Panteonul din Roma

Panteonul din Roma a fost inaugurat in anul 27 IC de generalul roman Marcus Agrippa, ca un templu dedicat zeilor pagani romani. Datorita unui incediu puternic din anul 80 DC templul inital a ars, insa imparatul Hadrian l-a reconstruit in anul 125 DC.

panteonul din roma 1

Pe fatada acestuia se poate citi o inscriptie in latina ce aminteste de Marcus Agrippa: „M AGRIPPA L.F. COSTERTIUM .FECIT” – adica: „A fost construit de Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, consul pentru a treia oara”.
Probabil cea mai fascinanta trasatura a Panteonului este arhitectura sa. Structura acestuia se compune din mai multe arcuri care se intersecteaza. Domul este si el sprijinit de o serie de arce distribuite orizontal. Materialele care s-au folosit la construirea acestuia sunt travertinul, tuful, si piatra ponce (este foarte usoara si are porozitate mare) pentru dom.

panteonul din roma 2

Dimensiunea inaltimii interioare a Panteonului si diametrul domului au exact aceeasi lungime: 42,3 metri. Acoperisul domului are o deschidere mare – oculus – o fereastra ce reprezinta singura sursa de lumina a acestuia. Porticul fatadei are 3 randuri a 8 coloane, fiecare avand diametrul de 1,5 metri. O usa imensa de bronz permite intrarea in cladirea cilindrica.

panteonul din roma 3

Din anul 609 Panteonul a devenit biserica si mausoleu pentru unele  personalitati importante din istoria Italiei: regele Vittorio Emmanuel al II-lea, Umberto I, pictorul Raphael.

Datorita frumusetii sale Panteonul a inspirat inca din antichitate multi artisti, in special pe cei din Renastere, el fiind considerat predecesorul tuturor lacaselor moderne de cult.

panteonul din roma 4

Panteonul din Roma se poate vizita gratuit, astfel: de luni pana sambata intre orele 8.30-19.30,  duminica  intre 9 -18, iar  de sarbatorile legale 9-13.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.