Biserica Inimii Sacre – Koekelberg din Bruxelles

 Biserica Inimii Sacre – Koekelberg din Bruxelles este a cincea ca marime din lume dupa Basilica Notre-Dame de la Paix din Yamoussoukro (Coasta de Fildes), Basilica Sfantul Petru din Roma, Catedrala St. Paul din Londra si Basilica Santa Maria dei Fiori din Florenta.

Biserica Inimii Sacre este o capodopera a arhitecturii Art Deco. Ea a fost construita cu ajutorul colaborarii dintre arhitectul Albert Van Huffel, cu inginerul Paul Rome si cu sculptorul Harry Elstrom.

biserica inimii sacre - koekelberg din bruxelles1biserica inimii sacre - koekelberg din bruxelles4biserica inimii sacre - koekelberg din bruxelles6

Ideea construirii unui panteon national i-a venit regelui Leopold al II-lea in anul 1880 cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la independenta Belgiei, insa prima piatra pusa la temelia construirii basilicii a fost pusa de acesta abia 25 de ani mai tarziu pe 12 octombrie 1905.
Cand a inceput Primul Razboi Mondial fusese terminata numai fundatia cladirii, iar in timpul acestuia datorita lipsei banilor constructia bisericii a fost sistata.

biserica inimii sacre - koekelberg din bruxelles2biserica inimii sacre - koekelberg din bruxelles3

Abia in 1925 cladirea a inceput sa „creasca” atunci cand cand arhitectul Albert van Huffel a fost ales sa se ocupe de terminarea basilicii. In 1935 dupa moartea lui Van Huffel, Paul Rome a continuat munca acestuia. Fiind o cladire de anvergura lucrarile au continuat multi ani, si abia pe 11 noiembrie 1970 Biserica Inimii Sacre – Koekelberg din Bruxelles a fost inaugurata.
Arhitectul Van Huffel nu a lasat nici un spatiu nefolosit in basilica: uriasa biserica are cateva sali pentru meeting-uri, o cripta, un teatru, o capela, o locuinta pentru ingrijitorul cladirii, dar si 2 muzee: Muzeul Surorilor de Culoare si Muzeul de Arta Religioasa.

biserica inimii sacre - koekelberg din bruxelles5biserica inimii sacre - koekelberg din bruxelles7biserica inimii sacre - koekelberg din bruxelles8 Biserica Inimii Sacre – Koekelberg din Bruxelles poate fi vizitata zilnic intre orele 9–17 pe timpul verii si intre orele 10–16 pe timpul iernii. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro, insa daca va cumparati Brussels Card biletul costa doar 2 euro.

Cu acest card aveti transportul gratuit pe toate mijloacele de transport (metrou, autobuze, tramvaie) si puteti vizita gratis peste 30 de atractii turistice din Bruxelles (printre care Autoworld Bruxelles, Muzeul Instrumentelor Muzicale, Cinquantenaire, Maison du Roi, Muzeul Orientului Indepartat, Muzeul Jucariilor, Muzeul Regal al Africii Centrale, Muzeul Magritte,etc.) si de asemenea puteti avea reducere intre 5% si 25% la multe alte obiective turistice Bruxelles , dar si la anumite restaurante, shop-uri, expozitii. O data cu achizitionarea  Brussels Card veti primi gratuit si   o harta a orasului.

Brussels Card exista in 3 variante: 24 ore – 24 euro, 48 ore – 34 euro, 72 ore – 40 euro (mai 2013). Se poate procura de  la Biroul de Turism din Grand Place .

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.