane.

In centrul istoric al Varsoviei se afla si alte obiective turistice interesante, pe care le puteti observa in timp ce va plimbati prin stradutele inguste de aici.
Barbican facea parte din zidurile orasului si este un exemplu tipic de constructie de aparare. Construit in jurul anul 1548 de arhitectul venetian Giovanni Battista impreuna cu Turnul de Aparare si Prochowa, Barbicanul a participat o singura data la apararea Varsoviei, in 30 iunie 1656, cand trupele suedeze atacasera orasul. In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial zidul orasului a fost distrus complet, insa s-a decis reconstruirea acestuia in jurul centrul istoric al orasului.

barbican recomandari turistice in varsovia
In apropierea Barbicanului puteti vizita frumosul Castel Regal.
Constructia acestuia a inceput in anul 1596 cand regele Zygmunt III Vasa a mutat capitala Poloniei de la Cracovia la Varsovia. Castelul Regal a fost distrus in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, insa cu ajutorul intregii comunitati a fost refacut intre anii 1971 – 1988.
Astazi se poate vizita si printre cele mai interesante saloane de aici sunt: Sala de Bal decorata cu 17 perechi de coloane din aur, Sala din Marmura ce contine portrete ale regilor polonezi, Sala Senatorilor ce adapostes un tron regal reconstruit, Sala Printilor Regali unde puteti vernisa picturi ale marilor maestri polonezi, dar si sculpturi, Sala Canaletto ce contine picturi dedicate Varsoviei.

castel regal recomandari turistice in varsovia
Tot in Castelul Regal puteti vizita Apartamentele Printului Jozef Poniatowski. Acesta era nepotul regelui Stanislav August Poniatowski, si este cel mai cunoscut rezident al Palatului Regal din Varsovia. El afost Ministru de Razboi in timpul Ducatului Varsoviei (1807-1813) si Maresal al Imperiului Francez. Apartamentele ce se pot vizita astazi contin obiecte personale, mobila, picturi si sculpturi ce au apartinut acestuia.

apartamente nepot recomandari turistice in varsovia
Castelul cu Acoperis de Arama se afla in incinta pietei Palatului Regal din Varsovia, si este denumit asa ciudat datorita acoperisului verde realizat din arama, o raritate la jumatatea secolului al XVIII-lea, atunci cand acesta a fost construit. Astazi gazduieste un muzeu ce contine o frumoasa colectie de covoare orientale donate de filantroapa Teresa Sahakian.

copper roof recomandari turistice in varsoviacarpete orientale recomandari turistice in varsovia
Biserica Sfanta Anna, aflata in imediata apropiere a Palatului Regal, a a avut un important rol academic in istoria Varsoviei. Fatada Neoclasica ascunde frumosul interior Baroc al acestei bisericute construite la jumatatea secolului al XV-lea. A fost distrusa si refacuta de cateva ori, iar in prezent contine doar cateva din elementele originale: altarul principal si cele trei laterale, insa orga si amvonul sunt din secolul XVIII.

biserica recomandari turistice in varsovia

Tot in centrul istoric se afla un mic muzeu dedicat primei femei detinatoare a Premiului Nobel: savanta Marie Skłodowska-Curie.
Expozitiile muzeului cuprind fotografii, mobila, medalii, suveniruri, documente si cateva instrumente de masura luate din laboratorul sotului acesteia: Pierre Curie. Muzeul Marie Curie cuprinde si casete video despre radioactivitate, structura atomului, dar si filme despre alti castigatori ai Premiului Nobel sau despre chimie.

muzeu marie curie recomandari turistice in varsovia

Muzeul Asia – Pacific din Varsovia a fost deschis publicului in 1976 la initiativa colectionarului de arta asiatica, diplomatul Andrzej Wawrzyniak. Muzeul contine astazi peste 18.000 de obiecte din zona Asiei si Pacificului. Cele mai importante colectii sunt cele din: Indonezia, India, Nepal, Mongolia, Afganistan, China, Papua Noua Guinee, Vanatu.

muzeu asia pacific recomandari turistice in varsovia

Muzeul Chopin a fost creat pentru a onora memoria marelui compozitor polonez Fryderyck Chopin.
Cladirea ce gazduieste muzeul este Palatul Ostrogski, o frumoasa constructie in stil Baroc clasic. Aici se afla expuse manuscrise si copii dupa lucrarile muzicale scrise de Chopin, corespondenta acestuia, autografe, notite, obiecte personale ce au apartinut compozitorului si pianul acestuia.

muzeul chopin recomandari turistice in varsovia
Printre alte obiecte importante se afla masca mortuara a lui Chopin, dar si mulajul din ghips al mainii sale. Cele 15 sali ale muzeului contin multe prezentari multimedia si touch screen-uri ce prezinta intr-un mod placut si usor viata personala si lucrarile compozitorului.
Un alt loc superb din Varsovia in care va puteti relaxa, dar si vizita frumoasa cladire aflata aici este Palatul si Gradinile Wilanowa.
Originea acestei resedinti, numita si Versaillul Polonez, dateaza de la mijlocul sec. al XVII-lea, cand constructia palatului a fost incredintata arhitectului Giovani Batista Gisleni in satul Milanow. Pe 23 aprilie 1677 regele Ioan al III-lea Sobieski a cumparat aceasta proprietate si i-a schimbat numele in Wilanowa (din italiana : villa nuova). Pana la inceputul sec. XIX, respectiv in 1805 cand a devenit muzeu, acest palat a fost in proprietatea mai multor aristocrati polonezi.

wilanova 1 recomandari turistice in varsovia
Palatul Wilanowa este una dintre cele mai pretioase cladiri ale arhitecturii poloneze, fiind cea mai putin deteriorata resedinta regala poloneza ce inca isi pastreaza decorul initial si proiectarea originala.
Expozitia din acest palat – muzeu are doua parti: la primul etaj intalnim Galeria Portretelor Poloneze, unde putem vernisa chipuri ale monarhilor polonezi, ale reprezentantilor marilor familii burgheze, artisti eminenti si oameni cu care Polonia se mandreste.

wilanova recomandari turistice in varsovia
Cealalta expozitie a palatului cuprinde Apartamentele Regale: camere unde aveau loc petreceri, sali unde cuplurile regale ascultau muzica, isi intalneau prietenii, unde munceau sau unde se odihneau.
Parcul Wilanowa face parte integranta din Palatul si Gradinile Wilanowa. Cele 45 de hectare ale acestuia cuprind mai multe gradini: gradina in stil baroc, o gradina de trandafiri in stil neo-renascentist, un parc cu peisaj englezesc si un parc cu peisaj chinezesc.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.