Muzeul Bancii Nationale a Belgiei

Muzeul Bancii Nationale a Belgiei a fost fondat in anul 1982 si cuprinde 15 sali ce se axeaza pe 4 teme principale: : istoria mijloacelor de plata si trecutul Bancii Nationale, sarcinile si activitatile acesteia, rolul unei etalon monetar in economie si in final, banii ca fenomen cultural.

obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei12obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei11obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei10
Salile 1, 2, 3 – Banca Nationala: cifre importante si atractii principale Aceste 3 sali au fost folosite ca birouri pana in 1953 (birou al guvernatorului, biroul Consiliului de Conducere, si sala in care se tineau sedintele generale anuale ale actionarilor), iar acum sunt deschise publicului. Pe masura ce veti trece prin ele aveti posibilitatea sa faceti cunostinta cu cateva cifre importante din istoria economica a Belgiei.
Sala 4 – Banii in toate formele sale In aceasta sala veti observa o colectie unica de instrumente de plata foarte rare ce spun povestea banilor de-a lungul secolelor.
Sala 5 – Banca Nationala astazi si maine Aici veti afla cu ce se ocupa Banca Centrala. Cu alte cuvinte, carui scop serveste Banca Nationala a Belgiei? Veti afla ca o Banca Centrala nu numai ca trebuie sa se asigure ca platile se desfasoara in conditii normale, ci in primul rand aceasta are rolul de a mentine valorea banilor, cu alte cuvinte trebuie sa vegheze la mentinerea stabilitatii financiare.

obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei9obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei8obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei7
Sala 6 – Bancnotele si secretele lor Etapele variate in productia bancnotelor si diferitele elemente de securitate incorporate in acestea, sunt tema salii 6. De asemenea aici veti afla cum s-a pregatit Belgia pentru trecerea la monea europeana euro. Aceasta a pus in circulatie la 1 ianuarie 2002 peste 14.5 miliarde de bancnote. Ele sunt produse in 14 imprimerii ce lucreaza dupa aceleasi criterii si cu aceleasi standarde de control al calitatii. Astfel, bancnotele trebuie sa fie usor identificabile de cel ce le foloseste, rezistente la manevrare si sigure ( in sensul de a nu putea fi falsificate).
Sala 7 si 8 – O moneda stabila. De ce ? Cum? Aici veti afla despre inflatie si deflatie, „bolile” banilor care pot dauna vietii economice. Banca Centrala este „gardianul” banilor si face tot posibilul sa mentina preturile stabile.

obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei4l bancii nationale a belgiei6

Sala 9 – Piata de capital, doar o piata ordinara
Termenul de bursa sau piata de capital ce desemneaza locul unde hartii de valoare (ce reprezinta active economice) sunt tranzactionate, deriva de la Piata Van der Buerse din Bruges, locul in care in secolul XIV comerciantii faceau negot. Cuvantul a prins foarte rapid in limbajul de zi cu zi. Aceasta sala va explica cum functioneaza piata de capital, cum reactioneaza la evenimente importante, ce insemana actiuni, obligatiuni, Dow Jones, rate de schimb,etc. si va ofera si numeroase exemple reale.

Salile 10 si 11- Euro: Cum si De ce?
obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei5

In salile anteriore s-a explicat impactul inflatiei si deflatiei asupra diferitilor agenti din viata economica. Din pacate aceste situatii de instabilitate monetara sunt un fapt real. Ele au lovit puternic Europa in sec. XX de aceea moneda unica euro, garanteaza in prezent o stabilitate economica pentru mai mult de 300 milioane de locuitori.
 Sala 12 – Calatoria platilor Ce se intampla cand iti tastezi PIN-ul de la card intr-un magazin? Cum ajung banii in contul comerciantului? Banca Nationala a Belgiei ofera o gama variata de servicii bancare, in special plati interbancare. Astazi, majoritatea platilor se fac in forma fara cash prin transferuri, cecuri sau electronic folosind Maestro, Visa, etc. Fiecare plata in general implica interventia a 2 banci: cea a persoanei care plateste si cea a celui care primeste plata. In fiecare caz Banca Centrala se comporta ca intermediar prin folosirea diverselor tipuri de sisteme de plata.
Sala 13 – Bancile Centrale, o chestiune de confidentialitate
Aici se afla o sala de proiectie in care puteti viziona 2 filme, unul scurt si unul de animatie ce va explica despre stabilitatea monetara si despre rolul Bancii Centrale in limitarea riscului de instabilitate monetara.
 Sala 14- Puterea de cumparare De-a lungul anilor In aceasta sala puteti vedea cum preturile produselor de fiecare zi s-au schimbat de-a lungul anilor. Desi fiecare produs a devenit mult mai scump, asta nu inseamna ca puterea de cumparare a scazut pentru ca veniturile au crescut mai repede decat preturile (bineinteles este vorba de Belgia!).
Sala 15 – Bani si Imaginatia Aceasta sala amuzanta ne arata cum imaginatia noastra este dominata de bani…Paine, aluat, bani, inghetata…. banii nu numai ca sunt omniprezenti in viata noastra de zi cu zi, dar si in imaginatia noastra. Vorbirea populara sau limbajul erudit, cantece, filme, povesti si romane, toate demonstreaza simbolismul bogat pe care il exprima banii.
obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei3obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei2obiective bruxelles muzeul bancii nationale a belgiei1
Muzeul Bancii Nationale a Belgiei se poate vizita de marti pana duminca intre orele 10 si 18. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro, , insa daca va cumparati Brussels Card il puteti vizita gratis . Cu acest card aveti transportul gratuit pe toate mijloacele de transport (metrou, autobuze, tramvaie) si puteti vizita gratis peste 30 de atractii turistice din Bruxelles (printre care Autoworld Bruxelles, Muzeul Instrumentelor Muzicale, Cinquantenaire, Maison du Roi, Muzeul Orientului Indepartat, Muzeul Jucariilor, Muzeul Regal al Africii Centrale, Muzeul Magritte,etc.) si de asemenea puteti avea reducere intre 5% si 25% la multe alte obiective turistice Bruxelles , dar si la anumite restaurante, shop-uri, expozitii. O data cu achizitionarea Brussels Card veti primi gratuit si o harta a orasului.
Brussels Card exista in 3 variante: 24 ore – 24 euro, 48 ore – 34 euro, 72 ore – 40 euro (mai 2013). Se poate procura de la Biroul de Turism din Grand Place .

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.