Peggy Guggenheim

0 Shares

peggy guggenheim

Margarite “Peggy” Guggenheim (26 August 1898 – 3 Decembrie 1979) a fost o colectionara americana de arta moderna.

Peggy Guggenheim s-a nascut la New York pe 26 august 1898, fiica lui Benjamin Guggenheim si a lui Florette Seligman. Benjamin Guggenheim a fost unul din cei sapte frati care, impreuna cu tatal lor, Meyer au creat averea familiei la sfarsitul sec. XIX din minerit  si extragerea metalului din minereu, in special, argint, cupru, si plumb.

La inceputul anilor ’20, Peggy Guggenheim a lucrat in libraria Sunwise Turn din New York ;  aici a inceput sa cunoasca  cercurile artistice si intelectuale ale New York-ului , si l-a cunoscut pe primul sau sot Laurance Vail. Vail era scriitor, dar  realiza si colaje dadaiste cu mult talent. In 1921 Peggy Guggenheim a calatorit in Europa, unde a cunoscut multi artisti printre care: Constantin Brancusi, Djuna Barnes, si Marcel Duchamp cu care va lega  prietenii pe viata. De Vail s-a despartit in 1928 pentru un intelectual englez, John Holms, care a fost marea iubire a vietii sale.

In 1937, incurajata de prietena sa Peggy Waldman, Peggy Guggenheim s-a hotarat sa deschida o galerie de arta in Londra. Deschidera galeriei Guggenheim Jeune a avut loc in ianuarie 1938 si a marcat inceputul unei cariere ce va influenta  cursul artei dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial. Primele lucrari expuse in  galeria lui Peggy Guggenheim au fost cele ai lui Jean Cocteau, iar apoi cele ale lui Vasily Kandinsky.

In 1939, Peggy Guggenheim a inceput sa faca planuri pentru a deschide un muzeu de arta moderna in Londra impreuna cu prietenul sau Herbert Read . Datorita inceperii razboiului in septembrie 1939, deschiderea muzeului din Londra nu a mai avut loc, insa intre 1939-1940 Peggy Guggenheim  a fost preocupata de achizitionarea lucrarilor de arta ce aveau sa ajunga in colectia sa, tinandu-si promisiunea facuta  de  “a cumpara un tablou pe zi”. In aceasta perioada au fost achizitionate capodoperele  colectiei sale, lucrari de Francis Picabia, George Braque, Salvador Dali, Paul Klee, Man Ray, Marc Chagall , etc.

Peggy Guggenheim l-a surprins pe Fernand Leger cand a cumparat lucrarea sa “Oameni in oras” in ziua in care Hitler a invadat Norvegia. A achizitionat si “Pasarea in vazduh” a lui Brancusi in timp ce germanii se apropiau de Paris, si tot in acea perioada  a decis sa se intoarca in New York, orasul nau natal. In iulie 1941, Peggy Guggenheim a zburat din Franta ocupata de nazisti impreuna cu Max Ernst, care avea sa devina cel de-al doilea sot al sau cateva luni mai tarziu (au divortat in 1943).

Ajunsa in New York Peggy Guggenheim a cautat imediat o locatie pentru un muzeu de arta moderna, in timp ce continua sa achizitioneze lucrari pentru colectia sa. In octombrie 1942 a deschis galeria “Arta Acestui Secol”.  Aici Peggy Guggenheim a expus colectia sa de lucrari de arta cubista, abstracta si suprarealista, care la acea vreme era aproape completa ca si colectia ce se afla astazi gazduita in Venetia.

In aceasta galerie Peggy Guggenheim  a organizat expozitii temporare ale  artistilor europeni de frunte, dar si a catorva artisti americani mai putin cunoscuti la acea vreme, precum Robert Motherwell, Mark Rothko, si Jackson Pollock, “starul” galeriei. Din iulie 1943 Peggy Guggenheim l-a sustinut pe Pollock  oferindu-i o bursa lunara si l-a promovat ajutandu-l sa-si vanda picturile. Peggy Guggenheim  si colectia sa au jucat un rol vital in dezvoltarea miscarii americane de arta de importanta internationala – Expresionismul Abstract. Impreuna cu amicul si asistentul sau Howard Putzel, Peggy Guggenheim a incurajat si a ajutat nasterea curentului avant-garde din New York.

In 1947 Peggy Guggenheim a decis sa se intoarca in Europa, unde colectia sa a fost prezentata pentru prima data la Bienala de la  Venetia in 1948, astfel incat  artisti ca Arshile Gorky, Jackson Pollock si Mark Rotko si-au expus pentru prima data  lucrarile  in Europa.

In 1948 Peggy Guggenheim a cumparat Palazzo Venier dei Leoni aflat pe Marele Canal din Venetia acesta  devenindu-i resedinta .

In 1949 a tinut o expozitie de sculptura in gradina palatului, iar in 1951 a deschis colectia sa  publicului. Timp de 30 de ani, cat a trait in Venetia, Peggy Guggenheim a continuat sa achizitioneze lucrari de arta si a ajutat  artisti europeni si americani.

In 1962 Peggy Guggenheim a devenit cetatean de onoare al Venetiei.

Peggy Guggenheim a murit la varsta de 81 de ani pe 23 decembrie 1979. De atunci, colectia Peggy Guggenheim a crescut si a devenit una din cele mai frumoase muzee de arta moderna din lume.

In prezent  o parte din colectia Peggy Guggenheim  sa se afla astazi la  Venetia in Palazzo Venier dei Leoni, iar restul in Solomon R. Guggenheim Museum din New York, un muzeu fondat de unchiul sau in 1937 impreuna cu artista Hilla von Rebay.

 In 1997 cu ajutorul Fundatiei Solomon R. Guggenheim  s-a deschis un muzeu Guggenheim si in Bilbao, iar in 2017 se preconizeaza  ca se va deschide un muzeu Guggenheim in Abu Dhabi, ambele avandu-l arhitect pe  Frank Gehry.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.