Hagia Sophia din Istanbul

0 Shares

Hagia Sophia a fost construita in timpul perioadei bizantine si se afla in cartierul Sultanahmet din Istanbul. Este cunoscuta drept una dintre cele mai mari capodopere din istoria artei.

hagia sophia1 Initial cand a fost construita, a fost denumita simplu Marea Biserica (Megale Ekklesia) si a fost dedicata Intelepciunii Divine. Actuala Hagia Sophia pe care o putem vizita astazi este de fapt a treia Hagia Sophia construita in acelasi loc. Cea de-a treia Hagia Sophia a fost biserica 916 ani, apoi moschee timp de 481 ani, iar din 1935 este un muzeu ce atrage anual foarte multi turisti.

hagia sophia2hagia sophia3hagia sophia4
Prima biserica a fost construita in timpul domniei lui Constantin al II-lea (337-361) si avea un acoperits din lemn. O mare parte din aceasta constructie a ars in anul 404. A doua biserica a fost construita de imparatul Theodosius al II-lea (408-450) in anul 415. Multe din ramasitele acestei structuri, precum fresce si elemente de arhitectura ornamentala din marmura cu basoreliefuri ce simbolizau cei 12 apostoli, au fost descoperite in 1935 in timpul excavatiilor si pot fi vazute in muzeul Hagia Sophia de astazi.
Cea de-a doua biserica Hagia Sophia a ars in timpul revoltei Nika ce a avut loc impotriva imparatului Justinian. Biserica actuala, cea de-a treia, a fost construita intre 532 si 537 in timpul domniei lui Justinian I. Arhitectii cladiri au fost Antheius din Tralles si Isidorus din Miletus. Materialele de constructie folosite la inaltarea noii biserici au fost aduse din diverse cariere de piatra ale imperiului. Biserica a fost inaugurata la 27 decembrie 537.

hagia sophia5hagia sophia6De-a lungul timpului Hagia Sophia a fost martora multor evenimente importante: aici au fost incoronati imparati sau au fost sarbatorite victorii. Ea a fost deteriorata de foc sau cutremure, dar de fiecare data a fost reparata imediat si redeschisa pentru rugaciuni.
In anul 1453 cand Constantinopolul a fost cucerit, Hagia Sophia era intr-o stare de ruina avansata, insa multi arhitecti turci, inclusiv celebrul arhitect Sinan, si-au folosit indemanarea pentru a restaura aceasta frumoasa cladire, insa in stil otoman; astfel locul sacru al crestinatatii a fost convertit intr-un lacas sfant al musulmanilor in timpul perioadei otomane. Mozaicurile deosebite din Hagia Sophia au fost acoperite cu gips in sec. XVI, ele fiind dezvaluite din nou abia in anul 1932.

hagia sophia7hagia sophia8Hagia Sophia a fost transformata intr-un muzeu printr-un decret semnat la 24 noiembrie 1934 de presedintele Mustafa Kemal Ataturk, si a fost deschis publicului la 1 februarie 1935 sub denumirea „Muzeul Hagia Sophia”.

Hagia Sophia este deschisa in lunile aprilie – octombrie inte orele 9 – 19, iar in lunile noiembrie – martie 9 -16.30 (lunea muzeul este inchis). Un bilet de intrere costa 25 TL, , insa daca va cumparati Museum Pass Istanbul il puteti vizita gratuit. Muzeum Pass Istanbul este valabil 72 ore si costa 85 TL. Cu acesta puteti vizita gratuit si ale obiective turistice din Istanbul: Muzeul Mozaicurilor, Muzeul de Arheologie, Palatul Muzeu Topkapi, etc.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.