Palatul Dolmabahce Istanbul

0 Shares

Palatul Dolmabahce , unul din cele mai fermecatoare palate din lume, a fost construit in timpul domniei sultanul Abdulmecid (1839-1861), al treizecisiunulea sultan otoman. Construirea Palatului Dolmabahce a durat 13 ani , din iunie 1843 pana in iunie 1856 .

palatul dolmabahcepalatul dolmabahce1palatul dolmabahce2
Palatul Dolmabahce se afla situat in partea europeana a Bosforului , si este alcatuit din trei parti: Mabeyn (apartamentele de stat unde aveau loc intalnirile oficiale al sultanului), Muayede (holul ceremoniilor unde se tineau receptii oficiale si banchete) si Haremul Imperial (era rezervat pentru viata privata a sultanului).
Splendidul palat are o suprafata de 45.000 metri patrati, 285 de camere, 44 de holuri de receptie, 6 camere de hamam. Cea mai mare si cea mai importanta parte a palatului este Mabeyn , cea in care sultanii discutau problemele de stat. Salonul Medhal de la intrare, Scara de Cristal, Camera Rosie, Holul Sufera sunt decorate si mobilate intr-o maniera ce infatiseaza maretia imperiului otoman. Biblioteca , ce se afla tot in aceasta parte a palatului, este una din cele mai remarcabile camere ale acestuia. Muayede – holul ce leaga Mabeyn de Harem, este cel mai inalt si cel mai luxos hol din Palatul Dolmabahce. El are o suprafata de 2000 metri patrati, 56 de coloane, un dom de 36 metri inaltime si un candelabru englezesc ce cantareste 4.5 tone. Haremul nu este o cladire sau un complex de cladiri separat de partea principala a palatului, asa cum este de exemplu la Palatul Topkapi, ci camerele sale se afla sub acelasi acoperis al cladirii palatului.

palatul dolmabahce3palatul dolmabahce4palatul dolmabahce5
Palatul Dolmabahce a gazduit 6 sultani din 1856, atunci cand a fost dat in folosinta, pana in 1924 cand a avut loc desfintarea califatului. Intre 1927 – 1949 palatul a fost folosit ca birou prezidential. De asemenea intre 1926 – 1984 palatul a fost gazda unor congrese si conferinte internationale, dar si a vizitelor de protocol ale diversilor presedinti de state. Din 1984 acesta a devenit muzeu si este deschis publicului larg.
Palatul Dolmabahce este deschis intre orele 9 -16 (luni si joi este inchis). Pretul unui bilet de intrare este de 30 TL pentru Apartamentele de stat si 20 TL pentru Harem, dar puteti achizitiona si un bilet comun pentru ambele parti cu 40 TL. Vizitele se realizeaza numai cu ghid in limba engleza sau turca.

palatul dolmabahce6palatul dolmabahce7palatul dolmabahce8

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.