Obiective turistice Istanbul

0 Shares

Singura metropola intinsa pe doua continente, faimosul Istanbul, a captat mereu imaginatia turistilor cu fabuloasa sa mostenire provenita de la Imperiile Bizantin si Otoman. El ofera vizitatorilor sai o multitudine de muzee contemporane si istorice, restaurante de talie mondiala si hoteluri pe prima clasa.
Daca va aflati pentru prima oara in Istanbul, cel mai bine este sa incepeti cu cele mai cunoscute obiective turistice, deoarece sunt cu adevarat fascinante, “incarcate” de multa istorie. Asadar, Sultanahmet District este locul unde trebuie sa ajungeti, cartierul fiind cel mai “impanzit” de atractii, foarte valoroase pentru patrimoniul cultural nu doar al orasului, ci al tarii.

Principalele obiective turistice Istanbul:

Basilica Cisterna fost construita in timpul domniei lui Justinian I pentru a alimenta cu apa orasul in timpul perioadei bizantine, si reprezinta o sectiune a unei retele impresionante de bazine.

basilica cisterna1basilica cisterna2basilica cisterna3
Moscheea Sultanului Ahmet sau Moschea Albastra asa cum este cunoscuta de majoritatea turistilor, este unul din monumentele pe care le putem admira in Istanbul, ce a devenit simbolul acestuia. Interiorul sau este decorat cu exact 21.043 placi de ceramica albastra, stralucitoare aduse de la Iznik.

moscheea albastra1moscheea albastra2moscheea albastra3moscheea albastra4
Aflat in spatele Moscheii Albastre si ignorat frecvent de turisti, Muzeul Mozaicurilor este o reminescenta a ceea ce a fost in vremuri demult apuse Marele Palat al Bizantului, resedinta imperiala a conducatorilor Bizantului, care stapaneau teritoriile ce sa intindeau din Iran pana in Italia.

muzeul mozaicurilormuzeul mozaicurilor1obiective turistice istanbul15obiective turistice istanbul16
Hagia Sophia a fost construita in timpul perioadei bizantine si se afla in cartierul Sultanahmet din Istanbul. Este cunoscuta drept una dintre cele mai mari capodopere din istoria artei. Initial cand a fost construita, a fost denumita simplu Marea Biserica (Megale Ekklesia) si a fost dedicata Intelepciunii Divine. Actuala Hagia Sophia pe care o putem vizita astazi este de fapt a treia Hagia Sophia construita in acelasi loc. Cea de-a treia Hagia Sophia a fost biserica 916 ani, apoi moschee timp de 481 ani, iar din 1935 este un muzeu ce atrage anual foarte multi turisti.

obiective turistice istanbul14obiective turistice istanbul15obiective turistice istanbul16obiective turistice istanbul17
Palatul Beylerbey se afla in partea asiatica a Istanbulului la nordul podului Bosfor. A fost construit in perioada 1862-1865 ca palat de vara al sultanului Abdulaziz. Arhitectul palatului a fost Serkis Balyan. Cladirea are 3 etaje (inclusiv subsolul) si se compune din doua parti: Harem si Selamlik.

obiective turistice istanbul17obiective turistice istanbul18obiective turistice istanbul19
Muzeul Sakip Sabanci a fost deschis publicului in 2002 de catre Sakip Sabanci – un industrias turc ce s-a ocupat de comertul cu bumbac. Casa ce adaposteste Muzeul Sakip Sabanaci a fost resedinta familie sale timp de 30 ani (1969-1999) si se afla pe malul Bosforului.

obiective turistice istanbul20obiective turistice istanbul21obiective turistice istanbul21obiective turistice istanbul22
Palatul Dolmabahce , unul din cele mai fermecatoare palate din lume, a fost construit in timpul domniei sultanul Abdulmecid (1839-1861), al treizecisiunulea sultan otoman. Construirea Palatului Dolmabahce a durat 13 ani , din iunie 1843 pana in iunie 1856 .

obiective turistice istanbul23obiective turistice istanbul24obiective turistice istanbul25obiective turistice istanbul26
Muzeul de Arheologie din Istanbul cu o colectie totala de peste 1.000.000 de obiecte , este unul din cele mai mari muzee din lume. Se afla in apropiere de Palatul Topkapi si Parcul Gulhane si are in componenta trei muzee: Muzeul Orientului Antic, Muzeul de Arheologie si Muzeul Pavilionului Emailat.

obiective turistice istanbul27obiective turistice istanbul28obiective turistice istanbul29obiective turistice istanbul30
Palatul Topkapi a fost construit la comanda sultanului Mahomed al –II-lea in jurul anului 1450, la putin timp dupa ce a cucerit Constantinopolul. De-a lungul timpului fiecare sultan a adaugat diverse fantezii arhitectonice si a extins Palatul Topkapi. Astfel, in prezent acesta dispune de patru curti si ar putea gazdui in jur de 5000 de persoane care sa locuiasca aici permanent.

obiective turistice istanbul30obiective turistice istanbul31obiective turistice istanbul32obiective turistice istanbul33
Moscheea Suleymaniye (Moscheea lui Soliman) In aceasta moschee, care este creatia cea mai impresionanta si mai cunoscuta arhitectului Sinan, se afla mormantul lui Soliman Magnificul, precum si locul de veci al arhitectului care a proiectat-o. Un dom enorm este sustinut de patru coloane si arcade rectangulare.

obiective turistice istanbul1obiective turistice istanbul2obiective turistice istanbul3obiective turistice istanbul6obiective turistice istanbul7
Moscheea Suleymaniye este cea mai mare moschee din Istanbul, fiind mai putin ornamentata, dar si mai „spirituala” decat celelalte moschei imperiale din oras. Este deschisa zilnic (este inchisa publicului pe perioada rugaciunilor musulmane), iar intrarea este libera.
In final va propun si un restaurant celebru aflat pe partea asiatica a Istanbulului. Mancarea servita aici este deosebita, diversa, savuroasa, si este reprezentata de o varietate de culturi culinare. Astfel, retete vechi din bucataria azera, turca, araba, armeana, georgiana, siriana si evereiasca, sunt readuse in prezent si preparate in conformitate cu obiceiurile si ingredientele originale, de fondatorul acestui restaurant cosmopolit, bucatarul Musa Daðdeviren.

obiective turistice istanbul4obiective turistice istanbul5obiective turistice istanbul40obiective turistice istanbul41

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.