Berna cea mai frumoasa capitala medievala din Europa

0 Shares

“Este cel mai frumos oras pe care l-am vazut”, ii spunea intr-o scrisoare marele poet Goethe prietenei sale Charlotta von Stein, in timpul sederii acestuia in Berna in anul 1779. Acelasi lucru il spun si eu astazi despre splendida capitala elvetiana ce isi incanta turistii cu peisajele sale fantastice si cu diverse atractii turistice.

Centrul istoric al Bernei, strabatut de raul Aare, ofera imagini spectaculoase ale Alpilor elvetieni, ale celor 6 km de cladiri realizate din calcar cu arcadele medievale, dar si ale fantanilor decorate cu personaje frumos colorate. Toate acestea fac din Berna, orasul intemeiat in anul 1191, o adevarata bijuterie a arhitecturii medievale din Europa, fapt ce a ajutat-o sa intre in patrimoniul UNESCO in 1983.

Principalele obiective turistice din Berna

In cele doua zile si jumatate, cat am stat in Berna, am vizitat urmatoarele atractii turistice:

Muzeul de Istorie din Berna (Helvetiaplatz nr. 5) este un muzeu complex care va ia in jur de 3 ore sa-l vizitati. Muzeul expune artefacte din vremuri presistorice pana in prezent. La etajul al doilea al acestuia se afla incorporat un muzeu dedicat vietii si muncii omului de stiinta Albert Eistein.

obiective turistice berna muzeul de istorie 1
obiective turistice berna muzeul de istorie 2

Centrul Paul Klee (Monument im Fruchtland 3) gazduit intr-un muzeu cu o arhitectura moderna ce descrie 3 dealuri rulante, contine peste 4.000 de picturi ale artistului elvetian Paul Klee, organizate in expozitii pe diferite teme ce se schimba la cateva luni. Cand l-a vizitat noi tablourile erau impartite pe 3 categorii: arhitectura, natura si spatiu.

obiective turistice berna  centrul paul klee 2obiective turistice berna  centrul paul klee 1

Bern Munster (Münsterplatz 1) – catedrala din Berna, este cea mai mare cladire ecleziastica din Elvetia si dateaza din anul 1421. Interiorul acesteia adaposteste lucrari de arta medievala importanta ce includ sculpturi si picturi frumoase, dar si vitralii impresionante.

obiective turistice berna catedrala

Bundeshaus sau cladirea Parlamentului se poate vizita gratuit cu ghid numai cand parlamentarii elvetieni nu sunt in sesiune. Noi am prins perioada cand acestia lucrau si am putut vedea numai cele doua camere federale in care-si desfasoara activitatea acestia.

Muzeul de Arta (Hodlerstrasse 8-12) – este cel mai vechi muzeu de arta din Elvetia, iar colectia sa cuprinde peste 3.000 de picturi, sculpturi, dar si printuri, fotografii si filme din perioada gotica pana in prezent.

Barenpark Parcul Ursilor – o vizita la acest celebru parc este obligatorie, mai ales daca aveti copii. Acesti simpatici ursi au mereu multi vizitatori, si e putin cam dificil sa-i pozezi de dupa gratii, dar merita tot efortul. Parcul in care se afla acestia se afla pe un deal, iar aici ei se joaca, se pot scalda sau catara in voie.

obiective turistice berna barenpark 1obiective turistice berna barenpark

Rosengarten Parcul Trandafirilor este un parc superb cu peste 220 de specii de trandafiri, ce ofera si o panorama superba a Bernei. Din 1765 pana in 1877 a fost cimitir, iar din 1913 a fost transformat intr-un superb parc accesibil publicului, ce are si un elesteu.

obiective turistice berna rosengarten panoramaobiective turistice berna rosengarten

Turnul cu orologiu, Zytglogge, unul din cele mai populare atractii turistice din Berna. A fost construit in anul 1530, este ornat cu figurine, si se afla chiar in centrul orasului, deci nu aveti cum sa-l ratati.

obiective turistice berna ceas cu orologiu

Muzeul de Stiintele Naturii este un muzeu ce atrage in special copii. Aici se afla peste 220 de diorame cu animale si pasari aflate in mediul lor natural din Africa, Asia, Alaska, dar si din muntii Elvetiei.
Cel mai important “personaj” din muzeu este faimosul caine salvator din rasa Saint Bernand pe nume Barry, ce a murit in 1814, insa a ramas o legenda pana in zilele de azi.

obiective turistice berna muzeul de istorie barryobiective turistice berna muzeul stiintele naturii

Ar mai fi fost de vizitat: Casa lui Einstein, Depozitul de Cereale, Turnul Inchisorii, Primaria si Gradina Botanica, dar pentru ca ne plac castelele medievale, am preferat in timpul ramas la dispozitie, sa vizitam doua castele foarte frumoase in jurul Bernei: Castelul Jegenstorf si Castelul Landshut.

Castelul Jegenstorf dateaza din perioada medievala si gazduieste astazi un muzeu impresionant de mobila berneza. Camerele frumos mobilate si spledid decorate cu ceasuri de cea mai buna calitate, sobe ceramice frumos colorate, portrete, ne dezvaluie cum aratau casele aristocrate din “perioada de aur” berneza. Nu ratati frumosul parc ce inconjoara castelul si bucurati-va de linistea si privelistile incantatoare oferite de acesta.

obiective turistice berna castel  jegenstorf 3obiective turistice berna castel jegenstorf 1obiective turistice berna castel jegenstorf 2

Castelul Landshut din Utzenstorf gazduieste un muzeu de vanatoare si natura salbatica, unic in Elvetia. Castelul a fost construit in secolul XVII si se intinde la 200 metri est de raul Emme. Camerele castelului gazduiesc mobila si picturi, dar si obiecte ce au legatura cu istoria vanatorii si a naturii salbatice din Elvetia din epoca medievala pana in prezent, precum: arme de vanatoare, cornuri de vanatoare, soimarie si pasari folosite drept momeala. Nu ratati parcul superb ce inconjoara castelul.

obiective turistice berna castelul landshut 3obiective turistice berna castelul landshut 4obiective turistice berna castelul landshut 2obiective turistice berna castel landshut 1

Cum ajungeti la castele Jegenstorf si Landshut

Din Berna luati trenul S8 catre Solothurn si coborati la statia Jegenstorf ( aproximativ 20 minute), iar din gara mai faceti 200 metri pana la Castelul Jegenstorf.
De aici luati trenul S8 in continuare spre Solothurn si coborati Utzenstorf (inca 4 statii) pentru Castelul Landshut. Din gara mai mergeti in jur de 2 km pana la superbul castel.

Toate obiectivele turistice din Berna se pot vizita gratuit daca va achizitionati SWISS PASS.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.