Prajitura cu foi crema ciocolata si glazura
Prajitura cu foi crema ciocolata si glazura este un adevarat rasfat culinar ! foile fragede impreuna cu crema delicioasa de ciocolata, alcatuiesc un desert aromat foarte indragit !
Ingrediente Prajitura cu foi crema ciocolata si glazura:
Foi:
- 600 grame faina
- 125 grame unt topit racit
- 125 grame smantana
- 75 grame zahar
- 1 lingura suc lamaie
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita amoniu
- 2 oua
- 1 plic praf de copt
Crema de ciocolata:
- 800 ml lapte
- 200 grame zahar
- 4 oua
- 7 linguri amidon
- 250 grame unt
- 250 grame ciocolata neagra
- 1 lingura esenta de rom
Glazura:
- 150 grame ciocolata neagra
- 75 grame ciocolata cu lapte
- 75 ml smantana pentru frisca
Preparare Prajitura cu foi crema ciocolata si glazura:
Foi:
- Untul topit si racit se mixeaza cu ouale, zaharul, zaharul vanilat si smantana, pana cand obtineti o crema omogena.
- Adaugati praful de copt si amoniul stins cu sucul de lamaie, apoi incorporati faina treptat.
- Aluatul se va framanta pana cand va deveni nelipicios si de consistenta moale.
- Impartiti aluatul in 5 parti egale.
- Foile se vor intinde si se vor coace pe rand, la 180 grade celsius, pe fundul unei tavi de copt de 23×33 cm, unsa cu putin ulei.
- Fiecare foaie se va coace in jur de 10-12 minute sau pana se rumeneste usor.
- Foile trebuie sa se raceasca complet inainte de a le umple cu crema de ciocolata.
Crema de ciocolata:
- Intr-o craticioara puneti laptele impreuna cu zaharul la foc mediu.
- Intr-un castron amestecati ouale cu amidonul.
- Dupa ce laptele s-a incalzit se ia din acesta 4-5 linguri si se adauga peste ouale mixate cu amidonul; se mixeaza pana cand se obtine o compozitie omogena, apoi se toarna peste laptele din cratita de pe foc.
- Se mixeaza continuu pana cand crema se ingroasa.
- Luati apoi crema de pe foc si adaugati in aceasta ciocolata rupta in bucatele; mixati pana cand ciocolata se topeste.
- Se adauga si untul taiat cubulete, apoi se incorporeaza esenta de rom.
Asamblare Prajitura cu foi crema ciocolata si glazura:
- Se ia cate o foaie, dupa ce s-a racit complet, si se unge cu 1/4 din crema.
- Repetati pana cand se termina foile si crema; ultima foaie nu are crema, se decoreaza cu glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata:
- Topiti ciocolata neagra si cea cu lapte impreuna cu smantana pentru frisca pe bain-marie.
- Luati amestecul topit si omogenizat de pe foc si intindeti-l uniform peste ultima foaie a prajiturii.
- Lasati prajitura la frigider cel putin 8 ore pentru a se inmuia foile.
- Prajitura cu foi crema ciocolata si glazura se taie apoi in bucati, si se va pastra tot la frigider pe parcusul consumarii acesteia.