Apartamentele Regale – Palatul Pitti Florenta

0 Shares

Apartamentele regale ocupa camerele din partea de vest a fatadei palatului Pitti. In a doua jumatatea a sec. al XVII-lea aceste apartamente apartineau Marelui Print Ferdinando de Medici (1663-1713): cel mai mare dintre fiii lui Cosimo al III-lea care nu a domnit niciodata deoarece a murit inaintea tatalui sau. El si-a decorat camerele cu o colectie impresionanta de cateva mii de picturi care mai tarziu au fost transferate in Galeria Palatina sau in Galeria Uffizi. Apartamentele regale au fost extinse, complet redecorate si remobilate, mai ales dupa „Restaurarea” din 1814 pentru a fi pe gustul succesorilor familiei de Medici, Marii Duci din Casa de Lorraine. In 1835 peretii din primele cinci camere regale, au primit infatisarea actuala – un  perete luxos din matase acoperit cu carpete frantuzesti. O data cu venirea Casei de Savoya in palatul Pitti, acesta a devenit resedinta oficiala a familiei conducatoare a noului Regat Unit al Italiei, iar schimbarile facute  aici dateaza mai ales din perioada domniei lui Umberto I si a Margheritei de Savoya. In 1880 mobila, tablourile si alte obiecte pretioase au fost aduse din Palatul Ducal din Parma, inclusiv un numar mare de portrete ale familiei regale franceze din timpului lui Luis al XV-lea. Intrarea in apartamentele regale se face prin „Sala Adaposturilor”, numita astfel dupa cele sase adaposturi, cara initial fusesera zece, ce gazduiau replici romane ale sculpurilor grecesti, prima oara fiind expuse aici la sfarsitul secolului al XVI-lea.

Printre capodopere aflate in Apartamentele Regale, gasim: „Portetul unei tinere femei” de Lucas Cranach – aflat in „Camera Papagalilor”, „Portretul lui Fra Marcantonio Martelli”/”Portretul unui cavaler de Malta” de Caravaggio – aflat in „Camera Verde”.

Apartamentele Regale se afla la primul etaj al Palatului Pitti, la fel ca si Galeria Palatina, fiind deschise de marti pana duminica intre orele 8.15 – 18.50, pretul unui bilet de intrere fiind de 8.5 euro/persoana, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita Apartamentele Regale gratuit alaturi de alte numeroase obiective turistice Florenta.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.