Copenhaga un oras fermacator pentru toate varstele

0 Shares

Mancare excelenta, galerii de arta impresionante, palate magnifice, muzee pentru toate gusturile, shop-uri rafinate, transport impresionant, sunt doar cateva din atuurile frumoasei capitalei daneze.
Gradinile, parcurile, superbul port, si canalele, ce va duc la una din cele mai cunoscute statui din lume – Mica Sirena, inspirata din povestea cu acelasi nume a parintelui basmelor, faimosul Hans Christian Andersen, sunt de asemenea puncte de interes pentru turistii ce aleg o vacanta in Copenhaga, un oras fermecator pentru toate varstele.

Copenhagen Card

Pentru a vizita fara stres cat mai multe obiective turistice in Copenhaga, si nu numai, achizitionati-va COPENHAGEN CARD.

Cu acest card aveti transportul gratuit pe toate mijloacele de transport (metrou, autobuz, tren) si puteti vizita gratuit 73 de muzee si alte atractii din Regiunea Copenhaga, de asemenea aveti reduceri la anumite restaurante, magazine sau diverse tururi.
Copenhagen Card il gasiti in patru variante: 24 ore, 48 ore, 72 sau 120 ore, si il puteti achizitiona din aeroport, Gara Centrala, Copenhagen Visitors Center sau Tivoli Box Office.

Copenhagen Card este unul din putinele carduri de turism din Europa, cu care intr-adevar economisiti.
De exemplu, pe noi toate obiectivele turistice vizitate in Danemarca ne-ar fi costat de persoana 1.265 DKK, in schimb cardul de 120 ore a costat doar 839 DKK. Daca mai adaug si transportul, care pe toate mijloacele – tren, autobuz, metrou, exista doar in varianta de 24 ore – 130 DKK, deci 5 zile ar fi costat 650 DKK, inseamna ca de persoana am economisit: 1.265+650-839 = 1.076 DKK, adica peste costul cardului.

Asa ca dupa ce cumparati Copenhagen Card, vizitati cat mai multe obiective turistice, pentru a profita la maxim de acesta. Noi am reusit sa vizitam urmatoarele:

Gradina Tivoli

Cel mai popular obiectiv turistic din Copenhaga este fermecatoarea Gradina Tivoli, aflata in centrul capitalei daneze, vis-à-vis de Gara Centrala a orasului.
Superbul parc de distractii, deschis publicului in 1843, are un decor fantastic cu arhitectura exotica, cladiri istorice si gradini luxoase.
Cel mai bine este sa-l vizitati seara, cand mii de luminite colorate, creeaza o atmosfera unica de poveste.
Caruselul clasic, montage russe, vertigo, turnul de aur sau barcile dragon, sunt doar cateva din distractiile nostalgice sau palpitante, ce-i amuza deopotriva pe copii si pe adulti.
In afara de ride-uri, in Tivoli gasiti si sali de teatru, pavilioane unde se tin concerte pentru toate gusturile, magazine de suveniruri si nu numai, restaurante si cafenele, dar si fantasticul hotel Nimb construit in stil maur.
In luna decembrie, Gradina Tivoli se transforma si in cea mai mare piata de Craciun din Danemarca, asa ca aveti toate motivele s-o vizitati.

tivoli 0 obiective turistice copenhaga tivoli 1 obiective turistice copenhaga tivoli 2 obiective turistice copenhaga tivoli 3 obiective turistice copenhaga tivoli 4 obiective turistice copenhaga tivoli 5 obiective turistice copenhaga tivoli 6 obiective turistice copenhaga tivoli 7 obiective turistice copenhaga tivoli 8 obiective turistice copenhaga

Zoo Copenhaga

O alta experienta palpitanta, dar si salbatica in acelasi timp, o veti avea vizitand Zoo Copenhaga, una din cele mai vechi gradini zoologice din Europa (deschisa in 1859).

Elefanti, lei, hipopotami, maimute, ursi polari, tapiri, panda rosu, capibara, sunt doar cateva din cele 3000 de animale gazduite aici, ce provin din 264 de specii.
Un alt punct de atractie al Zoo Copenhaga, este turnul de observatie inalt de 43.5 metri, construit din lemn in 1905, cu o baza similara cu cea a Turnului Eiffel.

zoo copenhaga 1 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 2 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 3 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 4 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 5 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 6 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 7 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 8 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 9 obiective turistice copenhaga zoo copenhaga 10 obiective turistice copenhaga

Muzeul National al Danemarcei

O vizita la Muzeul National al Danemarcei dureaza minim doua ore, deoarece aici este gazduita o colectie impresionanta de artefacte din Epoca de Piatra, epoca Vikinga, Evul Mediu, Renastere, dar si din Istoria Moderna daneza.
Muzeul este gazduit in Palatul Printului, construit in secolul XVIII pentru Printul Frederik al V-lea si sotia sa Louise, asa ca salile si holurile acestuia, decorate superb, sunt un motiv in plus pentru a trece pragul acestui muzeu exceptional.
Alte expozitii interesante ale muzeului se regasesc in colectia de etnografie, colectia de antichitati ale orientului apropiat si colectia de medalii si monezi.
muzeul national al danemarcei 1 muzeul national al danemarcei 2 muzeul national al danemarcei 3 muzeul national al danemarcei 5 muzeul national al danemarcei 6 muzeul national al danemarcei 7

Muzeul Thorvaldsen

Muzeul Thorvaldsen gazduieste lucrarile de arta in ghips si marmura, ale celui mai faimos sculptor danez, Bertel Thorvaldsen (1770-1844).
Un tur al muzeului ofera turistilor oportunitatea de a vizita arta si arhitectura de talie mondiala, reprezentata prin zei romani sau personaje istorice celebre.
De asemenea, culori vii, tavane decorate, podele din mozaic si constructii arhitecturale impresionante, caracterizeaza acest superb muzeu aflat in centrul Copenhagai, din 1848.
thornvaldsen museum 1 thornvaldsen museum 2 thornvaldsen museum 3 thornvaldsen museum 5 thornvaldsen museum 6

Colectia David

Colectia David este cea mai mare colectie de arta islamica din Scandinavia, si se afla in primele 10 ca importanta in Europa de Vest.
Casa ce gazduieste impresionanta colectie a apartinut fondatorului muzeului, Christian Ludvig David, ce in 1945 s-a hotarat sa-si pastreze colectia pentru posteritate, sub forma unui muzeu.

Cele trei colectii permanente ale muzeului sunt:

Colectia de Arta Islamica, include artefacte din intreaga arta clasica islamica, confectionate intre secolul VIII si secolul XIX, din Spania, la vest, pana in India, la est.
Colectia de Arta europeana din secolul XVIII o putem vedea in cateva camere special amenajate cu interioare, mobila si arta decorativa specifice secolului XVIII.
Colectia de Arta Moderna Timpurie Daneza contine cateva picturi, sculpturi si obiecte de ceramica lucrate de artisti danezi intre 1880-1950.
colectia david 1 colectia david 2 colectia david 3 colectia david 4 colectia david 5 colectia david 6 colectia david 7

SMK Galeria Nationala a Danemarcei

Galeria Nationala a Danemarcei gazduieste colectii remarcabile de arta daneza si internationala, fiind totodata cel mai mare muzeu din Danemarca.
Cei ce viziteaza muzeul calatoresc prin 700 de ani de arta si istorie, de la Renasterea Timpurie la Arta Contemporana.
Colectia de Arta Europeana de la 1300 la 1800, ofera o oportunitate unica de a patrunde in esenta a 500 de ani de arta din intreaga Europa, si cuprinde lucrarile unor artisti semnificativi, precum Mantegna, Cranach, Titian, Rubens sau Rembrandt.
Expozitia, Arta Franceza intre 1900-1930, este reprezentata perfect in acest muzeu de picturi apartinand lui Matisse, Derain, Picasso sau Braque.
Arta Daneza si Nordica intre 1750-1900, si Arta Daneza si Internationala dupa 1900 sunt alte colectii interesante ce alcatuiesc expozitia permanenta a acestui muzeu sofisticat.

smk muzeul de arta 1 smk muzeul de arta 3 smk muzeul de arta 4 smk muzeul de arta 5
Glyptoteket

Superba galerie de arta aflata in apropiere de Tivoli, expune arta antica si moderna intr-o ambianta unica.
Galeria de antichitati gazduieste colectii excelente de arta egipteana, greaca, etrusca si romana, oferind o “hoinareala” placuta prin 3.500 de ani de istorie si arta.
Galeria de arta moderna se focuseaza pe picture si sculpturi daneze din secolele XIX si XX, dar si pe arta franceza a aceleasi perioade.

In splendida si spatioasa Gradina de Iarna, ce desparte cele doua galerii, va puteti relaxa si admira imprejurimile linistite, sau puteti servi o delicatesa, la cafeneau aflata aici.
glyptoteket 1 glyptoteket 2 glyptoteket 3 glyptoteket 4 glyptoteket 5 glyptoteket 6 glyptoteket 8

Colectia Hirschsprung

In imediata apropiere a Galeriei Nationale a Danemarcei, se afla un alt muzeu de prima clasa din Copenhaga, Colectia Hirschsprung.
Aceasta expune peste 700 de lucrari de arta ale artistilor danezi din secolele XIX si XX. Operele de arta de aici au apartinut producatorului de tutun si iubitorului de arta, Heinrich Hirschsprun, ce si-a fondat pretioasa colectie in 1865.
Aproape dupa patru decenii, in 1902, acesta si-a donat colectia statului danez, colectie ce este compusa din lucrari de Eckersberg, Købke, Hansen si alti artisti ai Perioadei de Aur a Artei Daneze (1800-1850).
Si pictura moderna daneza este prezenta aici, prin operele de arta ale unor artisti simbolisti, impresionisti sau grupul pictorilor Skagen.
colectia hirschsprung 1 colectia hirschsprung 2 colectia hirschsprung 3 colectia hirschsprung 4

Casa de Chihlimbar

Casa de chihlimbar sau casa ambrei gazduieste un muzeu micut, plin insa cu valori inestimabile.
Cladirea veche (1606), insa fermecatoare ce gazduieste Casa Ambrei, se afla langa Nyvahn, portul Copenhagei.
Muzeul ne poarta printr-o calatorie interesanta prin fascinanta istorie a chihlimbarului, pe cele doua niveluri ale sale.
Colectia cuprinde artefacte din chihlimbar, inclusiv o gama de insecte ingropate in ambra din vremuri preistorice.
Tot aici este expusa si cea mai mare bucata de chihlimbar din lume. Aceasta a intrat in Guinness Book in iunie 2015, si cantareste 47,5 kg.
Ea a fost descoperita in regiunea Dharmasraya din vestul Sumatrei in 2014, si se estimeaza ca are o vechime de 15-25 milioane ani.
La parterul Casei de Chihlimbar se afla si un shop de unde va puteti achizitiona superbe bijuterii confectionate din ambra.
casa ambrei copenhaga

Primaria din Copenhaga

Dupa atatea muzee interesante, era cazul sa mai admiram si cladirile grandioase si impozante din capitala daneza.
Una dintre acestea este falnica Primarie din Copenhaga, al carui turn impresionant masoara peste 105 metri, facand-o printre cele mai inalte cladiri din oras.
Puteti urca cele 300 de trepte pentru a ajunge in turn si a admira o parte din Copenhaga, mai ales Gradina Tivoli, aflata in proximitatea acesteia.
Primaria din Copenhaga este construita in stil National Romantic, intre 1892-1905 de arhitectul Martin Nyrop, ce a ales ca sursa de inspiratie, splendida Primarie din Siena.
primaria copenhaga 1 primaria copenhaga 2 primaria copenhaga 3

Biserica lui Frederik sau Biserica de Marmura

O alta cladire impunatoare din Danemarca este Biserica lui Frederik, aflata in apropiere de Palatul Amalienborg.
Acoperisul verde de cupru, ce completeaza perfect splendida cladire de marmura, inspira la veneratia uneia din cele mai impresionante biserici din oras, ce seamana cu Basilica Sfantului Petru de la Vatican.
Piatra de temelie a superbei biserici, a fost pusa de Regele Frederik al V-lea in 1749, dar inaugurarea acestea a avut loc abia peste un secol si jumatate, in 1894, datorita unor imprejurari nefericite si lipsei de fonduri.
Interiorul, este si el impresionant: fresce reprezentand cei 12 apostoli, altarul baroc sau crucea din fildes, sunt doar cateva din atuurile acestei frumoase biserici.
biserica lui frederik 1 biserica lui frederik 2 biserica lui frederik 3
Biserica Alexander Nervski

La 100 de metri de Biserica lui Frederik se afla Biserica Ortodoxa Alexander Nevski.
Nu am putut sa-i trecem pragul deoarece era inchisa, insa i-am admirat exteriorul.
Nu este la fel de impozanta, precum Biserica Alexander Nevski din Tallinn, insa cele trei domuri sub forma de ceapa, amintesc de arhitectura moscovita, ce caracterizeaza bisericile rusesti.
biserica alexander nevski

Ce am vizitat in imprejurimile Copenhagai

Daca aveti timp, sunt o multime de muzee, parcuri sau castele pe care merita sa le vizitati, in imprejurimile Copenhagai.
In afara de castelele Frederiksborg (din Hillerød ) si Kronborg (din Helsingør), in imprejurimile Copenhagai, am mai vizitat: Muzeul Ordrupgaard si Catedrala din Roskilde.

Muzeul Ordrupgaard

Muzeul din Ordrupgaard gazduieste una din cele mai bune colectii de arta franceza din secolul XIX si XX, reprezentata prin lucrari ale unor mari artisti: Delacrox, Corot, Courbet, Degas, Renoir, Monet, Cezanne, Gauguin si Mattisse.
Desigur, aici sunt prezente si cateva opere ale unor pictori danezi: Købke, Lundbye, Ring, si Hammershøi.
Somptuoasa casa ce gazduieste muzeul a apartinut colectionarului de arta, Wilhelm Hansens, directorul unei firme de asiguri daneze, si consilier de stat.
Din 1953 casa si imprejurimile acesteia apartin statului danez, iar colectia impresionanta a lui Wilhelm Hansens, a devenit muzeu.
ordrupgaard 1 ordrupgaard 2 ordrupgaard 3 ordrupgaard 4

Catedrala din Roskilde

Una din cele mai magnifice catedrale pe care le-am vazut in Europa, este impozanta Catedrala din Roskilde, construita in secolele XII-XIII.
A fost prima catedrala Gotica din Scandinavia realizata din caramizi, si este mausoleul familiei regale daneze din secolul XV.
In superba capodopera arhitecturala, sub criptele impodobite sau intunecate, ce dezvaluie evolutia artei funerare monumentale, se regasec 1.000 de ani de istorie daneza.

Monumentele sepulcrale regale ale catedralei, adapostesc ramasitele celor 39 de regi si regine ale Danemarcei, de la primul rege viking danez din secolul X, Harold Bluetooth , pana in prezent, la Regina Ingrid a Suediei, regina consort a Regelui Frederik al IX-lea al Danemarcei.

Datorita importantei istorice si arhitecturale deosebite, Catedrala din Roskilde a intrat in patrimoniul universal UNESCO din 1995.
catedrala roskilde 1 catedrala roskilde 2 catedrala roskilde 3 catedrala roskilde 4 catedrala roskilde 5 catedrala roskilde 6 catedrala roskilde 7 catedrala roskilde 8 catedrala roskilde 9

Ce am mancat in Copenhaga

Daca va satisfaceti toate poftele culinare in Copenhaga, riscati sa puneti rapid 2-3 kg, pentru ca in acest oras cosmopolit gasiti multe specialitati culinare foarte gustoase autohtone sau internationale.

Ce am incercat noi in Copenhaga:

Smørrebrød sau sandwich-urile deschise, sunt cele mai populare preparate culinare daneze.
Un astfel de sandwich se obtine punand pe o felie de paine din secara diverse ingrediente: oua fierte tare, somon afumat, feliute de ridichi, salate cu maioneza, hering marinat, feliute de carne de vita, etc.
mancare smorebrod 2 mancare smorebrod 1

Pølsemand, sau crenvusti calzi serviti intr-o bagheta proaspata, sunt un alt “must-eat” in Copenhaga.
Se gasesc al orice fast-food sau la vanzatori ambulanti.
mancare hot dog

Cornuletele/melcii cu scortisoara sunt alte delicii specifice Copenhagai, pe care le gasiti la orice patiserie din oras, impreuna cu o multime de alte delicii dulci (prajituri cu marzipan, produse de patiserie cu diverse creme, etc.)
mancare cinnamon roll 2 mancare cinnamon roll 1

Daca nimeriti de Craciun sau Anul Nou, incercati kransekage, un desert traditional scandinav (danez si norvegian).
Acesta se prepara prin suprapunerea mai multor fursecuri din marzipan, de dimensiuni diferite, lipite intre ele cu o glazura din ciocolata alba, ce in final alcatuiesc un tort sub forma de con abrupt usor inclinat.
Kransekage se prepara pentru ocazii festive: nunta, botez, zile de nastere, Craciun, Revelion.
mancare kransekage

Ca si restaurante cu specific danez, va recomand Restaurantul Puk la care musai trebuie sa va faceti rezervare ! (se afla in apropiere de Palatul Christianborg), si Restaurantul Nyhavns Færgekro (il gasiti in Nyhavn, portul Copenhagai).
mancare restaurant puk 1 mancare restaurant puk 2 mancare 5 Nyhavns Færgekro mancare 4 Nyhavns Færgekro mancare 3 Nyhavns Færgekro mancare 2 Nyhavns Færgekro mancare 1 Nyhavns Færgekro
Ambele au in meniu smørrebrød delicioase, dar si multe preparate din peste, in special din hering.
Pentru dulciuri deosebite, dar si placinte aperitiv, incercati bunatatile celor de la American Pie. Pentru placintele aperitiv trebuie sa asteptati in jur de 20-25 minute, dar tot „efortul” e rasplatit din plin, de gustul perfect al acestora.
mancare american pie
Produse de patiserie si cofetarie fabuloase gasiti la Anderson Bakery din fata Garii Centrale din Copenhaga, dar si la alte patiserii/cofetarii ce se gasesc peste tot in centrul orasului.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.