Muzeul Mozaicurilor din Istanbul

0 Shares

Aflat in spatele Moscheii Albastre si ignorat frecvent de turisti, Muzeul Mozaicurilor este o reminescenta a ceea ce a fost in vremuri demult apuse Marele Palat al Bizantului, resedinta imperiala a conducatorilor Bizantului, care stapaneau teritoriile ce sa intindeau din Iran pana in Italia.

muzeul mozaicurilor1Marele Palat al Bizantului (actualul Muzeul al Mozaicurilor) a fost construit in timpul imparatului Constantin I (306-337), el a suferit distrugeri majore in timpul Revoltei Nika din anul 532, insa imparatul Justinian I (527-565) l-a refacut ulterior. Imparatii ce l-au urmat pe acesta au existins palatul, insa incepand cu sec. X monarhii au inceput sa locuiasca in palate mai mici precum Magnaura si Blacherna, abandonand palatele mari datorita costurilor ridicate ale acestora.

muzeul mozaicurilor2muzeul mozaicurilor3
Marele Palat al Bizantului (actualul Muzeul al Mozaicurilor) a fost jefuit in timpul Cruciadelor in anul 1204 si a fost abandonat in perioada Bizantina tarzie. Dupa cucericea Constantinopolului in 1453, un mic cartier s-a format in zona unde se afla acesta. Toate ramasitele constructiilor din perioada bizantina au fost acoperite cu pamant. Ruinele ramase din acea perioasa au fost gasite in perioada excavarilor efectuate in aceasta zona in timpul constructiei Moscheii Albastre.
Mozaicurile aflate pe podeaua Marele Palat al Bizantului (actualul Muzeul al Mozaicurilor) au fost gasite la cativa metri sub pamant in timpul excavatiilor efectuate in timpul constructiei Bazarului Otoman, in perioada 1935-1938 si 1951-1954.

muzeul mozaicurilor4muzeul mozaicurilor5
Mozaicurile ce se afla in Muzeul al Mozaicurilor alcatuiesc un perimetru de 250 metri patrati. Putem admira scene din natura, mitologie, natura moarta datand din sec. VI DC, precum: vanatoarea de tigru, hranirea antilopelor, lupta dintre un vultur cu un sarpe, copii pe spatele unei camile, ursul mancand un miel, lupta dintre un elefant si un leu, etc. Materialele folosite la construirea acestor mozaicuri au fost lut ars, cu pietre si sticla colorata.
Muzeul Mozaicurilor a fost deschis publicului in anul 1953. Restaurarea si conservarea mozaicurilor a fost terminata intre 1983-1997, cu ajutorul Ministerului de Cultura al Turciei si al Academiei de Stiinta Austriaca.

muzeul mozaicurilor6Muzeul Mozaicurilor din Istanbul se poate vizita in lunile aprilie- octombrie 9 -19, iar in lunile noiembri – martie 9 – 17 (muzeul este inchis in ziua de luni). Pretul de intrare este de 8 TL, insa daca va cumparati Museum Pass Istanbul il puteti vizitati gratuit. Muzeum Pass Istanbul este valabil 72 ore si costa 85 TL. Cu acesta puteti vizita gratuit si ale obiective turistice din Istanbul: Muzeul Hagia Sophia , Muzeul de Arheologie, Palatul Muzeu Topkapi, etc.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.