Tort de ciocolata cu glazura de cacao

Desi este un desert classic, apetisantul tort de ciocolata cu glazura de cacao este absolut delicious pe placul tuturor. Se prepara destul de facil si se preteaza la orice ocazie.

Tort de ciocolata cu glazura de cacao

Ingrediente Tort de ciocolata cu glazura de cacao:

Blat:

  • 3 cani faina
  • 2 cani zahar
  • 1/2 cana cacao pudra
  • 1 plic praf de copt
  • 2 cani apa fierbinte
  • 3/4 cana ulei
  • 2 linguri otet de vin alb
  • 1lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita de cafea instant

Ingrediente glazura:

  • 120 grame unt
  • 1 1/2 cana zahar
  • 1 1/4 cana cacao pudra
  • 1 1/4 cana smantana pentru frisca
  • 1/4 cana smantana de consistenta mai slaba
  • 1 lingurita cafea instant
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • Zahar pudra daca este cazul pentru glazura

Preparare Tort de ciocolata cu glazura de cacao:

  • Incingeti cuptorul la 180 grade celsius.
  • Ungeti cu unt doua tavi rotunde de tort cu diametrul de 18 cm.
  • Intr-un castron mare mixati ingredientele uscate (faina, zahar, cacao, praf de copt).
  • Intr-o cana mare de masurat lichide combinati apa fierbinte, otetul, uleiul, cafeaua instant si esenta de vanilie.
  • Turnati treptat apoi acesta combinatie peste ingredientele uscate mixate anterior.
  • Amestecati usor ingredientele pana obtineti un aluat omgen (daca raman cateva cocoloase e in regula).
  • Impartiti aluatul in mod egal in cele doua tavi rotunde de copt pregatite anterior.
  • Dati tavile in cuptorul incins timp de 35 de minute sau verificati cu scobitoarea.
  • Dupa ce scoateti blaturile coapte din cuptor lasati-le sa se raceasca cel putin 20 de minute in tava de copt, apoi scoateti-le din acestea cu grija si lasati-le sa se raceasca complet inainte de a le glazura.

Glazura:

  • Topiti untul intr-o craticioara antiaderenta la foc mediu.
  • Adaugati zaharul si cacaua.
  • Mixati pana cand sosul de ciocolata se ingroasa.
  • Intr-o cana de lichide gradata mixati smantana pentru frisca cu smantana de consistenta mai slaba si cafeaua instant.
  • Turnati treptat compozitia obtinuta peste sosul de ciocolata de pe foc.
  • Lasati sosul de ciocolata pe foc pana cand zaharul s-a dizolvat si glazura este omogena (nu fierbeti).
  • Luati glazura de pe foc si adaugati in aceasta esenta de vanilie.
  • Lasati glazura sa se raceasca complet (cca 3 ore).
  • Daca vi se pare prea lichida puteti adauga zahar pudra (cate o lingura pe rand) pana cand obtineti o consistenta mai solida.

Asamblati tortul:

  • Asezati primul blat pe o farfurie de tort si intindeti jumatate din glazura pe toata suprafata acestuia inclusiv pe margini.
  • Asezati deasupra cel de-al doilea blat si procedati la fel.
Please follow and like us:

2 comments

  • Loredana

    eu as folosi esenta de rom in loc de esenta de vanilie la crema, in rest cred ca este foarte gustos!

    • admin

      Loredana poti folosi orice esenta doresti. Intr-adevar multi considera ca esenta de rom se preteaza mai bine la crema de cacao, insa eu am folosit esenta de vanilie si consider ca si aceasta ii da un gust foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.