10 atractii turistice in Lisabona

20 Shares

Frumoasa capitala de pe tarmul Atlanticului are zeci de atractii turistice fascinante: manastiri, turnuri, muzee, aquarium, palate. Dupa ce va petreceti o fascinanta zi admirand obiectivele turistice din cartierul Belem, puteti alege sa vedeti cateva  din urmatoarele 10 atractii turistice in Lisabona.

lisabona 4

lisabona 6

lisabona obiective turistice

1. Muzeul de Trasuri din Lisabona

Creat prin bunavointa Reginei Amelia de Orleans si Braganca, sotia regelui Carlos I, Muzeul Regal de Trasuri, cum se numea atunci, a fost inaugurat pe 23 mai 1905. Regina Amelia, o doamna sofisticata, si-a dat seama de valoarea culturala a vehiculelor de ceremonie ale Casei Regale. Cu ajutorul unor oficialitati ale vremii, ea a propus pastrarea si expunerea acestora publicului, asa cum se intamplase la Expozitia Universala din Paris in anul 1900. Locul ales pentru muzeu a fost Arena de Echitatie Regala din Belem unde regina a adunat laolalta vehicule vechi aristocratice ale Casei Regale portugheze impreuna cu accesoriile acestora.

atractii turistice in lisabona trasuri 1

Colectia originala continea 29 de vehicule, uniforme, harnasamente si accesorii de cavalerie. In 1910 dupa inlaturarea monarhiei si proclamarea Republicii Portugheze, muzeul a fost redenumit Muzeul National de Trasuri si colectia s-a imbogatit cu alte vehicule ce apartinusera Casei Regale, patriarhului Lisabonei, si altor familii aristocratice. Astazi muzeul are o colectie unica in lume datorita diversitatii vehiculelor ceremoniale din sec. XVII, XVIII si XIX.

atractii turistice in lisabona trasuri 2

Printre exemplare se afla carete, cupeuri cu patru locuri, calesti, diligente, cabriolete, lectici. Ele formeza o colectie interesanta ce permite vizitatorilor sa inteleaga tehnicile si evolutia artistica a mijloacelor de transport folosite de famiile regale europene pana la aparitia automobilelor. Muzeul mai contine si niste trompete ce au apartinut Trupei Regale, si o galerie de portrete in ulei a monarhilor din dinastia Braganca.

Muzeul de Trasuri din Lisabona se afla in Praca Alfonso de Albuquerque si este deschis de marti pana duminica intre orele 10 – 18. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro, insa cu LISBOA CARD il puteti vizita gratuit.

2. Muzeul National de Arta Veche din Lisabona

Muzeul National de Arta Veche din Lisabona este considerat unul dintre cele mai importanate muzee din Europa. Lucrarile aflate aici cuprind perioada dintre sec. XII-XIX si reflecta istoria, cultura si rolul jucat de Portugalia in intreaga lume de-a lungul celor 8 secole.

Muzeul a fost deschis in 1884, si se afla in Palacio de Alvor-Pombal un loc care el insusi reprezinta o frumoasa lucrare de arta. A fost construit la sfarsitul sec. al XVII-lea Dom Francisco de Tavora, primul conte de Alvor. Capela construita pentru palat este un exemplu rafinat al artei si arhitecturii sec. XVIII si este inclusa in turul de vizitare al muzeului. Colectiile muzeului includ picturi, sculpturi, obiecte  metalice, textile, mobila, desene si alte obiecte de arta decorativa din Evul Mediu pana in sec. al XIX-lea.

atractii turistice in lisabona arta veche 1

Printre pictorii portughezi reprezentati aici intalnim: Jorse Afonso, Vasco Fernandes, Garcia Fernandes, iar dintre marii pictori europeni amintim: Hieronymus Bosch, Pieter Brueghel cel Tanar, Albrecht Durer, Lucas Cranach, Pierro della Francesca, Raphael, Jose Ribera, Diego Velasquez, Tintoretto, Anthony van Dick, Andrea del Sarto, Francisco de Zurbaran.

atractii turistice in lisabona arta veche 2

Muzeul National de Arta Veche din Lisabona se afla pe Rua das Janelas Verdes, si este deschis astfel: marti: 14 – 18, miercuri – duminica : 10 -18. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro, insa cu LISBOA CARD il puteti vizita gratuit.

3. Muzeul Orientului din Lisabona

In Museo del Oriente vizitatorii pot afla despre schimburile culturale care au avut loc intre Portugalia si tari din Asia in special in Perioada Marilor Descoperiri, pe vremea cand aceasta era o mare putere economica in Europa. Colectiile muzeului cuprind numeroase obiecte: lucrari de arta si artefacte ce demonstreaza prezenta Portugaliei in civilizatiile chineza, japoneza, indoneziana si nu numai. Este vorba despre ornamente, icoane, textile, picturi, arme, harti si documente vechi, obiecte de ceramica, mobila, costume si masti.

atractii turistice in lisabona oriental 1

Exista de asemenea si colectia numita Zeii Asiei ce prezinta 13.000 de obiecte selectate din colectia Kwok On referitoare la arta populara asiatica. Muzeul s-a deschis in 2008 , pe locul unui fost depozit de marfuri al docului Alcantara, pentru aceasta investitie alocandu-se 30 milioane de euro.

atractii turistice in lisabona oriental 2

Muzeul Orientului din Lisabona se afla pe Av. Brasilia, Doca de Alcantara. Se poate vizita de marti pana sambata intre orele 10 -18 (vinerea este deschis pana la ora 22, iar de la ora 18 la 22 se poate vizita gratuit). Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro/persoana.

4. Casa Muzeu Dr. Anastacio Goncalvez

Casa Malhoa, o cladire construita in stil Neo-Romantic , dar si cu influente Art Nouveau in anul 1904 pentru pictorul portughez Jose Malhoa a fost cumparata in 1932 de doctorul oftalmolog Anastacio Goncalves. Aceasta a fost prietenul si medicul lui Calouste Gulbekian si, probabil inspirat de el a decis sa-si intemeieze propria colectie de obiecte de arta.

atractii turistice in lisabona m goncalves 1

Aceasta insumeaza peste 2000 de piese printre care regasim: portelanuri chinezesti, picturi europene, bijuterii, ceramica orientala si europeana, monede, obiecte din sticlarie, covoare, mobila, medalii si obiecte din bronz. Dr. Anastacio Goncalves provenea dintr-o familie bogata si a calatorit mult de-a lungul vietii sale, inclusiv in Romania in anul 1962, majoritatea obiectelor din colectia sa fiind achizitionate in timpul acestor voiaje.

atractii turistice in lisabona m goncalves 2

Cand a murit in 1964, Dr. Anastacio Goncalvez si-a lasat casa impreuna cu colectia sa impresionanta statului portughez, care a transformat-o in muzeu.

Casa Muzeu Dr. Anastacio Goncalvez se afla pe Avenida 5 de Outubro, nr. 6-8. Se poate vizita astfel: marti: 14 – 18, miercuri – duminica 10 – 18. Costul unui bilet de intrare este de 3 euro/persoana, insa il puteti vizita  gratuit daca v-ati cumparat  LISBOA CARD.

5. Oceanarium Lisabona

Deschis in 1998, Oceanarium Lisabona a fost atractia principala a ultimei expozitii din secolul XX, avand tema „Oceanul o mostenire pentru viitor”.

In timp ce vizitatorii se plimba printre minunatele exponate, ei sunt incurajati sa invete lucruri fascinante despre ocean si, cel mai important, ce decizii ar trebui sa ia in activitatea lor zilnica astfel incat sa pastreze mediul ambiant natural.

atractii turistice in lisabona oceanarium 1

Multiplele bazine ce se afla in Oceanarium sunt aranjate in asa fel incat transmit mesajul ca de fapt exista un singur ocean global, insa totodata avem reprezentate si habitatele care-l compun: Atlanticul, Antartica, Pacificul, Indian. Ele sunt amplasate in cele 4 colturi ale aquariului central.

atractii turistice in lisabona oceanarium 2

Aici exista peste 25.000 de specii de pesti, pasari de mare si mamifere incluzand: rechini, vidre, calcani, baracuda, arici de mare, caracatite, pinguini, etc. Cu peste 1 milion de vizitatori anual, Oceanarium Lisabona reprezinta o atractie turistica deosebita a capitalei portugheze, mai ales pentru copii.

Oceanarium din Lisabona este deschis zilnic, vara intre orele 10 – 20, iar in timpul iernii intre orele 10 – 19. Pretul unui bilet de intrare este de 16 euro/persoana.

6. Podul Vasco da Gama

Podul Vasco da Gama cu cei 17,2 km lungime (din care 10 km peste raul Tagus) este cel mai lung pod din Europa. Constructia sa care a durat 18 luni, a fost realizata sub indrumarea consortiului privat Lusoponte si a costat 1 miliard de dolari. Cei 17 km au fost divizati in 4 sectiuni, fiecare fiind realizata de alta societate de constructii ce era supervizata de Lusoponte.

atractii turistice in lisabona pod vasco da gama 1

La constructia podului au lucrat peste 3.000 de oameni.El a fost inaugurat pe 29 martie 1998, moment ce a coincis cu deschidera Expo 98. In acea zi locuitorii Lisabonei au fost invitati sa participe la o petrecere grandioasa ce a avut loc de-a lungul podului.

atractii turistice in lisabona pod vasco da gama 2 Podul Vasco da Gama are in prezent 6 benzi de circulatie auto, insa a fost proiectat sa fie extins atunci cand numarul de masini zilnice va depasi 52.000, estimandu-se ca acest lucru se va intampla peste 5-6 ani.

7. Biserica Sao Roque

Fatada simpla a cladirii este in totala contradictie cu splendorile ce se gasesc inauntrul ei. Naosul ce are un tavan pictat in lemn, este in perfecta concordata cu cele 8 capele laterale ce contin o importanta colectie de arta Baroca.

atractii turistice in lisabona b sao roque 1

Cea mai remarcabila este ultima din stanga: Capela Sfantului Ioan Botezatorul , realizata de arhitectul italian Luigi Vanvitelli. Construirea ei a fost comandata de de Regele Joao al V-lea in 1741, insa aceasta a fost montata la Roma din materiale scumpe precum lapis lazuli si alabastru, apoi a fost demontata pentru a putea fi transportata la Lisabona, iar in 1747 a fost reasamblata aici in Biserica Sao Roque.

atractii turistice in lisabona b sao roque 2

Sacristia bisericii contine multe picturi ce ilustreaza viata unor sfinti iezuiti. In completarea bogatiilor ce apartin artei Baroce biserica contine si cateva relicve sacre precum: un spin din coroana de spini a Mantuitorului si o bucata de lemn din ieslele lui Isus.

Biserica Sao Roque se afla pe Largo Trindade Coelho si se poate vizita astfel: luni: 14 – 19, marti – duminica 9 -19 (joia este deschisa pana la ora 20).

8. Muzeul Sao Roque

Muzeul Sao Roque se afla langa biserica Sao Roque, chiar in centrul cosmopolit al Lisabonei. El a fost deschis publicului in 1905 si prezinta o colectie a Artei Sacre portugheze ce are legatura cu Biserica Sao Roche si cu Societatea Iezuitilor.

atractii turistice in lisabona m sao roque 1

Aici sunt expuse haine preotesti , obiecte liturgice, cape si costume din sec XVIII brodate cu aur, cruci acoperite cu bijuterii , pocale din argint si sculpturi. Doua suporturi de torta confectionate din bronz si argint lucrate minutios , ce cantaresc aproximativ 380 Kg, reprezinta atractia principala a muzeului.

atractii turistice in lisabona m sao roque 2

Majoritatea picturilor din muzeu sunt din sec. al XVI-lea. Printre ele se afla si portretul Catherinei de Austria, si o pictura ce infatiseza o scena cu nunta Regelui Manuel I. Colectia de arta sacra din acest muzeu este una dintre cele mai desavarsite si bogate colectii din Portugalia.

Muzeul Sao Roque se afla langa biserica Sao Roque pe Largo Trindade Coelho. Se poate vizita astfel: luni: 14 – 19, marti – duminica 10 -19 (joia este deschis pana la ora 20), iar un bilet de intrare costa 2.5 euro.

9. Muzeul de Azulejo

Splendidul Muzeu de Azulejo din Lisabona merita sa fie vizitat deoarece aici veti gasi istoria si evolutia producerii placilor de ceramica sau azulejo, cum le denumesc portughezii, de-a lungul unei perioade de cinci secole.

atractii turistice in lisabona azulejo 1

Colectia este unica in lume si contine o multitudine de placi de ceramica realizate incepand cu sec. XV, iar la inceputul vizitei aflati explicatii despre modul cum au fost create. Muzeul se afla in cladirea manastirii Madre de Deus. Splendoarea si opulenta capelei acestei abatii sunt dedicate sf. Anton.

Printre decoratiunile impresionante se afla tavanul, cu tablourile sale cu rame aurii, printre care regasim si portretul lui Jao III si al sotiei sale Caterina de Austria.

atractii turistice in lisabona azulejo 2

Atractia principala a muzeului este un azulejo in alb si albastru ce ilustreaza panorama Lisabonei in anul 1738, ea are 1300 placi de faianta, 23 m in latime si este recunoscuta drept cel mai mare azulejo din tara.

In Portugalia azulejo poate fi intalnit peste tot in interiorul sau exteriorul bisericilor, palatelor, caselor, statiilor de metrou sau chiar in gari. Ele reprezinta o trasatura de baza a arhitecturii portugheze si se pot pune in tavan, pe pereti sau pe podele. Arta producerii de azulejo a fost introdusa de mauri in sec XV si acest mestesug este folosit si in ziua de azi in lumea araba.

Muzeul de Azulejo se afla pe Rua Madre de Deus, nr. 4 si este deschis de marti pana duminica intre orele 10 – 18. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro, insa cu LISBOA CARD il puteti vizita gratuit.

10. Muzeul Calouste Gulbekian

Calouste Gulbekian (1869-1955) si-a facut cunoscuta pasiunea pentru arta inca din copilarie. Acest lucru este dovedit de originile sale: in Cappadocia – o rascruce de drumuri importanta in care se intalnesc multe religii si multa arta, si in Constantinopole, o alta rascruce importanta de civilizatii precum cea romana, greaca si otomana.

atractii turistice in lisabona gulbekian 1

De-a lungul vietii a adunat o colectie unica impresionanta de peste 6.000 de obiecte stranse din toata lumea (de la antichitati la obiecte apartinand inceputului de secol XX), ce reflecta preferintele sale in materie de arta, cultura, dar si influenta calatoriilor pe care le-a efectuat. Pasiunea pentru obiectele pe care le-a achizitionat de-a lungul vietii a fost atat de puternica, incat le-a denumit „copiii” lui.

Muzeul s-a deschis in 1969, si adaposteste peste 1.000 din cele 6.000 de obiecte, in expozitiile sale permanente; acestea cuprind: arta egipteana, greco-romana, mesopotamiana, islamica, arta din Armenia, sculpturi, carti, picturi, arta decorativa, carti.

Colectia de tablouri din muzeul Gulbekian cuprinde lucrari ale artistilor: Runbens, Van Dyck, Rembrandt, Fragonard, Corot, Monet, Degas, Manet, Renoir.

atractii turistice in lisabona gulbekian 2

Arta decorativa europena cuprinde goblenuri din sec al XVI-lea din Frandra si Italia, mobila de o calitate si valoare deosebita ce au apartinut regilor Frantei Luis al XV-lea si Luis al XVI-lea, precum si obiecte din aur si argint confectionate de marii artisti ai Frantei precum Roettiers si Auguste.

Colectia de carti expuse in muzeu este alcatuita din manuscrise din perioada Iluminismului din Franta, Olanda, Anglia, Germania, Italia, si carti tiparite intre sec. XIV-XVI.

Colectia de sculpturi include exponate din Evul Mediu pana in sec. XIX ce provin din Franta si Italia.

Cladirea in care se afla muzeul are o arhictectura deosebita, drept urmare in 1975 i s-a acordat premiul Valmor pentru Arhitectura, iar din 2010 a fost declarata „Monument National”.

Muzeul Caoluste Gulbekian se afla pe Av. de Berna nr. 45A si se poate vizita de marti pana duminica intre orele 10 -18. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro/persoana.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.