Obiective turistice Cracovia

0 Shares

Situat pe malurile raului Vistula, Cracovia este cel de-a treilea oras ca marime din Polonia si totodata o cetate superba din centrul Europei ce si-a pastrat intact farmecul medieval.
Centrul istoric al Cracoviei a intrat in patrimoniul UNESCO din 1978, datorita arhitecturii gotice si renascentiste a bisericilor, manastirilor ai altor cladiri medievale aflate in acest splendid loc. Carutele trase de cai ce zornaie pe stradutele de aici adauga un plus de farmec centrului istoric.

Obiective turistice Cracovia centru istoric 1Obiective turistice Cracovia centrul istoric 3

Daca stati 3-4 zile in Cracovia puteti vizita destule obiective turistice interesante. Mai jos va propun ce am vizitat eu in aceasta frumoasa cetate medievala.

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Cracovia este Castelul Wawel. Acesta a fost resedinta conducatorilor Polonei de la jumatatea secolului al XI-lea pana la inceputul secolului al XVII-lea.
Castelul este construit in stil renascentist, dar are si elemente de stil gotic si romanesc. Astazi, Castelul Wawel este un un complex muzeal in care puteti vizita:

Obiective turistice Cracovia castel wawel 1Obiective turistice Cracovia castel wawel 2

Apartamentele Private, Salile de Receptie, Trezoreria si Armuraria, Arta Orientala, Wawel –ul pierdut, Barlogul Dragonului si Turnul Sandomierska.
Daca doriti sa-l vedeti alocatii o zi intreaga, pentru ca majoritatea colectiilor se pot vizita numai cu ghid, de la anumite ore. Asa ca fiti acolo la ora 10 cand se deschide pentru a avea timp sa vedeti tot castelul !
Colegiul Maius este gazduit intr-o cladire veche din secolul XIV a Universitatii din Cracovia, Universitatea Jagiellona. Acest muzeu extraordinar are o colectie eclectica de instrumente astrologice din secolul XVI (folosite de Nicolaus Copernic care a studiat aici), o sala fascinanta de alchimie, sceptre vechi folosite de rectori, si cel mai vechi glob pamantesc (1510) ce ilustreaza continentul american.

Obiective turistice Cracovia colegiul maius 1Obiective turistice Cracovia colegiul maius 2

Muzeul de Farmacie din Cracovia este un muzeu aparte gazduit intr-o casa superba. Acesta recreaza cum arata o farmacie la sfarsitul secolul al XIX-lea, si este intesat cu echipamente de laborator vechi, instrumente farmaceutice, borcane din sticla sau ceramica, mojare, butoaie, carti medicale si diverse documente, iar mansarda este plina de elixire, panacee si plante uscate.

Obiective turistice Cracovia muzeul de farmacie 2Obiective turistice Cracovia muzeul de farmacie 1

Muzeul de Etnografie este cel mai mare muzeu de a cest tip din Polonia, colectia sa cuprinzand peste 80.000 de obiecte. Aceasta include case taranesti refacute exact asa cum aratau in secolul XIX, costume populare, arta folk, toate avand menirea de a recrea atmosfera frumoasa si fascinanta a artei populare si a culturii poloneze.

Obiective turistice Cracovia muzeu etnografie 1Obiective turistice Cracovia muzeu etnografie 2

Muzeul a fost fondat in anul 1911 de un profesor in cladirea fostei Primarii din Cracovia – Kazimier.
Casa Muzeu Hipolit – casa poarta numele familiei de negustori ce a locuit prima oara aici la jumatatea secolului al XVII-lea: Hipolit. De-a lungul timpului casa si-a schimbat proprietarii si chiriasii de foarte multe ori.
Din 2003 casa a devenit muzeu si in interior putem observa cum traiau burghezii in trecut, cum isi aranjau caminele si ce conditii de trai aveau. Camerele casei au fost refacute de multe ori, iar in prezent stilurile arhitectonice ce o definesc sunt: renascentisc, baroc si rococo.

Obiective turistice Cracovia muzeul hipolit 1Obiective turistice Cracovia muzeul hipolit 2

Splendida Gradina Botanica aflata la doar 10 minute de centrul istoric, a fost fondata in anul 1779, ca partea a celebrei Universitati Jagiellona. In aceasta oaza de verdeata puteti admira peste 5.000 de specii de plante atat exotice cat si indigene, in aer liber, dar si in sere.

Obiective turistice Cracovia gradina botanica 1

Obiective turistice Cracovia gradina botanica 2

Obiective turistice Cracovia gradina botanica 1

Obiective turistice Cracovia gradina botanica 1

Muzeul de Arheologie – este cel mai vechi muzeu de acest tip din Polonia, acesta fiind fondat in anul 1850.
Colectia permanenta include aproximativ 500.000 de obiecte de patrimoniu istoric ce dateaza din Perioada Paleoliticului pana in prezent. Muzeul expune si articole ce apartin altor civilizatii: din bazinul Marii Mediterane, Egipt sau Peru, dar si colectie numismatica.

Obiective turistice Cracovia muzeul arheologic 1Obiective turistice Cracovia muzeul arheologic 2

Muzeul Mehoffer Jozef Mehoffer (1869-1946) a fost un artist polonez ce a pictat vitralii, policromii, dar si picturi pe sevalet, arta grafica.
Casa pe care artistul a cumparat-o in anul 1932, a fost donata Muzeului National din Cracovia si a devenit muzeu in anul 1996 dupa restaurarea acesteia.
Camerele au fost amenajate asa cum erau atunci cand locuia Mehoffer: mobila eleganta, candelabre, ceasuri, carti, lucrari de arta – inclusiv cele ale artistului – vitralii, picturi in ulei, desene decorative, schite.

Obiective turistice Cracovia muzeul mehoffer 1Obiective turistice Cracovia muzeul mehoffer 2

Catedrala din Cracovia – a fost locul de incoronare a monarhilor polonezi si este cel mai important sanctuar al Poloniei. Aici se afla mormintelor celor mai importanti regi polonezi, dar si al eroilor nationali, a doi poeti, patru sfinti si nenumarati episcopi. Catedrala din Cracovia adaposteste si mausoleul Sf. Stanislav, patronul orasului.

Obiective turistice Cracovia catedrala

Multe din aceste obiective turistice (Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arheologie, Muzeul Mehoffer, Casa Muzeu Hipolit) pot fi vizitate gratuit daca va achizitionati KRAKOW TOURIST CARD, ce se gaseste in doua variante:

  • 2 zile: 75 PLN
  • 3 zile: 95 PLN

De asemenea cu Krakow Tourist Card aveti transportul gratuit in Cracovia pe toate mijloacele de transport in comun.
Daca ati fost in Cracovia si ati vizitati si alte obiective turistice lasati un comentariu mai jos.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.