Muzeul Charlier Bruxelles

Muzeul Charlier a fost initial resedinta filantropului si iubitorului de arta Henri Van Cutsem. In 1904, dupa moartea acestuia, prietenul sau – sculptorul Guillaume Charlier a mostenit cladirea impreuna cu colectiile de arta ale lui Van Cutsem si a continuat achizitionarea de opere de arta ce apartineau artistilor belgieni contemporani. In 1925 Charlier a lasat prin testament frumoasa cladire si colectiile acesteia municipalitatii din Saint-Josse-ten-Note, iar din 21 octombrie 1928 aceasta devine muzeu.

muzeul charlier9muzeul charlier8muzeul charlier7
Muzeul Charlier expune lucrari de arta decorativa din sec XVIII-XX, picturi si sculpturi produse in ultima jumatate a secolului XIX si inceputul secolului XX realizate de artisti belgieni, inclusiv portrete, peisaje realiste si impresioniste, mobilier in stil Ludivic al XV , Ludovic al XVI-lea, neo-gotic, neo-renascentist si chinezesc. Acestea impreuna cu alte elemente decorative confera muzeului aerul unei case burgheze foarte confortabile tipica secolului XIX.
Colectia de sculpturi a Muzeului Charlier contine in special lucrari realizate de Guillaume Charlier , dar si de alti sculpturi realisti de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX precum Rik Wouters sau Alberic Collon.

muzeul charlier6muzeul charlier5muzeul charlier4
Colectia de picturi a Muzeului Charlier este in principal compusa din lucrari ale artistilor belgieni de la sfarstiul secolului XIX si inceputul secolului XX ce au fost achizitionate de sculptorul Guillaume Charlier. Dupa 1928 cand a fost deschis publicului, muzeul a primit si alte opere de arta ce au imbogatit colectia initiala (Wiertz, Bossuet, Wauters, etc.), ele provenind din donatii si mosteniri.
Muzeul Charlier dispune si de o impresionanta colectie de bijuterii ce este alcatuita in special din piese de origine belgiana (bijuterii in Ghent, Bruges, Liege, Bruxelles), dar si din giuvaiere de origine olandeza, franceza, engleza sau chiar rusa.
Muzeul Charlier este deschis de luni pana joi intre orele 10 si 17, iar vinere este deschis intre orele 10 si 13. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro, insa daca va cumparati Brussels Card il puteti vizita gratis . Cu acest card aveti transportul gratuit pe toate mijloacele de transport (metrou, autobuze, tramvaie) si puteti vizita gratis peste 30 de atractii turistice din Bruxelles (printre care Autoworld Bruxelles, Muzeul Instrumentelor Muzicale, Cinquantenaire, Maison du Roi, Muzeul Orientului Indepartat, Muzeul Jucariilor, Muzeul Regal al Africii Centrale, Muzeul Magritte,etc.) si de asemenea puteti avea reducere intre 5% si 25% la multe alte obiective turistice Bruxelles , dar si la anumite restaurante, shop-uri, expozitii. O data cu achizitionarea Brussels Card veti primi gratuit si o harta a orasului.
muzeul charlier3muzeul charlier2muzeul charlier1
Brussels Card exista in 3 variante: 24 ore – 24 euro, 48 ore – 34 euro, 72 ore – 40 euro (mai 2013). Se poate procura de la Biroul de Turism din Grand Place .

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *