Muzeul de Arheologie din Istanbul

0 Shares

Muzeul de Arheologie din Istanbul cu o colectie totala de peste 1.000.000 de obiecte , este unul din cele mai mari muzee din lume. Se afla in apropiere de Palatul Topkapi si Parcul Gulhane si are in componenta trei muzee: Muzeul Orientului Antic, Muzeul de Arheologie si Muzeul Pavilionului Emailat.

muzeul de arheologie din istanbul8muzeul de arheologie din istanbul1muzeul de arheologie din istanbul2
Muzeul Orientului Antic a fost fondat de Hamdi Bey in 1883 langa cladirea Muzeului de Arheologie si este construit in stil neoclasic pe doua niveluri. La primul nivel se afla birourile si depozitul obiectelor. La nivelul doi se afla colectia propriu-zisa de artefacte ce au fost adunate din teritoriile otomane inainte de Primul Razboi Mondial din : Egipt, Siria, Palestina, dar si din teritorii anatoliene. Printre artefactele expuse aici se regasesc: statui din gresie, sculpturi si alte obiecte de arta ce apartin Epocii Pre Islamice ce dateaza din secolul IV I.C pana in secolul I D.C., obiecte egiptene din anii 2700 I.C – 395 D.C., vase din bronz, sculpturi confectionate din lut ars, pietre de mormant si obeliscuri.

muzeul de arheologie din istanbul5muzeul de arheologie din istanbul5muzeul de arheologie din istanbul7
Cel mai important artefact al muzeului este Tratatul de pace de la Kadesh, (tratatul de pace dintre egipteni si hititi din anul 1269 I.C.), care este recunoscut drept cel mai vechi tratat de pace din lume. De asemenea in Muzeul Orientului Antic sunt expuse peste 75.000 de tablite cuneiforme din Mesopotamia, ceea ce il face o resursa importanta de acest tip de artefacte.

muzeul de arheologie din istanbul3muzeul de arheologie din istanbul4
Muzeul de Arheologie propriu-zis a fost prima constructie turceasca ridicata special pentru a adaposti un muzeu si este una din cele mai frumoase cladiri construite in stil neo-clasic din Istanbul. Cele mai cunoscute si valoase artefacte din muzeu sunt Sarcofagul lui Alexandru cel Mare si Sarcofagul Femeilor Triste. Pe langa acestea Muzeul de Arheologie mai adaposteste la nivelul inferior si frize de la templul lui Artemis si Hekate, elemente de arhitectura din diverse temple, statui, pietre de mormant, altare si mozaicuri ce sunt expuse in ordine cronologica, din perioada arhaica pana la sfarsitul perioadei romane.

muzeul de arheologie din istanbul7muzeul de arheologie din istanbul10muzeul de arheologie din istanbul11
La etajul superior se afla expuse obiecte din piatra, vase si sculpturi din lut ars, monezi, medalii, sigilii si o vasta bibilioteca cu peste 70.000 de volume.

muzeul de arheologie din istanbul12muzeul de arheologie din istanbul13muzeul de arheologie din istanbul14
Vis-a-vis de cladirea  Muzeului de Arheologie se afla Muzeul Pavilionului Emailat a carui nume deriva de la mozaicurile aflate pe fatada acestuia. Aici sunt expuse in jur de 2.000 de placi de faianta si artefacte din ceramica ce apartin perioadei otomane.
Muzeul de Arheologie este deschis de marti pana duminica intre orele 9 -17. Pretul unui bilet de intrare este de 10 TL, , insa daca va cumparati Museum Pass Istanbul il puteti vizita gratuit. Muzeum Pass Istanbul este valabil 72 ore si costa 85 TL. Cu acesta puteti vizita gratuit si ale obiective turistice din Istanbul: Muzeul Hagia Sophia, Muzeul Mozaicurilor , Palatul Muzeu Topkapi, etc.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

One comment

  • Ce frumos! Mereu am visat ca o sa ajung si eu sa vizitez Istanbulul. Inca nu am reusit, dar sper sa am ocazia in viitor. Am sa notez si acest muzeu pe lista obiectivelor turistice de vizitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.