Galeria Palatina – Palatul Pitti Florenta

0 Shares

O scara grandioasa aflata in coltul dreapta al curtii interioare a palatului Pitti ne duce spre intrarea in Galeria Palatina. A fost numita „Palatina”, deoarece insemna ca  aceasta era „ a palatului” familiei conducatoare, cand a fost deschisa pentru prima oara publicului in anul 1828 de Leopolod al II lea de Lorraine. Galeria ocupa cele mai importante camere in „piano nobile”, sau primul etaj: sase camere ale caror ferestre dau catre piata din spatele palatului si acelea din aripa de nord din dosul cladirii, ce fusesera initial apartamentele de iarna ale Marilor Duci de Medici. In momentul in care familia conducatoare a parasit aceste camere in care locuiau pentru a se muta cu un etaj mai sus, si anume de la sfarsitul sec. al XVIII-lea , de atunci aceste incaperi adapostesc  cele mai frumoase tablouri din Palatul Pitti, la inceput aproximativ cinci sute de lucrari, in cea mai mare parte colectionate de catre familia Medici. Este greu de imaginat ca poate exista un cadru mai  ideal pentru expunerea unor asemenea tablouri decat aceaste camere, decorate magnific de fresce si stucuri de Pietro da Cortona si Ciro Ferri intre anii 1641-1647. Aceasta galerie reprezinta nucleul colectiei palatului Pitti remercabila prin numarul mare de capodopere si lucrari colosale. Vizitarea galerie incepe cu „Galeria Statuilor” ce cuprinde sculpturi antice luate de la vila Medici din Roma, si cu „Camera Castagnoli”, in care se afla „Masa Muzelor”, cea mai mare realizare produsa de Opificio delle Pietre Dure in 1853 si care e fixata la baza in bronz de Giovanni Dupre. „Camera Castagnoli” duce in dreapta catre aripa Volterrano. Aici au fost apartamentele private ale Marilor Ducese din vremea lui Cosimo al II-lea  de Medici pana la moartea ultimei urmase a lor, Anna Maria Luisa in 1743, care a lasat prin testament toate bogatiile colectiei de Medici cetatenilor din Florenta pentru a perpetua imbogatirea orasului ei. Structura camerelor a fost modificata in timpul restaurarilor si reconditionarilor ce au inceput in anul 1815.

Dintre cele mai cunoscute capodopere aflate in Galeria Palatina amintim: „Portretul unui tanar purtand „mazzacchio”” de Botticelli – aflat in „Camera Prometeu”; „Portretul lui Tommaso Mosti” de Titian aflat in „ Camera Justitiei”; „Cele Trei Gratii” de Paul Peter Rubens – aflat in „Camera Cupidonilor”; „Madona si Pruncul, Sfantul Ioan Botezatorul si Sfintii” de Raphael – in „Camera lui Ulise”; „Botezul lui Christos” de Veronese aflat in „Camera Iliada”.

Galeria Palatina este deschisa de marti pana duminica intre orele 8.15 – 18.50, iar pretul unui bilet de intrare este de 8.5 euro, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita Galeria Palatina gratuit alaturi de alte obiective turistice Florenta.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.