Moschea Albastra (Moschea Sultanului Ahmet )

0 Shares

Moschea Sultanului Ahmet sau Moschea Albastra asa cum este cunoscuta de majoritatea turistilor, este unul din multele monumentele pe care le putem admira in cosmopolitul Istanbul, ce a devenit simbolul acestuia.

moschea albastra1 Interiorul sau este decorat cu exact 21.043 placi de ceramica albastra, stralucitoare aduse de la Iznik. Pe minaretele Moscheii Albastre se afla 16 serefes (platforme al muezinilor) ce amintesc faptul ca sultanul Ahmet era al saisprezecelea sultan otoman.

moschea albastra2moschea albastra3moschea albastra4Arhitectul Sedefkar (mester in prelucrarea scoicilor), a fost ucenicul celebrului arhitect Mimar Sinan cel care a restaurat Hagia Sophia, si a construit Moschea Albastra in decursul a opt ani (1609-1617).

moschea sultanului ahmet3moschea sultanului ahmet2Mormantul sultanului Ahmet, cel care a ordonat construirea Moscheii Albastre, se afla in gradinile moscheii, ca o cladire separata aflata chiar in curtea interioara. In fata mormantului se afla Fantana Germana . Ea a fost daruita de kaizerul Wilhelm al Germaniei pentru a comemora vizita sa in istanbul in anul 1901, iar toata partile componente ale acesteia au fost produse in Germania, de aici provenindu-i si numele.

moschea sultanului ahmetMoschea Albastra este deschisa non-stop , deci practic se poate vizita oricand, mai putin in timpul rugaciunilor musulmanilor, intrarea este libera.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.