Placinta cu branza de vaci

Placinta cu branza de vaci este un desert clasic savuros, potrivita la orice ocazie: de Craciun, Revelion, Paste si bineinteles daca avem musafiri.Puteti folosi si ricotta, sau o combinatie de branzeturi: ricotta+branza de vaci.

Placinta cu branza de vaci

Ingrediente Placinta cu branza de vaci:

Aluat:

  • 450 g faina
  • 85 g faina pentru pasta ce se intinde deasupra
  • 14 linguri ulei
  • 2 oua
  • 10 g drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura lapte caldut
  • 50 grame iaurt

Umplutura:

  • 800 g branza de vaci sau ricotta
  • 3 oua mari
  • 2 linguri gris
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie

Pentru uns deasupra:

  • 1 galbenus desfacut in 2 linguri de apa sau lapte

Preparare Placinta cu branza de vaci:

  • Drojdia se amesteca cu zaharul si 1 lingura de lapte caldut.
  • Intr-un castron punem cele 450 g faina alba impreuna cu 7 linguri de ulei, si cele 2 oua.
  • Adaugam drojdia si incepem sa framantam, apoi adaugam treptat iaurtul si framantam pana cand obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini.
  • In functie de faina folosita, este posibil sa trebuiasca mai mult sau mai putin iaurt.
  • Separat se amesteca cele 85 grame de faina cu cele 7 linguri de ulei ramase, pana se obtine o pasta.
  • Aluatul framantat il rasturnam pe planul de lucru usor infainat.
  • Intindem o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 0.5 cm.
  • Ungem foaia cu pasta de ulei si faina, apoi o rulam cat mai strans si o acoperim cu folie alimentara.
  • Se lasa sa se odihneasca, la temperatura camerei pana cand se prepara umplutura (aproximativ 10 minute).

Umplutura:

  • Amestecati branza de vaci/ricotta cu restul ingredientelor.
  • Dupa ce a trecut timpul de odihna, ruloul se taie in doua parti egale.
  • Din fiecare parte se intinde o foaie subtire, de dimensiunea tavii de copt.
  • Cu ajutorul sucitorului se transfera prima foaie in tava pe care ati tapetat-o cu putina faina.
  • Deasupra se pune umplutura si se niveleaza.
  • Se acopera prajitura cu cea de-a doua foaie.
  • Se inteapa foaia cu furculita, apoi se unge cu galbenus de ou desfacut in 2 linguri de apa rece sau lapte.
  • Cu varful unui cutit lat, taiati partial placinta in patrate.
  • Se da tava la cuptor in cuptorul incins la 200 grade celsius pentru 10 minute, iar apoi se reduce temperatura la 180 grade, si se coace pana cand se rumeneste  deasupra (in jur de 25-30 de minute).
  • Se lasa placinta sa se raceasca, apoi o taiati complet in bucati.
Please follow and like us:

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.