Prajitura cu afine si branza

Prajitura cu afine si branza este un pic laborioasa, insa daca o veti prepara, nu veti regreta. Gustul dulce-acrisor conferit de fructe impreuna cu blaturile insiropate si topping-ul cu frisca si ciocolata, alcatuiesc un desert excelent de vara.

Prajitura cu afine si branza

Blat simplu:

  • 4 oua
  • 1 cana zahar
  • 3/4 cana faina
  • 2 linguri amidon

Blat cu afine si branza:

  • 750 g branza de vaci Pilos sau branza crema
  • 3/4 cana zahar
  • 300 g afine
  • 3 galbenusuri
  • 2 oua
  • 2 linguri amidon

Crema de afine:

  • 2 cani afine
  • 1/4 cana zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingura apa

Insiropare:

  • 200 ml ceai din fructe de padure

Topping:

  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 4 lingurite gelatina
  • 1/2 cana apa
  • 50 g ciocolata neagra data pe razatoarea cu ochiuri mici
  • 1/2 cana afine

Preparare Prajitura cu afine si branza:

Blat simplu:

  • Cerneti faina impreuna cu amidonul.
  • Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.
  • Se adauga apoi zaharul treptat, se mixeaza pana cand se obtine o bezea tare lucioasa.
  • Se incorporeaza ouale cu ajutorul unei spatule, apoi se adauga faina+amidonul cernute.
  • Compozitia obtinuta se imparte in doua.
  • Se vor coace pe rand, (sau in acelasi timp – daca aveti doua tavi cu aceasi dimensiune) intr-o tava de 20×25 cm, in care ati pus hartie de copt.
  • Fiecare tava se va da in cuptorul preincalzit la 160 grade celsius timp de 30 minute sau verificati cu scobitoarea.
  • Blaturile obtinute se lasa sa se raceasca complet.

Blat cu afine si branza:

  • Mixati branza de vaci cu zaharul, galbenusurile si ouale pana se obtine o crema omogena.
  • Afinele se mixeaza in blender cateva secunde pana devin ca o pasta.
  • Puteti sa le dati apoi prin strecuratoare pentru a scapa de pieliti si seminte, apoi incorporati-le in crema de branza-zahar-oua obtinuta anterior.
  • Se adauga amidonul si se amesteca usor cu o spatula.
  • Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava de 20×25 cm, in care ati pus hartie de copt.
  • Se coace timp de 5 minute la temperatura de 180 grade celsius, iar urmatoarele 45-50 minute la temperatura de 160 grade celsius.
  • Inchideti cuptorul, lasati usa putin deschisa si lasati blatul cu afine si branza sa se raceasca acolo, apoi puneti-l la frigider minim 2-3 ore.

Crema cu afine:

  • Afinele se pun cu zaharul intr-o craticioara la foc mic.
  • Cand incep sa fiarba, se adauga peste acestea amidonul dizolvat in prealabil in apa.
  • Se amesteca pana cand crema incepe sa se ingroase, apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet.

Asamblare Prajitura cu afine si branza:

  • Cele doua blaturi, se aseaza fiecare pe cate un fund de lemn.
  • Unul din blaturi, se insiropeaza cu jumatate din ceaiul din fructe de padure, si se intinde peste acesta jumatate din crema de afine.
  • Peste aceasta se aseaza cu grija blatul cu afine si branza (rasturnati usor blatul aflat in tava), dupa ce a stat la frigider cateva ore.
  • Se intinde peste acesta restul de crema de afine.
  • Se aseza cel de-al doilea blat, pe care-l insiropati cu restul de ceai din fructe de padure.
  • Deasupra se decoreaza cu topping-ul.

Topping:

  • Gelatina se inmoaie in apa 10 minute, apoi se dizolva pe bain-marie (nu trebuie sa fiarba).
  • Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul pudra pana se intareste.
  • Se adauga apoi gelatina dizolvata in fir subtire.
  • Se amesteca bine pana la omogenizare.
  • In final se incorporeaza ciocolata neagra rasa.
  • Decorati ultimul blat cu topping-ul obtinut, cu ajutorul unui pos cu varf stelat.
  • Aranjati si afinele.
  • Prajitura cu afine si branza se lasa la frigider minim 4 ore inainte de a o taia.
Please follow and like us:

2 comments

  • Iulia

    Buna ! Eu sunt intr-un orasel din Franta de ceva timp si multe aici nu gasesc, una ditre ele fiind si branza de vaci si branzeturile noastre, intrebarea este daca pot folosi Ricota in loc de branza de vaci. Multumesc anticipat pt raspuns…..dar si pt retetele minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.