Palatul Topkapi cel mai vizitat obiectiv turistic din Istanbul
Palatul Topkapi reprezinta un alt obiectiv turistic ce trebuie sa se regaseasca pe lista oricarui turist aflat la Istanbul.
Acest palat vast a fost resedinta sultanilor pana in anul 1868, cand sultanul Abdul Mecit si-a stabilit resedinta in splendidul Palat Dolmabahce, realizat in stil european si aflat pe malul Bosforului.
Palatul Topkapi a fost construit la comanda sultanului Mahomed al –II-lea in jurul anului 1450, la putin timp dupa ce a cucerit Constantinopolul. De-a lungul timpului fiecare sultan a adaugat diverse fantezii arhitectonice si a extins Palatul Topkapi. Astfel, in prezent acesta dispune de patru curti si ar putea gazdui in jur de 5000 de persoane care sa locuiasca aici permanent.
Intrarea principala in palatul Topkapi, numita Poarta Imperiala sau Poarta Sultanului da spre Curtea Ienicerilor sau Prima Curte. Aici in prezent se afla o parcare mare de marimea unui teren de fotbal. In timp ce va indreptati spre casa de bilete putem observa in stanga Aya Irini (Biserica Sfintei Irina) – fost asezamant de cult ce in prezent este utilizata ca sala de concerte.
In imediata apropiere a casei de bilete se afla Poarta Salutului, realizata in 1542 din porunca lui Soliman Magnificul; imediat ce veti trece de aceasta poarta veti observa grandoarea palatului.
A Doua Curte este plina de arbusti ornamentali si koskuri – pavilioane in care se discutau probleme de stat. In dreapta se afla imensele bucatarii ale palatului, unde in prezent poate fi admirata una din cele mai mari colectii de portelanuri din China.
Una din cele mai cunoscute sectiuni ale Palatului Topkapi este Haremul, un labirint compus din 400 de holuri, terase, camere, aripi de cladire si apartamente aflata pe latura vestica a curtii interioare denumita A Doua Curte. Din acestea numai 40 de incaperi restaurate sunt deschise publicului. Primele incaperi pe care le puteti vizita in Harem sunt acelea care au gazduit eunucii si pe cele aproximativ 200 de concubine ale sultanului. Spre deosebire de incaperile principale ale Haremului, care sunt mari si opulente, camarutele destinate eunucilor si concubinelor sunt mici si inghesuite.
Dupa ce iesiti din harem ajungeti la A treia Curte unde se afla pavilioanele cu cea mai bogata ornamentatie din intregul palat. Accesul in aceasta curte era restrictionat deoarece aici se afla si Tezaurul alcatuit din 4 incaperi pline cu bijuterii si alte obiecte pretioase printre care si faimosul pumnal incrustat cu smaralde si diamante, ce a fost subiectul filmului artistic „Topkapi”, dar si diamantul „Lingurarul” de 84 de carate .
Tot in aceasta curte a Palatului Topkapi puteti admira o colectie de miniaturi turcesti si persane, moastele profetului Mahomed, obiecte vestimentare bogat ornamentate care faceau parte din garderoba sultanului, asezate in ordinele cronologica, de la primul pana la ultimul sultan. Mantiile sunt impodobite cu fire de aur si argint, bucati de piele, piese din argint si aur, bijuterii, toate lucrate cu foarte multa indemanare.
In A Patra Curte, ultima din Palatul Topkapi, puteti admira locuinte elegante de vara, moschei, fantani si bazine cu apa cristalina. Aici puteti vedea si Rivan Kosku, o constructie in forma de cruce, ridicata in 1636 din porunca sultanului Murad al-IV-lea, in amintirea unei victorii obtinute de acesta. In pavilionul Iftariye (Colivia de Aur), erau tinute cele mai apropiate rude ale sultanului care se afla la putere, adica stateau intr-un regim de arest la domiciliu, in incercarea sultanului de a asigura linistea (acest regim a fost instituit in 1800 ca alternativa la uciderea tuturor rivalilor care doreau sa preia conducerea Imperiului Otoman).
In 1924 Palatul Topkapi a fost transformat in muzeu, iar din 1985 a intrata in patrimoniul universal UNESCO, la fel ca si intreg Centrul Vechi al Istanbulului.
Palatul Topkapi se poate vizita zilnic (martea este inchis si in zilele de sarbatoare musulmana), astfel: in sezonul de iarna (1 noiembrie -15 aprilie) intre orele 9 – 16.45), iar in sezonul de vara (15 aprilie – 1 noiembrie) intre orele 9 – 18.45. Pretul de intrare este de 25 TL/persoana, daca vizitati si Haremul biletul este separat si costa 15 TL/persoana. La Palatul Topkapi cel mai usor ajungeti cu tramvaiul T1 – statia Sultanahmet.