Atractii turistice in Venetia

0 Shares

Venetia, superbul oras unic construit pe apa in mijlocul unei lagune, este unul din cele mai romantice orase din lume, si in acelasi timp, una din cele mai populare destinatii turistice din Italia.
Superba La Serenissima, asa cum o numesc venetienii, are multe de oferit turistilor: de la biserici faimoase, la plimbari romantice cu gondola, de la palate somptuoase la muzee extrem de interesante.
Mai jos va povestesc ce atractii turistice am vazut noi timp de 5 zile cat am stat in Venetia intr-o frumoasa saptamana de septembrie.
Cand ajungi la Venetia vrei nu vrei trebuie sa calatoresti pe apa cu vaporetto, sau mai romantic cu gondola, iar principalul canal navigabil se numeste Canal Grande sau Canalazzo, asa cum ii spun localnicii. Este incadrat de palate splendide si biserici miraculoase, a caror arhitectura spectaculoasa pare sa pluteasca pe apa.

Atractii turistice in Venetia plimbare gondola
Aceasta sosea de apa Canal Grande, este cel mai lung canal venetian avand o lungime de 3.800 de metri (latimea acestuia variaza intre 30 si 90 de metri, iar adancimea este in jur de 5 metri). El traverseaza serpuind orasul (de la docul Sant Mark pana la Gara Santa Lucia) prin dreptul elegantelor fatade asezate pe piloni din lemn ingropati adanc in solul umed. Cladirile aflate de-a lungul Canal Grande nu evoca doar putere si bogatii, ci si tinuturile cu care facea negot Venetia, mai ales Orientul. In aceste cladiri superbe se regasesc multe influente orientale.

O calatorie pe Canal Grande dureaza o jumatate de ora cu vaporetto si se spune ca acea jumatate de ora e una din bijuteriile vietii. O cladire spectaculoasa aflata pe Canal Grande este Ca d’Oro, unul dintre cele mai splendide palate din Venetia. A fost construit in secolul XV si acoperit odata cu foita de aur. Superbul palat in stil gotic gazduieste astazi o frumoasa colectie de arta ce apartinut baronului Giorgio Franchetti (1865 – 1927).

Atractii turistice in Venetia ca doro

O alta atractie principala din Venetia este celebrul Pod Rialto, primul pod important peste Canal Grande, ce era candva un liant intre inima comerciala si conducerea politica a orasului. Si astazi cea mai mare piata din Venetia se afla in Rialto, asa ca trebuie sa popositi pe acolo daca vizitati La Serenissima.
Piata San Marco a fost construita in sec IX ca un mic scuar inconjurat de copaci. Ea se afla chiar in fata primei Basilici San Marco – la acea vreme o mica capela ce facea parte din Palatul Dogilor.
Piata era separata de palat de un mic canal – Rio Batario. Piata s-a marit in 1174 dupa ce canalul si docul invecinat au fost umplute de apa. A fost pavata cu caramizi in 1267 in forma de V. In 1735 caramizile au fost inlocuite cu piatra naturala si cu un design mai complicat alcatuit de arhitectul Andrea Tirali. Designul marca locul unde comerciatii puteau sa-si aseze chioscurile cu marfa.

Atractii turistice in Venetia piata san marco

Palatul Dogilor este unul dintre cele mai semnificative simboluri ale Venetiei, si impreuna cu Basilica San Marco , aflata in spatele piazzetei, formeaza una dintre cele mai frumoase privelisti din lume.
Timp de secole palatul Dogilor a avut trei mari functii: resedinta a dogilor , sediu organelor de guvernamant si palat de justitie. Aici s-au luat unele dintre cele mai importante decizii pentru Venetia, dar si pentru Europa.

Atractii turistice in Venetia palatul dogilor 3Atractii turistice in Venetia palatul dogilor 2
Initial cand a fost construit in sec. IX era mai mult castel decat un palat, cu patru turnuri de observare si ziduri inalte de aparare. De fapt avea o pozitie strategica, controland orasul de langa malul marii. Mai tarziu datorita mai multor incendii si a reconstructiilor ulteriore (1309-1424), a devenit ceea ce putem vedea astazi – o capodopera a arhitecturii gotice.
Fatadele cu o lungime totala de 152 metri, au arcade deschise pe doua nivele inferioare , iar al treilea nivel a fost reconstruit dupa un incendiu din sec. al XVI-lea asa ca a fost extins peste arcade. Ornamentatia este prezenta peste tot. De exemplu: capitelurile coloanelor inferioare sunt decorate cu scene istorice si scene din Biblie, cele doua coloane de pe fatada din fata piazzetei sunt colorate in rosu – semnificand locul unde candva erau efectuate executiile publice, o figura alegorica a Justitiei se afla deasupra unei coloane si multe alte simboluri pot fi gasite pe partea exterioara a palatului.
In curtea interioara intalnim “Scala dei Giganti”, care conduce spre apartamentele dogilor, si care e flancata de statuile gigante ale lui Marte si Neptun.

Atractii turistice in Venetia palatul dogilor 1
In Interiorul palatului peretii sunt decorati cu stucco, iar tavanele sunt ornate cu lucrari importante de arta. La nivelul trei al palatului se afla “Sala del Collegio” unde dogii isi primeau ambasadorii; astazi vizitatorii pot vedea pe pereti portretele tuturor dogilor venetileni, cu exceptia unuia, al carui portret a fost vopsit in negru – deoarece acesta a incercat o lovitura de stat.
Marea “Camera a Consiliului” , aflata la nivelul doi, este cea mai mare sala din palatul ducal desfasurandu-se pe aproape intreaga suprafata a aripii de sud a acestuia. Aici era locul de intalnire al elitei venetiene (aproximativ 1.000 de persoane). In acesta camera vizitatorii pot observa “Paradisul” de Tintoretto (1577).
In subsolul palatului se aflau cateva celule de inchisoare care adaposteau detinutii inainte de a fi judecati. Cand noua inchisoare a fost construita de cealalta parte a raului de langa palat, aceasta locatie nu a mai fost folosita. Noua inchisoare a fost conectata la palat prin, de acum faimoasa, Puntea Suspinelor.
Langa Palatul Dogilor exista si Piazzeta – o piata mai mica unde se afla 2 coloane ce-i omagiaza pe patronii spirituali ai Venetiei: Sfantul Marco (prin leul inaripat al Sf. Marco) si Sfantul Teodoro. Ele au reprezentat pentru mult timp poarta principala de intrare in oras. Pana la jumatatea sec. al XVIII-lea, aceasta piazzeta era si locul unde se executau condamnatii.

Atractii turistice in Venetia piata san marco leu

Puntea Suspinelor a fost proiectata de Antonio Contino si a fost construita la inceputul sec. al XVII-lea. Trecand peste Rio di Palazzo podul lega vechea inchisoare si camerele interogarilor din Palatul Dogilor cu noua inchisoare ce se afla peste rau.
Exista doua teorii legate de numele acestui pod. Prima se refera la prizonierii ce treceau peste aceasta punte in drumul lor spre locul de executie: astfel ei “suspinau” in timp ce treceau podul, fiind ultima lor “privire” asupra lumii de afara. A doua teorie spune ca daca un cuplu de indragostiti se saruta sub acest pod intr-o gondola la apusul soarelui , va avea parte de dragoste vesnica. Asa ca “suspinele” vin de la indragostitii ce erau coplesiti de romantismul intregii scene.

Atractii turistice in Venetia puntea suspinelor
Podul este un exemplu remarcabil in ceea ce priveste de arhitectura podurilor din lume . Construita in stil renascentist, puntea are 11 metri latime, este confectionata din calcar si are doua ferestre pe coronamentul inchis al podului. Constructia ei a durat aproape doi ani, lucrarile incepand in anul 1600. Daca treceti cu gondola pe sub Puntea Suspinelor veti observa multe sculpturi, majoritatea infatisand fete triste sau suparate.
Navigand cu vaporetto pe Canal Grande puteti admira si Palazzo Venier dei Leoni ce astazi gazduieste colectia de arta a lui Peggy Guggenheim.

Peggy Guggenheim (1898-1979) a fost o colectionara de arta moderna de origine americana. Obisnuia sa spuna ca datoria ei era aceea de a proteja arta din vremea sa, pentru acest scop dedicandu-si aproape jumatate din viata , la fel si pentru crearea muzeului ce ii poarta numele.
In anii ’20 lucrand pentru libraria Sunwise Turn din New York, s-a implicat in cercuri intelectuale si artistice din metropola americana. In 1921 calatoreste in Europa unde cunoaste multi artisti precum Brancusi, Duchamp, Barnes cu care ramane prieteni pe viata.
Pasiunea ei pentru arta moderna o face sa afirme ca “voi cumpara un tablou in fiecare zi”. Majoritatea picturilor le-a achizitionat in 1939 la Paris, cand a inceput al Doilea Razboi Mondial, momentul fiind cat se poate de prielnic pentru a cumpara lucrari de valoare la preturi mici, deoarece marii artisti contemporani voiau sa-si vanda lucrarile cat mai repede pentru a parasi Parisul din cauza razboiului.

Atractii turistice in Venetia peggy g
In 1948 Peggy Guggenheim a cumparat Palazzo Venier dei Leoni aflat pe Grand Canal din Venetia pentru ai fi resedinta. In 1949 tine o expozitie de sculptura in gradina palatului, iar in 1951 deschide colectia sa de tablouri publicului. Timp de 30 de ani cat a trait in Venetia, Peggy Guggenheim a continuat sa colectioneza lucrari de arta contemporana pentru a sprijini artistii europeni si americani. In 1980, la un an dupa moartea sa, a fost deschis muzeul ce-i poarta numele.
In 1962 Peggy Guggenheim a fost desemnata cetatean de onoare al Venetiei.
Colectia permanenta de lucrari expuse in acest muzeu cuprinde capodopere ale Cubismului, Futurismului, Abstractionismului, Surrealismului, Expresionismului, Picturilor Metafizice. Printre artistii reprezentati aici intalnim: Picasso, Brancusi (“Pasarea Maiastra”, “Pasarea in vazduh”), Duchamp, Max Ernst, Braque, Kandisky, Miro, Magritte, Dali, Pollock, Klee).
Desi un muzeu mic, Colectia Peggy Guggenheim din Venetia reprezinta unul dintre cele mai importante colectii de arta moderna din Europa.
Muzeul Naval din Venetia a fost deschis in 1919 dupa Primul Razboi Mondial, intr-o cladire istorica ce dateaza din sec. XV. Muzeul se desfasoara pe 5 nivele (cuprinzand si parterul), are o suprafata de 4.000 mp si un total de 42 de sali.
La parter sunt expuse obiecte de artilerie navala, dar si torpile folosite in al Doilea Razboi Mondial. Tot aici gasim o camera dedicata amiralului Angelo Erno ce a trait in sec. XVIII si este considerat cel mai mare erou national al marinei italiene.

Atractii turistice in Venetia muzeul naval 1
Urmatorul etaj este dedicat in intregime istoriei maritime a Republicii Venetiene. Putem admira cateva modele de o mare valoare istorica: o impresionanta reconstructie a unei trireme – un tip de galera folosita in razboaie la sfarsitul jumatatii sec. al XVI-lea, precum si “Bucintoro” – o barja de ceremonie utilizata de dogii venetieni de ziua “Inaltarii”, cand dogele arunca un inel in apa ca un simbol al unitatii dintre mare si Venetia.
Etajul doi este in totalitate dedicat marinei miiltare italiene: modele, picturi, suveniruri ce ne ilustreaza parcursul istoric al acesteia.

Atractii turistice in Venetia muzeul naval 2
La etajul trei putem vizita sala gondolelor unde gasim printre nenumaratele exponate si gondola celebrei Peggy Guggenheim, ce a fost donata muzeului dupa moartea acesteia in 1979.

Atractii turistice in Venetia muzeul naval 3
In alta camera gasim vase de navigatie chinezesti, donate acestui muzeu de un colectionar francez.
In sfarsit, la etajul patru dedicat legaturii dintre flota italiana si cea suedeza, gasim modele de vase militare suedeze; intr-o alta sala putem viziona o impresionanata colectie de scoici marine de forme si dimensiuni impresionabile.
Palatul Querini Stampalia adaposteste fundatia cu acelasi nume, o biblioteca si un incantator muzeu .
Muzeul se afla la etajul doi al acestui palat construit in sec. XVI , si este decorat cu mobila neoclasica, portelanuri, sculpturi si picturi apartinand unei perioade indelungate de timp: din sec XIV pana in sec XIX.

Atractii turistice in Venetia palazzo querini stampalia 1Atractii turistice in Venetia palazzo querini stampalia 2Atractii turistice in Venetia palazzo querini stampalia 3
O atmosfera de casa burgheza este pusa in evidenta de camere rafinate decorate in culori pastelate, oglinzi somptuoase, candelabre din sticla de Murano, tavane incarcate cu stuccuri usoare, tapiserii.
Printre picturile expuse intalnim lucrari de Giovanni Bellini, Palma il Vecchio, Bernardo Strozii, Giambattista Tiepolo, Pietro Longhi, si un desen de Antonio Canova.
Palatul Querini Stampalia reprezinta una dintre cele mai bogate colectii de arta din Venetia.
Un muzeul interesant aflat in Piazza San marco este Muzeul National de Arheologie din Venetia. Acesta contine o colectie extraordinara de sculpturi romane si grecesti, dar si un numar impresionant de monede antice, camee si bijuterii deosebite, artefacte din bronz si ceramica, obiecte funerare, artefacte egiptene si asirio-babiloniene.

Atractii turistice in Venetia muzeul de arheologie 1Atractii turistice in Venetia muzeul de arheologie 2
Daca aveti mai mult timp la dispozitie cand va aflati in Venetia, nu ratati o plimbare cu vaporasul pe insulele Murano ori Burano.
Daca ati vizitat si voi Venetia, spuneti ce v-a placut in superba La Serenissima.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.