Basilica Cisterna din Istanbul (Yerebatan Sarnici)

0 Shares

Una din structurile istorice magnifice ale Istanbulului este Basilica Cisterna aflata la sud-vest de Hagia Sophia.

Basilica Cisterna fost construita in timpul domniei lui Justinian I pentru a alimenta cu apa orasul in timpul perioadei bizantine, si reprezinta o sectiune a unei retele impresionante de bazine.

basilica cisterna din istanbul5Datorita coloanelor din marmura care compun Basilica Cistern, ce se inalta din apa si par incomensurabile, este denumita si „Palatul Scufundat”. Ea are 140 metri lungime , 70 metri latime si este o structura rectangulara giganta. Cand intrati trebuie sa coborati 55 de trepte. Cele 336 de coloane ce alcatuiesc Basilica Cistern au 9 metri inaltime si sunt dispuse pe 12 randuri a 28 de coloane fiecare, fiind asezate la 4,8 metri una de alta. Greutatea tavanului este distrubuita uniform catre coloane cu ajutorul unor arce. 98 din coloane sunt construite in stil corintic, iar restul in stil doric.

basilica cisterna din istanbul4Basilica Cistern are 9800 metri patrati si o capacitate de a acumula 100.000 tone de apa. La baza a doua dintre coloane se afla doua capete de meduza, unul cu capul in jos, iar celalalt asezat pe lateral ; ele reprezinta capodopere ale sculpturii din epoca romana. Nu se stie de unde au fost luate aceste capete de meduza si aduse aici, dar ele sunt si azi punctul de atractie principal al vizitatorilor.

basilica cisterna din istanbul3basilica cisterna din istanbul1

Basilica Cistern a fost restaurata in perioada 1985-1987 de Primaria din Istanbul. Tot atunci au fost construite coridoare pentru a permite vizitatorilor sa se plimbe de-a lungul acesteia.

basilica cisterna din istanbul2

Basilica Cisterna se poate vizita zilnic intre orele 9- 18.30, iar pretul de intrare este de 10 TL.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.