Muzeele Vaticanului

Colectiile aflate in Muzeele Vaticanului au fost adunate treptat de diversi papi din timpul Renasterii si pana in prezent, iar acum constituie cel mai mare complex muzeal din lume.

Pentru a vizita Muzeele Vaticanului va trebuie minim 4 – 5 ore, iata ce puteti admira:

Pinacoteca (Galeria Picturilor) – a fost creata in timpul papei Pius al XI-lea (1922-1932) intr-o cladire special amenajata chiar langa noua intrare in muzeele Vaticanului. Picturile aflate aici, acopera o perioada de timp din Evul Mediu pana in anul 1800. Ele sunt asezate in ordine cronologica, in asa fel incat vizitatorii sa urmareasca perfectionarea stilista a picturii italiene de-a lungul timpului. Printre capodoperele aflate aici se regasesc lucrari de Fra Angelico, Giotto, Perugino, Raphael, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Guido Reni, Caravaggio, Veronese, van Dyck, Poussin.

Ultima sala a Pinacotecii Vaticanului cuprinde o impresionanta colectie de icoane. Acestea au fost realizate intre secolele XV-XIX si provin din Grecia post-bizantina, tarile balcanice, Rusia si aria cuprinsa intre Marea Adriatica si Orientul Apropiat.

muzeele vaticanului pinacoteca

Muzeul de Trasuri – acesta gazduieste intr-o sala subterana imensa, trasuri, automobile si lectici folosite de diversi papi de-a lungul timpului.

muzeele vaticanului trasuri

Muzeul Misionar Etnologic – colectiile acestui muzeu adapostesc artefacte primite din misiuni in tari din afara Europei si din donatii private. Printre atractiile principale se gasesc: statui religioase budiste din Tibet, India, Indonezia, dar si artefacte sau diverse obiecte si lucrari de arta islamice, din Africa Centrala sau de pe continentul american, in special Mexic, Guatemala, Nicaragua.

Muzeul Filatelic si Numismatic – etaleaza obiecte filatelice si numismatice produse la Vatican din anul 1929 pana in prezent. Colectia include stampile postale, timbre, farfurii tipografice, schite, matrite din bronz si alte obiecte ce ilustreaza diverse stadii ale productiei de timbre si monede.

muzeele vaticnului m filatelic

Muzeul Gregoriano Profano – a fost inaugurat intr-o aripa noua a Vaticanului in anul 1970. Obiectele gasite in timpul excavatiilor arheologice gasite in diverse zone de langa Roma (Cerveteri, Veio, Ostia) sunt expuse aici impreuna cu alte antichitati: sculpturi grecesti construite pentru stele funerare, reliefuri votive, dar si sculpturi romane funerare (urne, altare, sarcofage).

Muzeul Pio Clementino – contine sculpturi pontificale ce dateaza din colectia originala a Papei Julius al II-lea (1503-1513). Puteti admira aici Curtea Octogonala, Holul Animalelor, Galeria Statuilor, Holul Busturilor, Holul Muzelor, Holul Rotund, Holul Crucii Grecesti, Holul Carelor de Lupta, Galeria Candelabrelor.

muzeele vaticanului m pio clementino

Muzeul Gregorian Egiptean – a fost fondat de Papa Gregorie al XVI-lea in 1839. El gazduieste monumente si artefacte din Egiptul antic ce provin in mare parte de la Vila Adriana din Tivoli. Muzeul detine 9 camere , ultimele doua gazduiesc obiecte gasite in Mesopotamia, Siria si Palestina.

muzeele vaticanului m egiptean

Galeria Tapiteriilor – are dispuse pe perti tapiterii flamande tesute in Bruxelles dupa schite realizate de elevii lui Raphael in timpul pontificatului lui Clement al VII-lea (1523-1534).

muzeele vaticanului tapiterii

Galeria Hartilor – splendida galerie contine 40 de fresce ce ilustreaza harti ale unor importante orase din Italia. Ele au fost pictate intre 1580 si 1585 de diversi pictori sub supravegherea faimosului geograf Ignazio Santi, care a supravegheat constructia acestei vaste lucrari. Cele doua harti de langa intrare sunt deosebit de interesante, ele infatiseaza linia de coasta Romana asa cum arata in secolul XVI (in dreapta) si reconstructia Romei antice (in stanga).

muzeele vaticanului harti

Apartamentele lui Pius al V-lea – au fost construite pentru Papa Pius al V-lea (1566-1572) si contin o galerie, 2 camere mici si o capela,. Ele au fost realizate de Georgio Vasari si Federico Zuccari, si contin tapiterii flamande din secolele XV si XVI, ceramica medievala si cateva mozaicuri.

Sala Sobieski – contine o pictura imensa realizata de artistul polonez Jan Matejko, ce infatiseaza victoria regelui polonez Sobieski asupra turcilor la Viena in anul 1683. Camera mai contine si picturi din secolul XIX, dar si carti oferite lui Pius al IX-lea de regi, calugari sau episcopi.

Sala dell’Immacolata – contine fresce realizate de artistul Francesco Podesti in 1854.

Camerele lui Rafael – cele 4 camere cunoscute sub numele de camerele lui Rafael, au facut parte din apartamentul situal la etajul al doilea al Palatului Pontifical al Papei Julius al II-lea della Rovere (1503-1513) folosit de acesta si de succesorii sai drept rezidenta. Camerele fusesera realizate initial cu ajutorul artistilor Piero della Francesca, Luca Signorelli si alti pictori importanti din centrul Italiei, insa Julius al II-lea ia cerut lui Rafael sa elimine lucrarile anteriore si sa creeze altele noi. Camerele au fost pictate in ordinea urmatoare:

Segnatura realizata intre 1508-1512, contine cele mai celebre fresce realizate de Rafael: „Scoala din Atena”, „Cardinalul , Virtutea Teologica si Legea”, „Parnassus” . In afara faptului ca este prima lucrare creata de artist la Vatican, ea marcheaza inceputul celei mai imporante faze a Renasterii.

muzeele vaticanului stanze raphael

Camera lui Eliodorus refacuta intre 1512-1514 cuprinde fresce realizate de Rafael ce reflecta scene bibilice din Vechiul Testament, dar si din istoria evului mediu: „Masa din Bolsena”, „Eliberarea Sfantului Petru”, „Expulzarea lui Eliodorus din templu”.

Incendiul din Borgo 1514-1517 Frescele de aici au fost cerute de Leo al X Medici si descriu evenimente istorice importante ce au avut loc in timpul pontificatului altor papi cu numele de Leo. Camera este denumita dupa principala fresca de aici : “Incendiul din Borgo”, reprezentand miracolul realizat de Leo al IV-le in 847 cand papa a stins un foc urias in jurul ariei basilicii Sfantul Petru doar aparand in dreptul logiei benedictine si facand semnul crucii. Alte fresce prezente aici: “Incoronarea lui Charlemagne de catre Leo al – III-lea in anul 800” , “Batalia de la Ostia”, “Juramantul lui Leo al –III-lea”.

Sala lui Constantin 1517-1524 construita pentru receptii si ceremonii oficiale, a fost decorata de elevii scolii lui Rafael pe baza schitelor realizate de artist, care a murit prematur inaintea terminarii lucrarii (1520). Numele salii provine de la Imparatul Constantin cel Mare, primul imparat crestin ce a recunoscut oficial religia crestina. Pe pereti sunt pictate 4 episoade din viata acestuia ce dezvaluie infrangerea paganismului si triumful religiei crestine: „Viziunea Crucii”, „Batalia lui Constantin impotriva ui Maxentius”, „Botezul lui Constantin si donatia Romei”.

Apartamentele Borgia – au fost construite pentru papa Alexandru al VI-lea (1492-1503) si decorate de Pinturicchio si asistentii sai.

Colectia de Arta Contemporana – acest muzeu a fost deschis in 1973 si expune lucrari atat ale artistilor europeni cat si a celor americani din secolele XIX si XX precum Renoir, Dali, Picasso, Seurat.

muzeele vaticanului arta contemporana

Capela Sixtina – cea mai cunsocuta sala a Vaticanului, singura in care nu este permis fotografiatul sau filmatul, a fost denumita astfel dupa numele lui Sixtus al IV-lea della Rovere care a dorit sa aiba o sala mare construita pe locul unde odinioara fusese „Capela Magna”. Aceasta „Capela magna” era un edificiu medieval folosit pentru adunarile consiliului papal.

Capela Sixtina adaposteste cea mai celebra fresca realizata de Michelangelo: „Judecata de apoi”. Peretii laterali sunt decorati cu fresce ce au ca tema Vechiul si Noul Testament: „Calatoria lui Moise in Egipt”, „Traversarea Marii Rosii”, „Evenimente din viata lui Moise”, „Moise pe muntele Sinai”, „Botezul lui Isus”, „Ispitirea lui Isus”, „Chemarea lui Petru si Andrei”. Ele au fost relizate de alti mari artisit italieni precum: Ghirlandaio, Perugino, Pinturicchio, Botticelli.

Muzeul Cristiano – a fost fondat in 1854 de Pius al IX-lea si contine statui, sarcofage, inscriptii si obiecte arheologice gasite in catacombe ce dateaza din secolul VI.

Muzeul Chiaramonti – In 1807 sculptorul neo-clasic Antonio Canova a deschis acest muzeu, denumit astfel dupa papa Pius al VII-lea Chiaramonti (1800-1823) , dorind expunerea laolalta a „celor trei arte infratite”: sculptura, arhitectura si pictura. Cu cele peste 1000 de obiecte expuse este unul din cele mai importante colectii de busturi romane si sculpturi funerare idealistice.

muzeeele vaticanului m chiaramonti

Complexul muzeal de la Vatican este deschis de luni pana sambata intre orele 9-18.( Atentie insa casa de bilete se inchide la ora 16 !). Pretul unui bilet e intrare este de 16 euro/persoana. La Muzeele Vaticanului se poate ajunge cu metroul A statia Ottaviano.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *