Muzeul Sakip Sabanci din Istanbul

0 Shares

Muzeul a fost deschis publicului in 2002 de catre Sakip Sabanci – un industrias turc ce s-a ocupat de comertul cu bumbac. Casa ce adaposteste Muzeul Sakip Sabanaci a fost resedinta familie sale timp de 30 ani (1969-1999) si se afla pe malul Bosforului.

muzeul sakip Muzeul Sakip Sabanci contine carti, hilye, murakkaa, farfurii, inscriptii din moschei, si o colectie de caligrafie. De asemenea adaposteste tablouri ale unor artisti turci: Ahmet Pasa, Osman Hamdi Bey.

muzeul sakip muzeul sakip sabanci6muzeul sakip sabanci1
Colectia de caligrafie otomana din Muzeul Sakip Sabanci este expusa la etajul superior al conacului. Acoperind o perioada de cinci secole si o gama variata de manuscrise, carti si documente, inclusiv editii rare ale Koranului, panouri caligrafice, carti de rugaciuni, decrete imperiale, dar si instrumente de caligrafie, colectia ofera un „tablou” cuprinzator al artei caligrafice din imperiul otoman.
Colectia de tablouri din Muzeul Sakip Sabanci include lucrari ale unor artisti turci din sec. XIX si XX precum: Osman Hamdi, Seker Ahmed Pasa, Nazmi Ziya, Ibrahim Calli, Feyhaman Duran si Fikret Mualla, dar si artisti europeni: Fausto Zonaro si Ivan Ayvazovski care au trait si au lucrat in imperiul otoman.

muzeul sakip sabanci4muzeul sakip sabanci5
Cele trei camere de la parter ale pensiunii ce adaposteste Muzeul Sakip Sabanci , au fost pastrate exact asa cum erau pe vremea cand traia familia Sabanci aici, cu mobila si obiectele originale ce dateaza din din sec. XVIII si XIX.
Muzeul Sakip Sabanci are adesea expuse in colectii temporare importante obiecte si lucrari de arta din muzee straine. Picasso in Istanbul, Capodoperele Artei de la Est la Vest si Memoriile Lumii Otomane din Lisabona de la Muzeul Calouste Gulbekian, sunt doar cateva din expozitiile temporare ce au fost gazduite de Muzeul Sakip Sabanci de-a lungul timpului.

muzeul sakip sabanci2muzeul sakip sabanci3Muzeul Sakip Sabanci este deschis marti, joi, sambata, duminica intre orele 10 – 18, iar miercurea si vinerea intre orele 10 – 20 (lunea muzeul este inchis). Pretul biletului de intrare este de 15 TL.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.